reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wieści od cieżarówek

Jankesowa. Ewcia, wszystko zależy jak ma cie w domu. Ja sama jak siedzę to chodzę w bluzie z długim rękawem, a jak cos robię, to krótki rękaw i spodnie dresowe, więc maluszka będę pewnie ubierać w koszulke albo body i pajaca, no i skarpetki na stópki bo marzną.
Maluszka ubiera się o jedną warstwę więcej, bo lezy i się mało rusza, no i w początkowych dniach potrafi bardzo szybko tracić ciepło. Ja w maju ubierałam małego zaraz po szpitalu w koszulkę z niedrapkami, kaftanik, pampersa, nózki zawijałam w pieluszkę i do rożka - ale to tylko tak pierwsze dni dopóki pępuś nie odpadł (i później na noc, żeby mieć szybki dostęp do przewijania i nie musieć przebierania całego bodziaka czy śpiocha jak pieluszka puści), no i dzieciątko początkowo bardzo lubi mieć ciasno, tak jak w brzuszku. No a potem szybko przeszłam na koszulkę albo body a na to pajacyk albo body + śpioszki. Bodziaki z krótkim rękawem jak najbardziej się przydadzą, bo zanim urodzicie zrobi się już może całkiem ciepło, ale z długim rękawem też się przydaje, choćby do podłożenia pod pajaca na spacer, czy pod śpiocha. Ja te z krótkim rękawem miałam od rozmiaru 62. No i bodziaki w najmniejszym rozmiarze najlepiej rozpinane, szczególnie dla pierworódek, choć już po 3-4 tygodniach będziecie takie zwinne w przebieraniu dziecka, że nawet wkładane przez głowę to będzie pikuś. No i ja nie polecam tych supermarketowych na zakładkę, bo często słabo przylegają do szyi i dziecko ma wielki dekolt, zdecydowanie lepsze są na napki z boku, byle by miały duży otwór na główkę.

No a ja odpoczywam po obiadku, przedostatnia niedziela w domku we trójkę, synuś ostatnio tak się do mnie tuli, jakby coś przeczuwał, przecież to jego ostatni tydzień jedynactwa... Będę za nim tęsknić w szpitalu, bo pewnie z tydzień tam poleżę.

Ostatnia edycja:
reklama
Pakowałam dziś torbę do szpitala, jeszcze tam nie wszystko jest, ale ja nie wiem jak się zmieszczę. Najwięcej miejsca zajmuje mi szlafrok. Gdybym wiedziała to bym kupiła szlafrok bawełniany, a w szpitalach jest dość ciepło. Nie wspomnę już o podkładach, wkładkach laktacyjnych itp. Nie wiem ile pieluch mam zabrać, czy od razu całą paczkę czy np. pól na początek? No poza tym u nas też są ograniczone godziny odwiedzin, co się może jeszcze zmienić albo w jedną albo w drugą.

No i jeszcze łapią mnie skurcze tak co godzinę dziś. Chyba nospę muszę wziąć, bo ja do lutego to muszę wytrzymać. We wtorek jadę odebrać wyniki badań na przeciwciała i jeszcze zrobić morfologię na płytki.

Siniak po poprzednim pobraniu krwi goi mi się od tygodnia już przez tę małopłytkowość i jeszcze dostałam takiej wysypki na łydkach tez od tego, boję się, że spadną mi bardziej i wyląduje na patologii jeszcze.

I ciągle nie kupiłam staników do karmienia, bo nie wiem jaki rozmiar miseczki.

W nocy spać nie mogę, bo mi się te wszystkie myśli po głowie szwędzają i nie mogę się wyciszyć, żeby spokojnie usnąć.

Ewcia, Jankesowa ja już też się pytałam o ciuszki, dziewczyny polecają body kopertowe zamiast koszulek na przykład. A pod pajac to też body albo koszulka potrzebne są na początek. Fakt, ze wy będziecie rodziły to już będzie cieplej.

ewcia, jankesowa ubierac bedziecie albo w koszulke+ pajac i skarpetusie albo bidziak z dlugim rekawem + pajac i skarpetusie, tylko przez pierwszy miesiac dziecko potrzebuje jednej warstwy ubran wiecej niz my a pozniej to juz tak jak Wy chodzicie po domu. ja np Mila ubieram teraz w kaftanik i spioszki, to wystarcza.ja Milosza po przyjsciu ze szpitala ubieralam w samego pajaca i do rozka siup:)
ewcia do pupci linomag zielony,jest naprawde super
Gosia tylko sie nie stresuj, bedzie dobrze. co do pieluch to wez niewiele bo przeciez zawsze ktos ci moze dowiezc. a podklady ja sobie wzielam trzy paczki a i tak uzywalam tej ichniej ligniny bo mi bardziej pasowala a te podklady dopiero w domu.

Ostatnia edycja:
dziewczynki ja na noc pajaca zakładam jako pidżame traktuję :)( nie pcham pod niego żadnych koszulek! sam pajac)
na dzień body dł rękaw i śpiochy...starczy naprawdę .po co te kaftany? a koszulki podwijają się więc mało wygodne .a pępek spoko naprawdę pod body.kąpaliśmy też odrazu normalnie i octenisept potem po prostu.ja mam w domu 22-24 stopnie.skarpetek też nie zakładam chyba,ze do spodni.bo śpiochy przeciez mają nogawki

Aneczkab pragniesz więc tak bedzie:)zobaczysz!

dziewczynki rozpakujcie się:)

Ostatnia edycja:
lucyf no wlasnie ja caly czas myslalam body dl + spiochy i w rozek tak moze byc?? w domu mamu cieplo ja cienki dlugo rekaw badz na krotki

ola koszulek nie kupowalam mam te co dostalam tez mysle ze body wygodniejsze

ola i lucyf glownie przestraszylam sie tym ze nie bede miala tej czesci garderoby zeby ubrac:szok: bo body tylko na dlugi mam kupie ze dwa na krotki:tak: dzieki dziewczynki za rady:-)

Tak mi skurcze zaczęły dokuczać, że musiałam wziąć nospę, normalnie co godzinę ciągle skurcze, położyłam się i przeszło na szczęście. Jeszcze mnie zaczęło czyścić i już nie wspomnę o tym wielkim hemoroidzie co mi wyskoczył.
Mamuśki miałyście tak skurcze nieregularne i ile przed porodem, bo wiem, że tak to ja mogę się turlać trochę czasu. Nie były bardzo bolesne, ale @ okresowy i twardy brzuch się robił.

reklama
Gosiu ja miewałam skurcze ale bezbolesne, ew. takie miesiączkowe, no i nigdy nie brałam nospy. Ale one bynajmniej nie prowadziły do szybszego porodu :-)
A ja sobie koszulki czy kaftaniki pod śpiochy chwaliłam, bo miałam mniej rozpinania do przewijania :-). Taki leniuch ze mnie, a jeszcze miała wszystko przebierać, bo pieluszka puściła, to już w ogóle. A ze zwijaniem jak dobrze założyłam to nie było problemów. Ale bodziaki to super wynalazki i super się je nosi do spodenek czy półśpiochów.

Do góry