reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Styczniówki kulinarnie!

reklama
TRUSKAWKOWIEC
Ciasto:
800 g truskawek
200 g kasi do pieczenia
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
75 g masła
75 g cukru
150 g mąki

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Formę z odpinaną obręczą wysmarowujemy masłem.
2. Robimy kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopiamy masło, dodajemy cukier a po chwili mąkę, mieszamy, studzimy.
3. Ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę (ja używam miksera z łapami do ciasta - świetnie zdaje egzamin) Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie dodajemy po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.
4. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, zdjąć obręcz ciasta i pokroić.

Naprawdę polecam, szczególnie teraz gdy truskawki są najlepsze:tak::tak::tak:

SZARLOTKA

Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła/margaryny
4 płaskie łyżki cukru
5 żółtek jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia (kopiaste)
opakowanie cukru waniliowego
nadzienie:
co najmniej kilogram jabłek – łatwiej mi przeliczyć na owoce: około 6-7 średniej wielkości jabłek, koniecznie tych „szarlotkowych” (twardych, kwaśnych, winnych)
piana:
5 białek
¾ szklanki cukru
kisiel (cytrynowy lub morelowy- grunt, żeby był jasnego koloru)

Przepis:
Składniki wymieszaj ze sobą. Powstanie ciasto, którego trzecią część wkładamy do zamrażarki. Rozwałkuj resztę i rozłóż w dużej brytfance. Posyp ciasto odrobiną mąki lub bułki tartej i rozłóż wcześniej przygotowane jabłka (około 1 kg) pokrojone w ósemkę, cienkie plasterki lub starte na tarce (zależy od rodzaju jabłek).
Przygotuj pianę. Ubij białka. Pod koniec, powoli dodaj cukier i kisiel. Pianę ułóż na jabłkach. Następnie wyciągnij resztę ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tarce. Posyp je równolegle po pianie. Piecz około 45 minut w 190oC.

Witajcie:)a ja ciagle bym jadła chlebek z pasztetem drobiowym i ogorkiem kiszonym:sorry2: codziennie tylko o tym marze zeby zjesc:dry:

ja zkolei mam ogromna ochptę na hot-dogi i zapiekanki ale nie takie robione w domu tylko takie najgorsze świństwo z jakiejś budki;)i tak już od ponad miesiąca;) ewentualnie oscypki i bób;?)

dziewczyny znacie jakiś fajny sprawdzony przepis na skubaniec:confused: mam ochotę na taki z agrestem :sorry2:

chciałam jutro zrobić z okazji dnia ojca coś do kawy wiec moze bym odrazu wypróbowała przepis :tak:

Ostatnia edycja:
ja od paru dni jem tonami takie prawdziwe zielone jabluszka, a na obiadek dzis byla rybka w ziolach pieczona w folii i do tego salatka z selera naciowego ....pychaaaa....

Ja dzis na obiadek mialam zupke koperkowa
oto przepis:

peczek koperku
ziemniaki
cebula
lyzka masla
rosol (tyle ile robicie na obiad)
lisc laurowy
smietana 12%
sol, maggi

Wszystkie te skladniki dostosujcie do porcji jaka jecie...

koperek oplukac i drobno posiekac, ziemniaki obrac ze skorki i pokroic w mala kostke, ugotowac osobno (ja gotuje w rosole juz), cebule pokroic w kostke zrumienic na masle i zalac goracym rosolem. Do rosolu dodac lisc laurowy i chwile podgotowac, do szklanki wody dodac smietane - dokladnie rozmieszac i lwac do gotujacego sie rosolu i chwilke podgotowac. Nastepnie dodac pokrojony koperek (jezeli gotujecie ziemniaki osobno to teraz mozecie je dodac) doprawic do smaku

smacznego :-)

bardoz dziekuje za przepis zupka krolowala u mnie w domku przez 3 dni bo nagotowalam caly wielki gar.Pycha!

reklama
Do góry