reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu ;)

Asjaa, gotuję ok. 3 łyżki ryżu (zwykłego) w niewielkiej ilości wody ok. 15 minut, żeby zmiękł. Bez solenia oczywiście. Osobno robię na parze warzywa, a potem do ciepłych warzyw dodaję ryż i całość razem miksuję. Próbowałam raz zmiksować ryż całkiem osobno, żeby móc go dodać do warzyw, ale i do owoców, ale straszna paciaja z tego wychodzi i i tak trzeba miksować potem razem z warzywami, bo wymieszać się tego nie da.
Aha - te trzy łyżki wystarczają na dwie porcje. Bo ja robię na raz właśnie dwie porcje.

A w dzisiejszym obiadku był jeszcze indyk - zapomniałam dodać ;) Także miks był niezły ;)

No i polecam miksowanie świeżyć moreli z bananami - TAK to pachnie, że musiałam Męża prawie przywiązać do krzesła, żeby nie zjadł ;) Dwie malutkie morelki + pół banana dają objętość jednego małego słoiczka. Czyli jak u nas - na dwie kolacje.

reklama
dzięki Ewa:)
ja też z deserkami kombinuję, jabłek z bananami np nie kupuję, bo mogę kupić świeże owoce i sama zrobić, ale np jakieś jagody słoiczkowe kupuję i dodaję trochę do zmiksowanego banana - pycha:))) Maciuś płacze, jak kończy się porcja:p

Owszem :) I to jakie dobre :) A truskawki u nas już po 3 złote! Dwa tygodnie temu były po 14 zł, tydzień temu po 8 zł, a dziś po 3 :) Pyszne...

Ja teraz Frankowi kupuję właśnie morele, banany, jak będą to maliny i jagody. Bo jabłek takich, jakie są teraz, nie lubię. Ewentualnie może gruszki kupię, bo znalazłam super przepis na tartę czekoladową z gruszkami - to się młody załapie ;)

Kalina po bananie dostałą uczulenia,

truskawki kupowałam ostatnio po 6zł i to takie psiunki małe pojadłąm i nic się nie działo

babcia zrobiła zupkę kurczak z marchewką i obecnie się męczymy już 3dzień idą śmierdzące gluty

a ja dziś rozmroziłam słoiczek z brokułą czekałą chyba miesiąc na ten dzień dodoałam troddszkę skrzydełka i na raty ale zjadła sukces

Ewa - zazdroszczę - u mnie truskawki po 6 zł - zdzierstwo.
Zawsze mi się wydawało, że morele są późniejszymi owocami i zaczynają sie w lipcu/sierpniu.
Na maliny też czekam od rodziców, ale oni mają późniejsza odmianę, więc jeszcze poczekam. A co z porzeczkami? Można?
U nas kupy od dłuższego czasu konsekwentnie zielone - najpierw był szpinak, a od wczoraj brokułowa. Trzeba by się na jakiś inny kolor przerzucić. Może buraków spróbujemy.

reklama
A owoce podajecie na surowo?Bo mi lekarz kazal gotowac:tak:Oprucz banana oczywiscie;-)
A Jas to owoce bardzo lubi ale jak poczuje sok to od razu pluje:dry:

Do góry