reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienie na krztusiec w ciąży

Jestem w 4 ciąży. Też nigdy nie słyszałam by się szczepić na krztusiec. Tak na prawdę to dzięki temu forum się o tym dowiedziałam i o wielu innych zalecanych badaniach w ciazy. Nie wiem czemu lekarze o tym nie mówią?! Rodzę latem więc niby ryzyko zachorowania jest bardzo niskie ale poważnie rozważam szczepienie. Muszę się dokształcić w tym temacie, i zapytać lekarza co on o tym sądzi.
Oj krztusiec nie ma okresów zachorowań. Dziecko może sie z nim zetknąc i zima i latem.

reklama
Witam,
czy któraś z Pań szczepiła się w tym roku?
Na RSV i krztuśca?
Jestem w 29 tyg. i pani ginekolog dzisiaj na wizycie zaleciła te 2 szczepienia.
Ja osobiście boję się jak te szczepionki wpłyną na dziecko a z drugiej strony chcę żeby jednak miało ochronę.
Proszę napiszcie Panie jak się czułyście po szczepieniu, czy miałyście jakieś dolegliwości z tym związane?
Jak Wasze dzieciątka, czy przy urodzeniu było wszystko dobrze?

Szczepienie na Covida przeszłam bardzo źle (nie będąc jeszcze wtedy w ciąży) - nie wiem czy takie samopoczucie byłoby wskazane dla płodu.

Witam,
Na RSV i krztuśca?
Ja osobiście boję się jak te szczepionki wpłyną na dziecko a z drugiej strony chcę żeby jednak miało ochronę.
Proszę napiszcie Panie jak się czułyście po szczepieniu, czy miałyście jakieś dolegliwości z tym związane?

Szczepienie na Covida przeszłam bardzo źle (nie będąc jeszcze wtedy w ciąży) - nie wiem czy takie samopoczucie byłoby wskazane dla płodu.
Szczepienia nie wplywają na dziecko. Są z gory na dół przebadane. Twoje słabe samopoczucie po szczepieniu nie jest przeciwskazaniem.

Masz szczepienie na RSV darmowe, korzystaj.

Ja bardzo źle przechodziłam szczepienie na covid, a reszta bez problemu.

Witam,
Na RSV i krztuśca?

Ja szczepiłam się na krztusiec w zeszłym roku w ciazy. Nie miałam żadnych skutków ubocznych. Nawet reka mnie nie bolała. Przy urodzeniu było wszystko dobrze. Nam poleciła pediatra się zaszczepić. Byłam też 2x w ciazy przeziebiona i moje złe samopoczucie nie wpłynęło na dziecko. I fakt, po szczepieniu na covid bolała mnie reka jak diabli

Na ostatniej wizycie u ginekologa dostałam zalecenie aby zaszczepić się na krztusiec. Byłam szczepiona w dziecinstwie. Więc czy teraz też powinnam się zaszczepić? Bo przyznam szczerze, że w ciąży się boję.
Nie boj sie. Szczepionka na krztusiec nie jest grozna. Grozny jest krztusiec.

Również się zaszczepiłam i czułam się bardzo dobrze oprócz lekkiego bólu ramienia po wkłuciu. Z synkiem wszystko dobrze.

Witam,
Na RSV i krztuśca?

Szczepiłam się zarówno na krztuśca jak i RSV ( w momencie kiedy nie było jeszcze refundacji - listopad -grudzień 24r). W marcu bieżącego roku trafiłam z córeczką (6 tygodni ) z zakażeniem układu moczowego na oddział patologii noworodków i niemowląt (ZUM jest dosyć częste u maluchów ) . Mnóstwo dzieci z RSV , pielęgniarki mówiły że dzięki refundacji z krztuścem jest trochę lepiej ale mimo wszystko byli tam pacjenci zarówno z jedną jak i z drugą chorobą. To że wyszłyśmy ze szpitala po 10 dniach ( tyle trwa antybiotykoterapia ZUM ) bez żadnej z tych chorób było dla mnie czymś niesamowitym ( jako rodzice mieliśmy jedną kuchnię , a na badania np USG jamy brzusznej pakowali nas wszystkich do jednej windy ( o tym kto co ma dowiedziałam się dopiero podczas luźnej rozmowy z rodzicami podczas oczekiwania na badania ) .
U nas antybiotyk zadziałał praktycznie odrazu a zakażenie było wyłapane na bardzo wczesnym etapie - już 3 dni później mała miała zarówno CRP jak i prokalcytonine w normie , za to każdy kolejny dzień był dla mnie stresem czy nie złapiemy czegoś od nowa ( antybiotykoterapia u takich maluchów jest dożylna w związku z czym trzeba być na oddziale te 10 dni ).
Nie zamierzam nikogo namawiać do szczepień - uważam że to decyzja każdego z rodziców , nie wiem też czy uratowały nas szczepienia na 100% czy cos innego natomiast dla mnie to było najlepiej wydane 1000 zł bo ani ja ani córeczka się nie zaraziłyśmy ( a na prawde napatrzyłam się na dużo ) i jakbym miała drugi raz podjąć decyzję - ponownie bym się zaszczepiła . Przez 3 dni bolała mnie tylko ręka . Coraz więcej jest badań medycznych na ten temat np. Na pubmedzie , myślę że wtedy łatwiej podjąć decyzję

reklama
Dziekuje za odpowiedz, jestem w trakcie podejmowania decyzji, ciezki temat dla mnie, dzisiaj na wizycie wyszlo dodatkowo ze moja szyjka ma 2 cm w 29 tygodniu i dostalam lek na podtrzymanie zeby nie bylo przedwczesnego porodu, w tej sytuacji tez nie wiem czy szczepienia sa wskazane, gdybym np zle sie czula po szczepieniu, czy to nie spowoduje dodatkowych skurczy😣

Do góry