reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

Catedra z jednej strony 200zł to nic ale znam taką mamę która sama wychowuje dwóch synów i od 3 lat grosza dzieci nie dostały od ex męża:wściekła/y: ma przysądzone alimenty, ale skur.... taki sprytnie kombinuje, że komornik nie może nic z niego ściągnąć:wściekła/y: a sam ma już nową rodzinkę, śliczny domek i fajną furę:wściekła/y: to się dopiero nazywa szczyt bezczelności:wściekła/y:
tatusiowie dzieci potrafią majstrować:baffled: ale by utrzymywać dzieci to już łapki umywają:wściekła/y: Catedra a wychowawczy należy ci się:confused: bo jeśli tak to możesz iść do mopsu o płatny:tak:

planuję przenieść młodą do pokoju siostry:tak: w związku z tym muszę rozłożyć łóżeczko:tak: i zakupić pościel:tak: możecie jakąś polecić:sorry2: miałam ferreti przy starszej ale zawiodłam się:baffled:

Ostatnia edycja:
reklama
Catedra ja jeszcze tylko napisze ten gościu wiecej wydaje na paliwo do auta niż na własne dziecko !!!!!!!

roksi ja kupiłam pościel satynową z klupsia coś koło 180 zł dałam za zestaw z baldachimem i ochraniaczem
POŚCIEL SATYNY KLUPŚ satynowe gwiazdki 4 - elem. (880849296) - Aukcje internetowe Allegro
i do tego na zmianę flanelową

buehehehehe

postanowiłam poszukać mojego posta apropos pościeli na wątku wyprawkowym i kliknęłam przypadkową stronę i od razu trafiłam:-D:-D:-D wklejam link
https://www.babyboom.pl/forum/dziec...wka-dla-naszych-maluszkow-25435/index338.html

arlenko ja nic na to nie poradzę, że ma takie priorytety życiowe... a na benzynę to on tyle wydaje ale tygodniowo :/

roksi ja mam na sprzedanie komplet pościeli razem z prześcieradełkiem. Super jakościowo to ona nie jest ale sprzedam tanio :) zaraz rzucę Ci link
http://allegro.pl/item893621817_4650_bawelniana_posciel_dziecieca_10_elementowa.html
te różowe misie... taki wzór mam... to prezent od niespełnionego ojca który mi sprawił jak już miałam pościel i teraz leży ani razu nie użyta :) mam komplet z ochraniaczem bez baldachimu... do tego dorzucę w gratisie prześcieradło z falbanką w brzoskwiniowym kolorze ( nie cierpię takiego koloru)...

Ostatnia edycja:
No pewnie mial za duzo pieniedzy :tak: Bo wiadomo jak sie jest na macierzynskim, to nie ma znaczenia czy Polska czy Anglia zawsze jest gorzej z kaska wiec ja staram sie jej bezpotrzebnie nie wydawac a mysle ze taki solidny wozek dlugo mi potrzyma :tak:

w PL na macierzynskim jest 100% pensji, nie ma żadnej obniżki, więc ja w sumie nie narzekam, kuzynka mi mówiła ze w Irlandii jest właśnie inaczej, nie ważne ile tygodniowo zarabiasz, tygodniowo dostajesz okresloną kwotę (jeśli mniejszą to twoja strata). Przynajmniej tak zrozumiałam. Z tym, że nie wiem ile trwa zasiłek macierzynski u was, bo w PL 22 tyg.

Catedra bałabym się takiego podsumowania:baffled:. O samych ciuszkach jak pomyśle to gorąco się robi. To widze że troche zjechałaś chyba z cen bo pierwsze dziecko i wszystko trzeba kupić to idzie tyle pieniędzy że szok. Samo mleko,kosmetyki , pieluchy to już kilka setek miesięcznie . A ubranka,szczepienia . Łagodnie to do sądu zrobiłaś :sorry2::shocked2:. Ja myśle że już 10 tys przebiłam (pokój, wózek i wszystko dla małej).:szok::tak::tak:Ale dziecko to największy skarb i każda z nas daje mu tyle ile tylko może nawet swoim kosztem. Szkoda że nie masz więcej pomocy ze strony taty Zosi.:-( Samej musi być trudno takie ogromne wydatki udżwignąć. .....

dentico ale przy Tobie wogóle mało kto może robić porównania bo Ty zakupoholiczka jesteś :-)

Catedra - (zapomniałam skopiować posta). Sytuacji jak zawsze nie zazdroszczę, a z drugiej strony 800 pln na utrzymanie małego dziecka to wg mnie sporo. U nas miesięcznie idzie ze 2 paki pampersów + 4 paczki chusteczek.. najwięcej na emolienty ale myślę że w połowie kwoty którą wymieniłaś max się zamykam.

Catedra właśnie zapomniałam o klupsiu:sorry: a mam niedaleko siebie sklep:tak: taką misiową mam po Natalce:tak: w ogóle po Natalce mam 4 komplety pościeli ale już takie zużyte:baffled:

a mi się wydaje że przy drugim dziecku mniej kasy idzie:tak: przynajmniej tak jest u mnie:tak: ubranek mam dużo, wózek też, łóżeczko itp. tak jak pisała Abeja na pampki i chusteczki idzie najwięcej kasy:baffled: na upartego spacerówki na lato nie muszę kupować bo mam ale to taki mój babski kaprys:zawstydzona/y:

mniałam skopiować posta). Sytuacji jak zawsze nie zazdroszczę, a z drugiej strony 800 pln na utrzymanie małego dziecka to wg mnie sporo. U nas miesięcznie idzie ze 2 paki pampersów + 4 paczki chusteczek.. najwięcej na emolienty ale myślę że w połowie kwoty którą wymieniłaś max się zamykam.

abeja ale ja wrzuciłam w to słoiczki już... weż pod uwage, że alimenty się inaczej oblicza:tak: inne rzeczy się dodaje do tzw życia czyli zabawki, ubranka itp...

a same życie to tak
pampersy 8szt na dobę x 0,6 zł :tak:149 zł
chusteczki paczka na tydzień 4 x 6zł 24 zł
kosmetyki ogólem 94 zł
deserki 1 na dzień x 31 dni x 3 zł 93 zł
obiadki 1 raz dzień x 31 dni x 5 zł 155 zł
soczek 1 na dzien x 31 x 3 zł 93 zł
kaszka 1 na tydzien x 4 x 8 zł 32 zł
herbatka 1 na tydzien x 4 x 10 zł 40 zł
mleko 800 gr 1 na tydz x 4 x 40 zł 160 zł

razem daje 840 zł..... bez zabawek, basenu, ubranek itd... nawet bez proszku do prania, bez rachunków, bez kosztów mieszkania, bez wakacji, bez leków...

a takie się rzeczy wlicz do alimentów...

poza tym zanim ustala alimenty to zocha chodzic bedzie :/

w Irlandii wyglada to tak z macierzynskim, ze musisz mieć wypracowane składki, druga sprawa jest to jakieś 80% Twojej wypłaty chyba ze dopłaca Ci pracodawca-co generalnie rzadko sie zdarza, teraz obcięli macierzyński. To samo jest ze zwolnieniem - tu nikt nie patrzy czy jesteś w ciąży masz płacone w zależności od firmy kilka dni w roku, caly czas jak jesteś chora, albo wcale i wtedy kaske dostajesz z socjala, ale to wtedy nie jest 100% tylko teraz jakieś 200euro, nie wiem nawet dokładnie. Wiadomo sa plusy i minusy;-)
Macierzyński płatny to 26 tyg. z czego 2 tyg musisz wziąć przed planowana data porodu

Ostatnia edycja:
catedra wg mnie to bardzo ostro przesadziłas z tym wyliczeniem.. 800 zl miesiecznie????:szok:no prosze Cie:sorry2: ja tyle nie mam dla całej rodziny na życie po opłaceniu rachunków:sorry2::sorry2::sorry2:
mi to z 200-300 MAX z wielkim hakiem idzie na Maksa z mlekiem modyfikowanym:sorry2: sumie to dokladnie tego nie liczyłam, ale nie moze byc wiecej niz 300, bo ja bym nie miala co jesc:sorry2:

edit:
napisalam to pozniej po Twoim poście:-D

wg mnie nie bediesz dawała dziennie dziecku całego obiadu,deserku i soczku i do tego herbatka raz na tydzien nowa paczka? aaa i jeszcze kaszka raz na tydzien.....
to mała bedzie wazyla 20 kg po miesiącu takiej wyzerki:-D

a na kosmetyki dla Maks przez 4 miesiące nie wydałam nawet 50 zł:eek:

Ostatnia edycja:
Catedra...chyba przesadziłaś??
ja wydaję ok 300-400zł max. Teraz mniej bo na Bebiko przeszłam. A co TY za obiadki kupujesz po 5zł?? w bdg kosztują 2,7-3,3zł. zrobić Ci paczkę i wysłać?? Nie ma problemu. Kaszka 8zł?? to co TY kupujesz??
Wiem, bo akurat dziś kupowałam takie rzeczy i to w sklepie nocnym, a tam ceny są przesadzone. Marki jakie kupiłam :HIPP, BoboFruit,BoboVita,Gerber. Szczegóły w menu naszych dzieci.

reklama
może Catedra miała na myśli ceny Warszawskie:szok: obiadek można samemu zrobić co wychodzi dużo taniej:tak: słoiczków też dużo kupowałam z lenistwa:sorry2: ale za to deserki dawałam ze świeżych owoców jabłko, banan, gruszka itp:tak: tylko trzba się zaopatrzyć w blender by to wszystko zmiażdżyć na papkę;-) kosmetyki które kupiłam od początku to dwa kremy, dwie emulsje do kąpieli i żel do mycia ciałka:tak:
a mleko za 40zł:szok::szok: ja kupuje 600g za 20zł Nan1

Do góry