reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Styczniówki kulinarnie!

Mmm pomidorowa :-D
Ja od kilku dni to tylko kurczakiem mogłabym się żywić, czyli powtarza się to, co w pierwszej ciąży. Z tym, że wtedy nic ostrego nie jadłam, tylko słodkości, a teraz ostre i koniec.

No i lodyyyyy :-) Zawsze je lubiłam, ale teraz to już je ubóstwiam :-D
 
reklama
Ja po wczorajszych lodzikach mam zaczerwienione gardlo i takie jakby swedzenie. Teraz tydzien bede doprowadzac do normalnosci i w nastepny weekend tez sobie zem loda:-p Nie bede jadla takich zimnych:-))

BlackWizard, jak Ci tak kurczaczek smakuje to moge podac Ci przepis na kurczaczka z cytryna i serkiem philadelphia:-)
Jesli chodzi o mieso to ja jem tylko kurczaka. Nie znosze miesa, nigdy nie lubilam, mialam okres wegetarianski w zyciu, ale jem, bo troche trzeba:-( Jednak dla mnie moze nie istniec.
 
Pewnie, wstawiaj na kulinarnym :-D

Ja jeśli chodzi o mięso to też zawsze raczej na drobiem byłam, ale nie powiem, obiadki mojej babci, z każdym mięskiem są pyyyyszne :-)
Dziś się właśnie do niej wymieramy na obiadek :-p

Ja generalnie jeśli chodzi o gotowanie to jestem na poziomie raczkowania ;-)
 
Hehe :-D
Ja to w wielu przypadkach mam tak, że wychodzi dobre, ale za nim się odważę, żeby upichcić coś nowego, a już tym bardziej skomplikowanego to mijają wieki :-p

No, ale coraz lepiej mi idzie :-D
 
Oto przepis

Kurczak o smaku cytrynowym z kremem z serka Philadelphia:-p

Piersi z kurczaka
serek philadelphia
2 cytryny
4 lyzki mleka
zielon pietruszka
oliwa z oliwek
sol, pieprz

Przygotowanie:
1. Pokroic piersi z kurczaka na czastki i lekko podsmazyc na 3-4 lyzkach oliwy.
2. Wycisnac sok z cytryn i nastepnie wlac go do kurczaka, posolic i popieprzyc:-). Nastepnie gotowac na srednim ogniu przez ok. 15 min (jesli potrzeba dolac troche cieplnej wody).
3. Serek philadelphia wrzucic do garnka, dolac mleka, soli, pieprzu i zielona pietruszke i podgrzewac przez kilka minut, zeby wyszla ladna jednolita kremowa masa:-).
4. Do kremu wrzucic kurczaka, wymieszac i serwowac:-))
 
To ja na razie wzielam sie za proste rzeczy. Skomplikowane mnie jeszcze przerazaja i wydaja sie za bardzo pracochlonne.

A wiesz, mowia, ze praktyka czyni mistrza, wiec jeszcze wszystko przed nami:tak:
 
Hehehehe, albo nasze synowe beda wychodzily od nas zniesmaczone:-D:tak: bo im nasza kuchnia nie bedzie odpowiadac.
Tak jak mi np. nie odpowiada mojej przyszlej tesciowej, ale to jest tez kwestia innych przyzwyczajen i innej kultury.
 
reklama
Karoli ja również uwielbiam lody - zawsze ale teraz tym bardziej :-) Pomidorowa to najprostsza zupa na świecie nawet nie w wersji polskiej ale moze i włoskiej ? Może moja wersja taka pół na pól. Kroisz pomidorkow dużo do garnka i dodajesz masełko i ciut wody one muszą się dusić tak :-) Potem przecierasz przez sito, dolewasz wody, oliwa, przyprawy. Na patelni uduś trochę innych warzyw - cebulka, papryka, por (jezu prawie jak twoja teściowa :-D) albo inne albo wcale i wrzucam do zupki. Koniecznie dużo zieleniny.
Nie zabielam po polski i nie zaciągam mąka. No czasem zabielam lekko ale mąka nigdy. Do tego ryż - pycha a może być makaron jakiś.

Ja ostatnio robiłam pomidorówke z soku pomidorowego. Któraś z was podała ten przepis pare stron wcześniej i powiem, że jeszcze tak pysznej pomidorówki nie jadłam. A tak właściwie, to ją wypiłam;-);-);-)
 
Do góry