reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wyprawka dla wrzesniowego malucha czyli HITY i KITY :)

Jak używa się tej mąki ziemniaczanej na odparzenia?
Mąka na wacik i na doopsko:-)

Czy butelka dla dzieci w różnym wieku jest różna a zmienia się tylko smoczki?

Butelka moze być ta sama, zmienia się smoczki, chociaz na początku kupuje się butelkę najmniejszą, chyba 100-120 ml potem są większe 240 ml i 300 ml, a dzieciaki potrafią pić np. 200ml mleka, więc wiadomo zemusisz kupic większą, ale to dopiero po paru miesiącach.

Jeżeli zaszłaby potrzeba kupienia laktatora to który lepszy? Przy założeniu że będę karmić piersią, rzadko będę wychodzić bez dziecka, czyli raczej sprzęt będzie używany okazjonalnie.

Pytasz się o ręczny czy elektryczny? ja miałam ręcznie, używałam okazjonalnie, jak była potrzeba, a z reguly jest, mimo tego że karmi się piersią. No i jest dużo tańszy od elektrycznego.
Czy zamiast gazików jałowych można używać płatków kosmetycznych do przemywania pępka? Po jakim czasie odpada kikut?

raczej nie, bo może zostać jakiś włosek z wacika. gaziki lepsze. Pępol odpada podobno szybko..u nas byl 7 tyg:szok: aż poszłam z małą do szpitala na podwiązanie. Smarowany kilka razy dziennie plus w nocy a trzymam się bardzo.

W czym spały wasze dzieci? Bo ja od wielu mam słyszałam że na początku dzieci spały tylko w rożku, i pościel była w pierwszym miesiącu zbędna.
Moja spała w rożku i jeszcze pod kołderką- bo spała ze mną w łózku. Urodziła sie jak było zimno- koniec października, a dzieci na początku lubią ciepełko, także były dwie warstwy, potem już tylko kołdra.

I czy używacie śpiworków do spania? Mnie one jakoś nie przekonują...

Ja nie używałam.

reklama
odp jak aniawos, choć ponoć do kąpieli można użyć, ugotowaną jak krochmal (tylko czy to na odparzenia?)

odp jak aniawos (Michaś potrafił i 300ml wypić, ale to już jak miał kilka m-cy, jak miał 6 m-cy wprowadziłam modyfikowane jako dodatek do cyca)

Jeżeli zaszłaby potrzeba kupienia laktatora to który lepszy? Przy założeniu że będę karmić piersią, rzadko będę wychodzić bez dziecka, czyli raczej sprzęt będzie używany okazjonalnie.

osobiście zraziłam się do wszelkich ręcznych, dla mnie już tylko elektryczny, ale tu już kwestia ceny gra dużą rolę. też myślałam, że będę karmić piersią, owszem karmiłam, ale był potrzebny żeby laktację trochę poprawić, a ręczny do tego się nie nadawał

Czy zamiast gazików jałowych można używać płatków kosmetycznych do przemywania pępka? Po jakim czasie odpada kikut?

gaziki jałowe - bo są jałowe (przynajmniej zanim otworzysz opakowanie;-)) i jak aniawos pisze - nie ma kłaczków, u nas pępek odpadł chyba po 3 tygodniach

W czym spały wasze dzieci?

rożek lub pod kocykiem, częściej właśnie kocyk był w użyciu (było gorąco jak się Michaś urodził), dziecko lubi ciepło, ale nie za ciepło. Posciel na początku faktycznie jest zbędna. A na pewno poduszka. Dłuuuuugo dziecko poduszki nie potrzebuje (wręcz nie jest wskazana)

I czy używacie śpiworków do spania?
próbowaliśmy, nie bardzo zdał egzamin na dłuższą metę

Ostatnia edycja:
Posciel na początku faktycznie jest zbędna. A na pewno poduszka. Dłuuuuugo dziecko poduszki nie potrzebuje (wręcz nie jest wskazana)

No właśnie! Któraś z was pisała o poduszce typu klin. Czy ona jest bezpieczna dla dziecka i czy może na niej spać cały czas, czy stosuje się ją tylko na chwilę żeby dziecko się nie zakrztusiło kiedy ulewa mu się?

Jeszcze mam pytanie o materac? Na której stronie powinno spać dziecko i do kiedy? Chodzi o materac gryka- pianka- kokos.

o poduszce nic nie wiem, niestety
my mamy materac w całości kokosowy, więc nie miałam problemu ;-) czytałam, że ogólnie da niemowląt lepszy jest piankowy termoelastyczny, ale pojęcia nie mam ile w tym prawdy, a ile reklamy. A łóżeczko zmienialiśmy jak młody miał jakieś 1,5 -2 latka (nie pamiętam dokładnie) i teraz ma piankowy z ikei (sultan bodajże)

Ostatnia edycja:
toja od siebie dodam jeszcze że w mące ziemniaczanej jak najbardziej można też kąpać dziecko. Ja tak byłam kąpana bo miałam okropną skaze białkową prawie na całym ciele.

A poduszki to chyba do 3 roku życia wogóle nie powinno się uzywać. A dla takich maluszków właśnie polecają te poduszki typu lin, szczególnie dla dzieci które ulewają. Kołderka na początku też nie jest polecana. Ja placnuje śpiworek do spania zakupić i dzidzia ze mną bedzie spać więc i moja kołdra więc nie wiem czy nei za dużo, zobaczymy w praniu.

ja nie używałam więc nie wiem...

ja używałam przez 2lata jednej i tej samej Tommee Tippee, tylko smoczek wymieniałam, dodatkowo mieliśmy dwie Nuka do soczków i herbatki.

ja miałam Tommee Tippee co pasował do butelki, genialny!!

u nas też wcześniej odpadł, ok. 3tygodnia, a położna kazała przemywać pęek wacikami takimi do uszu, moczone w sirytusie.

W czym spały wasze dzieci?

ja od razu kładłam małą w pościeli (urodziła się w styczniu wiec zimno było), ale olecam ogromnie rozki, szczególnie te usztywniane, fajne do spania i łatwo wyjąć dziecko do karmienia.

I czy używacie śpiworków do spania?
do wózka owszem, jak mała miała roczek.

ehh, coś mi nie poszło i wyszła odp. w ramce, ale już trudno...
a jeśli chodzi o poduszke, to w kompletach dziecięcych są taki niskie że może być od główkę.

Nie używałam, bo mały nie miał odparzeń, ale pewnie tak jak pudru czy talku, poprostu się zasypuje odparzone miejsca

Butelka może być ta sama, smoczki w zależności od wieku zmieniamy.

Ja miałam podobny dylemat, karmiłam tylko piersią i nie zostawiałam małego więc laktator okazał się całkowicie zbędny.

Pępuszek przemywaliśmy patyczkami do uszu moczonymi w spirytusie
Kikut odpadł chyba po 8 czy 9 dniach.

W czym spały wasze dzieci? Bo ja od wielu mam słyszałam że na początku dzieci spały tylko w rożku, i pościel była w pierwszym miesiącu zbędna.

My używaliśmy rożka do spania przez pierwsze kilka tygodni.

śpiworek gruby tylko na wyjście do wózka.

nie stosowałam bo w moim przypadku odparzenia zrobiły sie większe. Tylko maści od lekarki na receptę przy odparzeniach. A w pozostałych krem linomag wystrczył
Czy butelka dla dzieci w różnym wieku jest różna a zmienia się tylko smoczki? już dziewczyny napisały, a z butelkami ten problem ze nie każda dziecku popasuje. Ja mam cały zestaw chyba z 7 rodzajów i dopiero Nuby był ok
moja rada nie kupować laktatora bo moze nie być potrzebny a jak będzie naprawdę potrzebny to tylko dobry elektryczny. Ja mam madela i uważam że jest super
tylko gaziki . Pępuszek odpada róznie. Teraz nie zalecają przemywania spirytusem tylko utrzymywanie czystości i wietrzenie. Nam odpadł po 10 dniach bez żadnego problemu
moja od pierwszego dnai w domu spała pod cieniutka kołderką i było jej wygodnie. Rozek był tylko jak była poza łózeczkiem.
nie, moje maleństwo nienawidziło tego ;) dobrze, ze śpiworek był od znajomej której go oddałam po tygodniu. A poza tym Kinga szybko zaczęła sie wiercić

Ja od siebie dodałabym do listy jeszcze śpiworek uniwersalny czyli do wózka, fotelika, a kiedyś na sanki. I raczej na zimę nie będę kupować kombinezonu tylko kurteczkę + właśnie ten śpiworek. A jesienią będę używać pajacyk welurowy grubszy + kocyk, myślę że wystarczy.[/QUOTE]

reklama
Ja na odparzenia stosowałam sudokrem a na większe tormentiol.
Tak jak dziewczyny pisały, na początku na pewno mniejsza, potem ze względu na dawki pokarmu-większa. Anisen dobrze przypomniała, że dziecko może być wybredne na poszczególne butelki, moja np w ogóle nie chciała pić z aventu, dopiero jakąś zwykłą z rossmanna zaakcepowała :-)
Ja miałam dużo pokarmu i musiałam ściągać inaczej mnie zalewało, ale miałam tylko ręczny laktator (dostałam w prezencie, więc nie kupowałam innego) i muszę powiedzieć, że czasem nieźle musiałam się natrudzić.
My używaliśmy tylko patyczków do uszu, żeby dokładnie czyścić pod kikutem. Położna w szpitalu kazała przemywać fioletem na spirytusie i tak robiłam, co okazało się błędem, bo tylko brudziły się ubranka a kikut nie chciał odpaść (trzymał się1,5 miesiąca), dopiero potem ktoś nam podpowiedział, żeby przemywać rozcieńczonym spirytusem i kikucik odpadł po paru dniach :-)
Nasza spała w kocyku owiniętym na kształt rożka, bez poduszki. Jak zaczęła ulewać kupiliśmy poduszkę typu klin i bardzo pomogło. Tę poduszkę wkładałam pod materac, więc tworzyło się takie łagodne wzniesienie, które absolutnie nie obciążało kręgosłupu maleństwa. Kiedy mała przestała ulewać zrezygnowaliśmy z klinu i spała bez żadnej poduszki i właściwie dopiero teraz zaczyna z niej korzystać. Kiedyś oglądałam wypowiedź pediatry, który powiedział: "Jeśli rodzice mają problem z tym, że noworodek śpi bez poduszki, proponuję dla spokoju narysować poduszkę markerem na materacu" :-D:-D. Podobno do 12 miesiąca nie zaleca się niczego pod głowę.
My używaliśmy dopiero po ponad roku, jak mała ciągle się rozkopywała, ale gościły u nas krótko. Mała za nimi nie przepadała i mi jakoś tak nie przypasowały, całe szczęście mieliśmy odziedziczone, więc kasy nie wydaliśmy ;-)

Do góry