W sprawie wózka:
IMPLAST BOLDER 3/4
Będąc w sobotę u lekarza - endykrynologa w Poznaniu, koniecznie chciałam zobaczyć bolder na żywo. Udało mi się to w sklepie "pierwsze własne cztery kółka" czy coś w tym stylu.
Pani zrobiła mi prezentację. Po czym stwierdziłam, iż jestem zdecydowana na zakup. Spostrzeżenia:
1) duża gondola (wymiar wewnętrzy: 86 cm), zawsze przy wozkach podają wymiary zewnętrze całej bryły. Pani w sklepie poinformowala mnie, iż Klientki decydują się z uwagi na dużą gondolę (optycznie jest bardzo zgrabna) w stosunku do innych wóżków. Moja koleżanka ma X-Lander, córeczka ma 4 m-ce i już gondolka jest za mała, a jeszcze nie siedzi do spacerówki. Uważam, iż jest to istotna informacja przy zakupie wózka.
2) pokrowiec na gondoli ma pod spodem zameczek, a w zameczku ukrytą z ortalionu przedużkę na gumce, która później służy na specerówkę (aby się z nóżek nie zsuneło - dość pomysłowo
3) uchwyt do prowadzenia wożka, można wygiąć w dół po wciśnięciu dwóch przycisków na boku - dla mnie 162 wzrostu - to konieczne ;-)
4) stelaż na którym funkcjonuje gondola i spacerówka, rzeczywiście sprawia wrażenie dość potężnego i zarówno bardzo stabilnego, amoryzatory dobrze się sprawują i łatwo podprowadzić wóżek pod krawężnik (pojeżdziłam trochę po sklepie).
5) Moje odczucia estetyczne co do dużego stelaża - wswiększość wóżków z kołami pompowanymi sprawia takie wrażenie. Jednak warto zwrócić uwagę aby przednie koła były trochę mniejsze i wówczas dobrze się całość prezentuje. Osobiśbie rozpatruje wyłącznie wóżki z takimi kołami z uwagi iż wkrótce przeprowadzimy się poza miasto i będę mieć do dyspozycji nie polbruk a drogę z piasku ;-) Dla mnie istotne jest iż pierwsze koła nie kręcą się wokół własnej osi, bo kompletnie był po piasku nie pojechała
6) Fotelik samochodowy jest z adapterem, także, bardzo prosto dopina go się do wózeczka, ma też własny pokrowiec jak gondola.
Zamierzam kupić: gondolę, spacerówkę, fotelik, parasolkę, śpiworek, folię przeciwdeszczową za okolo 2050 zł (wg kalkulacji w sklepie)
Oglądałam także inne wózeczki, np.
mutsy | products | 4rider | options,
jednak to już wyższa pólka cenowa i zarówno nowoczesny desian - nieukrywam bardzo fajny.
WAZNE BADANIE
Podzielę się z wami informację jaką uzyskałam od lekarza. Lekarz kazał mi dopilnować aby 2- 4 dobie życia dziecka zostały w szpitalu wykonane badania na niedoczynność tardzycy (tzw. test tarczycowy) i jszcze jedno drugie badanie
dziecko-info.com
Chodzi o to iż jeśli badanie wyjdzie źle i zostanie natychmiast rozpoczęte leczenie, dziecku nic nie grozi. Jeśli nie rozpocznie się leczenie w 2-3 tygodniu życia w mózgu zachodzą nieodwracalne zmiany.
Ja cierpię na niedoczynność tarczyć, jest to w pewnym stopniu dziedziczne, ale większy wpływ ma środowisko w którym żyjemy. A chodzi o to, iż w naszych szpitalach lekarze z własnej woli cześto nie wykonują tych badań (pomimo iż są obowiązkowe) tłumacząc się tym, iż kobieta wychodzi ze szpitala po drugiej dobie.
A my skąd mamy wiedzić że takie badanie się wykonuje? Dlatego drogie mamy dla mnie to też nowość. A na całym świecie jest tendecja wzrostu zachorowań na tarczycę, głownie za sprawą środowiska w którym żyjemy.
P.S.to pewnie trochę nie ten wątek, ale akurat byłam w sobotę i u lekarza i na zakupach
Pozdrawiam