reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Styczniówki kulinarnie!

to moze ja podam przepis na moja salatke z selera naciowego :)

2 papryki czerwone pokrojone w kosteczke
por (biala czesc) pokrojony drobniutko
4 lodygi selera naciowego pokrojonego w kostke
okolo 8 malych pomidorkow sliwkowych (baby plum tomatoes- przepraszam ale nie wiem dokladnie jak sie po polsku nazywaja) pokrojonych w kosteczke
szklanka ugotowanego ryzu
3 lyzki majonezu
sol do smaku

wszysko wymerdac i jesc :)
 
reklama
sprawdzony przezemnie skubaniec inaczej nazywany plesniakiem



Skubaniec cioci Krysi
Pycha ciasto z owocami i bezą!
0

Przygotowanie: 30 min
0

Pieczenie: 40 min
0

Trudność: średnio trudne
0

0

Składniki
0

0
0,5 kg mąki
0
0
6 jajek
0
0
kostka margaryny + 1 łyżka oleju
0
0
3 łyżki cukru do ciasta + 1,5 szklanki do piany
0
0
cukier waniliowy
0
0
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0
0
3 łyżki kakao
0
0
1 kg ulubionych owoców
0
0

Etapy przygotowania
0

1.
0
Na stolnicy mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodeć kakao i dobrze połączyć.
0
2.
0
Białka ubić z 1,5 szklanki cukru na gęstą pianę. Przygotować ulubione owoce, najlepsze są wydrylowane wiśnie lub starte grubo jabłka.
0
3.
0
Na natłuszczoną blachę "skubać" małymi kawałkami najpierw jedną część białego ciasta, a następnie ciemne ciasto. Ułożyć grubą warstwę owoców. No owoce wyłożyć pianę z białek. Na to "skubać" drugą część białego ciasta.
0
4.
0
Rada: aby lepiej się ciasto "skubało" można je schłodzić, ale nie jest to konieczne jeśli się nie ma dużo czasu.
0
5.
0
Tak przygotowane ciasto piec w temp. 180 stopni ok 40-50 minut. Smacznego!
 
Dzięki dziewczyny :tak:

no to jutro zrobię jak się uda :tak:

czytałam ten przepis "cioci Krysi" :tak:

ja właściwie na jabłecznik (szarlotkę )mam przepis podobny tylko nie daję piany z białek do niego :no: no i nie daję cukru waniliowego wiec zobaczymy powinno wyjść :-D
 
Zpianką jest dobry, ale bez też a ciasto wychodzi fajne, bo nie chłonie wilgoci z jabłek, ja jak robię pleśniaka to spóg z całości ciasta a na wierzch kleksy piany między owocami.
 
reklama
Do góry