reklama

U pediatry

• Starter tematu Starter tematu MariaOla
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Właśnie Monia, ani twarzą do twarzy ani brzuszkiem do brzuszka. Bo to sprzyja odginaniu się dziecka w tył. Musimy nosić Zuzę przyklejoną pleckami do naszej klaki piersiowej z lekko uniesioną pupą lub na leżaco rownież z lekko uniesioną pupą (tak by byla ciut zwinięta jak w brzuszku). Ma to pomóc w zniwelowaniu tego napięcia grzbietowego.

reklama
A my po wizycie i szczepieniu. Robert wazy 6200 :szok: Pani doktor Go obracala z plecow na brzuszek i odwrotnie, mowila do niego, zeby sie usmiechal (oczywiscie, dlugo nie musiala Go do tego namawiac), obejrzala siusiaczka, jaderka, ponaciskala na brzuszek, zajrzala do gerdelka i powiedziala, ze jest super. Jak powiedzialam, ze urodzil sie miesiac przed terminem, to nie uwierzyla. :-D
Chcialam skierowanie do neurologa, ale powiedziala, ze nie ma sensu, bo rozwija sie super, nawet jest troszke do przodu, bo jak Go podnosila do siadania, to ladnie jej pomagal.
A do okulisty mamy sobie isc jak chcemy, ale z tego co Ona widzi, to tez wszystko jest ok.

A co do szczepienie to dostal dzisiaj druga dawke skojarzonej 5 w 1 za 110 zl. Jeszcze jedna dawka 8 maja i potem troche przerwy od pikania.

A co do szczepienia na pneumokoki i rotawirusy, to narazie tego nie bedziemy dawac, bo nie mamy w planie puszczac Robert do zlobka, a niby wlasnie w zetknieciu z innymi dziecmi jest duze ryzyko zachorowan. Moze jak skonczy 3 latka i bedziemy chciali zeby do przedszkola poszedl to wtedy dostanie po 1 dawce z obu.
Pisze to po konsultacji z lekarka. Wypytalam ja, bo troche mialam wyrzuty sumienia, ze chce na dziecku zaoszczedzic, no ale uspokoila mnie. :tak:

Monika no właśnie nie wiem czemu u mnie za darmo jest ta skojarzona z czego się oczywiście cieszę.Za hib 37zł to nie wiem ile u Ciebie no i ciekawe ile kosztują u mnie te na pneumokoki i rotawirus.
Aph ale Robert urósł:happy:i masz rację nie ma co szukać chorób u dziecka:tak::tak:zwłaszca jak na oko widać,że zdrowe:-)

A my idziemy dopiero jutro na pierwsze szczepienie, bo Julcia była chora i brała antybiotyk a po antybiotyku trzeba 7 dni odczekać wiec wyszlo ze dopiero jutro idziemy:dry:

Xmamuska my to dopiero jestesmy opoznione ze szczepieniami, najpierw poszlam za wczesnie o dzien:zawstydzona/y:jak ja to obliczylam:zawstydzona/y:hehe a potem pediatra odradzal bo panowala grypa no i bylysmy dopiero wczoraj.

W tvn style teraz jest program Mamo to ja i bylo o rotawirusie, ze do pol roku tylko mozna dziecko zaszczepic i sa dwie dawki pierwsza do 16tyg a druga do 6mscy, no i ze warto,zeby ewentualnie zaoszczedzic pobytu w szpitalu:baffled:
Czy po kazdym szczepieniu musi byc przerwa 6tyg?

Xmamuska my to dopiero jestesmy opoznione ze szczepieniami, najpierw poszlam za wczesnie o dzien:zawstydzona/y:jak ja to obliczylam:zawstydzona/y:hehe a potem pediatra odradzal bo panowala grypa no i bylysmy dopiero wczoraj.

Czy po kazdym szczepieniu musi byc przerwa 6tyg?

No dokładnie skakanko jetesmy opuźnione, niektóre dzieci zaraz beda na 2 szczepienie szly a my na pierwsze dopiero:baffled:

A przerwa musi być byc 6 tyg :tak: niepytaj dlaczego bo niewiem ale wiem ze musi :-p :laugh2:

Skakanko miedzy kolejnymi dawkami rotawirusa musi byc tez przerwa. Stad dobrze podawac ta szczepionke razem z innymi. Jest doustna.
Jesli sie zdecydujesz to masz jeszcze czas :) do szesciu miesięcy naszym szkrabom jeszcze troche brakuje :)

reklama
Skakanka prawda jest taka, ze najlepiej zrobisz jak poprosisz pediatrę o receptę na te szczepionki. Bo w aptece zawsze kupisz je taniej niż w przychodni. A zaszczepić przyniesionymi szczepionkami mają obowiązek. Bo tak mówia przepisy NFZ.
Ja dzięki temu zaoszczedzilam ponad 100 zł

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry