reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

wzrost i waga naszych dzieci

Sprawdziłam te siatki centylowe i mój mały przy wadze 6 kg i wzroście 64 cm mieści się w normie, w górnej granicy ale w normie, wychodzi na to, że w wieku 18 lat będzie miał 190 cm ale my z mężem też jesteśmy wysocy...
On się urodził w 41 tygodniu ciązy i ważył ponad 3800 więc nie mogę go porównywać z wcześniakami, które miały wagę urodzeniową prawie o połowę mniejszą
Jak miał 7 tygodni to ważył 5600, teraz ma 10 tygodni więc wychodzi trochę ponad 100 g na tydzień, są dzieci które przybierają szybciej.
Mogę iść teraz spać spokojnie:p:-D

reklama
Carioca, ze wzrostem Stasiu jest na 75 centylu, co oznacza,ze statystycznie 75 % dzieci w jego wieku jest nizszych od niego, a 25% - wyzszych; z waga rowniez jest na 75 centylu. Wazne, aby centyle z wagi i wzrostu byly do sibie zblizone, u Stasia wszystko w porzadku pod tym wzgledem.

przy drugim mierzeniu wyszło 65 cm, wiec prawie bez roznicy. Ale za to zrozumiałam te siatki centylowe :-) i na wzrośce i na wadze jest w okolicach 75 centyla, więc raczej ok.

hmmm tak was czytam o tych centylach i się sama zaczęłam zastanawiać jak to jest u małego. Otóż ma 62cm wzrostu i waży jakieś 5800g. Dokładnie nie wiem bo się nie ważyliśmy dawno ale statystycznie tak powinno być. Mi się wydaje że 6 kg przekroczył bo ledwo go noszę :-D
Wysokość mi wyszła między 75 a 90 a waga w granicach 25-50. To nie jest za duża różnica? Maly jest wysoki, to widać gołym okiem i nie ma jeszcze wałeczków sadełka. Dla urozmaicenia dodam, że stopa ma długość prawie 11 cm, bez kilku milimetrów :-D

reklama
być może to było moje pierwsze spotkanie z siatką, dopiero się jej ucze :happy:
Nawet wiem gdzie błąd zrobiłam... dałam Omkowi o miesiąc więcej :D

Do góry