reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

Niebajka witamy na watku :) Leki w duzych dawkach rozcienczas (nie wiem jak puregon ale menopur byl do rozcienczania) i podajesz sobie tyle ile masz na rozpisce np 150 j dziennie. A skoro orgalutan jest w ampulkostrzykawce to podajesz caly. Pen to co innego, tam ustawiasz dawke jaka masz podac. Akurat tych lekow nie bralam ale moze dziewczyny mnie poprawia jak napisalam cos nie tak. Moim zdaniem puregon to odpowiednik menopuru a orgalutan gonapeptylu wiec podawanie powinno byc podobne. Nie podawaj ich sobie jednoczesnie, podziel i np puregon bierz wieczorem a orgalutan rano, raz po lewej, raz po prawej stronie brzucha. Podaje sie je podskornie w ksztalt usmiechu pod pepkiem.

reklama
niebajka - no to macie "ładną" historię starań. Dobrze, że dostaliście się do programu i dobrze, że się przyznałaś do tego, że chorowałaś, bo to ma znaczenie w tym całym leczeniu.
Co do leków to zgadzam się z kasik36. Ja osobiście nie brałam akurat tych leków, ale to jest to samo co Menopur i Gonapeptyl. Orgalutran to pewnie taki Gonapeptyl w amupłkostrzykawkach, które są od razu gotowe do użycia i wstrzykujesz. A Puregon to coś jak Menopur, pewnie będzie roztwór w opakowaniu razem z ampułkostrzykawką/ami do wymieszania i potem dołączonymi strzykawkami z igłami już będziesz sobie brać z tej buteleczki odpowiednie jednostki z rozpiski np. 150 j dziennie.
To nic strasznego, ani trudnego, wszystko będzie w ulotce opisane jakby co.
Zastrzyki w brzuch poniżej pępka, najlepiej na zmianę, rz na lewo, raz na prawo. Orgalutran rano, Puregon wieczorem :).

W razie wątpliwości, zawsze możesz zadzwonić do kliniki i poprosić np. o telefoniczną konsultację z lekarzem.

Kasik, Hess od rana szperam w czeluściach Internetu i udało mi się paru rzeczy dowiedzieć:) Macie rację Menopur i Puregon to coś podobnego, ustaliłam że różnią się lutropiną, Menopur ma w składzie FSH+LH, a Puregon tylko FSH. Puregon to taka wersja beta Gonalu F. Takie coś znalazłam: α jest szybko wchłaniana z miejsca podania i stosowana jest tylko podskórnie, natomiast β jest wchłaniana wolniej i może być stosowana zarówno podskórnie jak domięśniowo. Szperając na waszym forum często napotykałam się na nazwę Menopur i Gonal, a Puregon jakoś mi umknął. Jeśli coś pomieszałam, to proszę mnie poprawić;)
Nie wiedzialam wczesniej o istnieniu takich cudów jak pen, myślałam że jak mam napisane Puregon 100j.m., to bede musiała kupić 100j.m. a takiej dawki nie ma w refundacji i się zmartwiłam;)

Dziewczyny, a możecie wyjaśnić czemu najlepiej jedno rano, a drugie wieczorem? Teraz spojrzałam w karte stymulacji i oba leki mam brac wieczorem:| między 17-21. Oczywiście dopytam jeszcze o wszystko lekarza na wizycie za miesiąc, ale ciekawi mnie to. Tez wspominał, że jeden lek po prawej stronie brzucha, drugi po lewej:)

O antybiotyk musiałam zapytać.. jestem odpowiedzialna:) nie chce zrobić krzywdy dzidzi ani sobie, więc poczekam jeszcze miesiąc.
Mam jeszcze jedno pytanie, jaki wpływ ma niska waga na hipestymulację? Dr powiedział, ze jestem młoda, chuda i mam za dużo pęcherzyków więc boi się hiperki, dlatego takie niskie dawki puregonu. O co chodzi z tą wagą? Teraz się zastanawiam, czy nie próbować przytyć w ciągi miesiąca, tylko czy to będzie zdrowo?

niebajka - skoro lekarz zalecił branie tych leków wieczorem to tak bierz. Może je się jednak inaczej bierze niż Menopur i Gonapeptyl. Bo Gonapeptyl ma za zadanie hamować nasz organizm, a Menopur stymulować.
Co do wagi......wierz mi, lepiej być szczupłą niż przytyć. Niby mówią, że jak ma się więcej ciałka to mniejsza szansa na hiperstymulację lub lżej się ją przechodzi. Ja mam nadwagę a hiperstymulację miałam jak ta lala, strasznie bolało i nic mnie nie uchroniło.
Podczas stymulacji pij dużo wody, jedz dużo białka. Przyjmuje się, że hiperstymulacja zaczyna się od 6000 jedn. estriadolu. Masz dość wysoki AMH, więc jest szansa na hiperkę, ale nie koniecznie. Ja mam AMH 29 i hiperka mnie nie ominęła, a estriadolu miałam prawie 8000 jedn. pod koniec stymulacji :/

Dziekuje! Twoje Amh Hess rzucilo mnie na kolana! Niewiarygodne, ze może byc az tak strasznie wysokie! Teraz jestes na antykach? Tez masz może problem z tworzacymi sie torbielami na jajnikach w naturalnych cyklach?

niebajka - lekarz też był zaskoczony moim AMH, ale potem okazało się, że podobno ma jeszcze 2 pacjentki, które mają jeszcze wyższe AMH.
Ja nie mam problemów z torbielami. Nigdy nie miałam, dopiero po I stymulacji jedna się przytrafiła,ale taka zwykła, na pęcherzyku i po 2 tygodniach brania antyków zeszła.
Ja niedługo kończę antyki, już zaczęłam brać Gonapeptyl przez 2 tygodnie co 2 dni i od 5 marca ruszam ze stymulacją. Idę długim protokołem.

Musze w takim razie podpytać o te pory brania lekow:)
Hess bede Cie w takim razie gonic, bede troszke za Toba. Jesli wszystko u mnie poszloby ok, transfer kolo swiat wielkanocnych, ale sie nie nastawiam. Milion rzeczy moze jeszcze po drodze sie przytrafic. Mi torbielki dokuczaja przez cykle bezowulacyjne dlatego decyzja o starcie z antykow.

reklama
Cześć gwiazdy :)))
Byliśmy dziś na pierwszym spotkaniu / szkoleniu w ośrodku adopcyjnym :) przed nami jeszcze trzy soboty a potem czekanie na ten telefon :)
W poniedziałek podglądanie naszego kurniczka , ciutkę się denerwuje gdyż nic a nic nie czuje ;/

Do góry