reklama

Styczniówki kulinarnie!

reklama
A ja dzień zaczęłąm od drożdżówki :baffled: z kruszanką i dżemem.... :nerd: Może to normalne dla wielu ale jak ja poprosiłam rano M coby poszedł mi kupić to o mało nie umarł. U mnie produkty z białej mąki i na drożdżach to tak jakby wegetarianin poprosił o kotleta schabowego :szok::-D
Oczywiście mam zgage i żaluje, że zgrzeszyłam :wściekła/y::wściekła/y:

Kaja, czasem zmiana jest dobra. Ja w ciazy tez skusilam sie kilka razy na cornetto z kremem i cappucino, a tak jak mowie, ja rano to mleczno-nabialowa jestem.
Ale nie powiem, ze rogalik taki swiezutki mi nie smakowal, bo byl pyszny:-p

Karoli, mówisz i masz:-p:-D
Oto moje dzieło sztuki:-p:-p:-pczyli torcik urodzinowy na jutrzejsze urodziny mężusia:-p:-p:-p

Musze jeszcze skoczyć po świeczki, bo m. stwierdził,że będzie dmuchał (ciekawe czy akurat miał świeczki na myśli:-p;-))
Ja poproszę dokładny przepis na taki ładny torcik.Taki przepis dla półgłówka bo jeszcze nic sama nie piekłam.:zawstydzona/y:

Ja poproszę dokładny przepis na taki ładny torcik.Taki przepis dla półgłówka bo jeszcze nic sama nie piekłam.:zawstydzona/y:

bardzo prosze:
6 jajek, 1 szklanka mąki, 1 szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Z białek ubić piane,
zółtka utrzeć z cukrem, dodać do białek wymieszać (delikatnie- łyżką), potem dodać mąke i proszek do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec ok 30 minut.

Jak wystygnie przekroić na pół.

Obie połówki biszkoptu nasączyć wg uznania
ja dałam syrop z brzoskwiń z puszki. Można dać np. kawe i do tego zrobić krem a'la tiramisu, lub użyć jakieś napoje procentowe (np. likier) wg pomysłu

Masa:
też wg pomysłu
ja zrobiłam bitą śmietane w proszku 3 szt,
do bitej śmietany dodałam żelatyne, żeby masa nie rozpłynęła się -2 łyż. żelatyny rozpuściłam w małej ilości wody. Można użyć też jakiejś galaretki owocowej (oczywiście zamiast rozpuszczać galaretke w 0,5 l wody jak jest na opakowaniu, to dajesz wtedy tylko odrobine wody ok 1/4 szklanki- tak tylko żeby można było ją rozpuścić)

Tą masą smarujesz przekrojony i nasączony biszkopt, układasz na niej owoce (np. pokrojone brzoskwinie z puszki) i przykrywasz drugą częścią biszkoptu.

Jak ci została bita śmietana smarujesz nią tort dookoła i dekorujesz wg. pomysłu.

Co dasz do środka i jak udekorujesz to kwestia pomysłu. Można też zrobić z jakimś gotowym kremem lub masą budyniową. Co kto lubi:tak:
Smacznego:-p:-D

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry