reklama
G
goscinnie
Gość
Asia spokojnie, wcale nie jest za wczesnie, zresztą dzidzia może jest wieksza niz wskazuje na to stan faktyczny. Idz sobie wziąć ciepły prysznic taki 15 min i wowczas zobaczysz co sie dzieje.
sylka_k
mama styczniowa 2008
tak tak 

Albi dobrze radzi
spokojnie
ale jakby co to wysłałam ci mój numer na PW
gdyby już Borysek był już jutro z tobą
a Albi a to zaświadczenie o rozpoczęcie macierzyńskiego to sie składa do ZUSu, tak?, bo mnie przyznali jeszcze miesiąc zasiłku rehabilitacyjnego, bo sie nie zmieściłam w 182 dniach
ale przypuszczam, ze od dnia porodu liczy sie macierzyński
jesuuuu w ogóle nie jestem zorientowana

spokojnie
ale jakby co to wysłałam ci mój numer na PW
gdyby już Borysek był już jutro z tobą

a Albi a to zaświadczenie o rozpoczęcie macierzyńskiego to sie składa do ZUSu, tak?, bo mnie przyznali jeszcze miesiąc zasiłku rehabilitacyjnego, bo sie nie zmieściłam w 182 dniach
ale przypuszczam, ze od dnia porodu liczy sie macierzyński

jesuuuu w ogóle nie jestem zorientowana

G
goscinnie
Gość
Sylka do pracodawcy występujesz z pismem o urlop macierzyński + do tego dołącz akt urodzenia i oni mają psi obowiązek to zgłosic do ZUS.
o cholera- Asia- to niezle cyrki!!!!!!!
kurde jutro nie bede miec czasu ale w piatek bezwarunkowo pakuje torbe do szpitala. Lepiej byc ubezpieczonym na wszelka ewentualnosc.
Ja kupilam dywan do kuchni i robilam wielkie przemeblowania. Sama nie wiem czy teraz mi sie bardziej podoba czy poprzednio
kurde jutro nie bede miec czasu ale w piatek bezwarunkowo pakuje torbe do szpitala. Lepiej byc ubezpieczonym na wszelka ewentualnosc.
Ja kupilam dywan do kuchni i robilam wielkie przemeblowania. Sama nie wiem czy teraz mi sie bardziej podoba czy poprzednio

Bardzo liczyłam na to, że przedłużą urlop macierzyński z tych 16 tygodni na 24 ...ale chyba nic z tego
Wtedy spokojnie dochowałabym dzieciaczka do pol roczu, oddala do żłobka i spokojnie wrocila do pracy...a tak trzeba bedzie myslec nad niania...
A w Kraku ceny nian są zawrotne...tak na cały etat...8 godz dziennie przez 5 dni w tygodniu...to trzeba wyskoczyć z 1200zł... Kosztowna imprezka...

A w Kraku ceny nian są zawrotne...tak na cały etat...8 godz dziennie przez 5 dni w tygodniu...to trzeba wyskoczyć z 1200zł... Kosztowna imprezka...
girly-chyba z 18 tyg. na 20 tyg.;-)
Frodo...to jakaś nowelizacja ustawy była...mi ciągle mówili w pracy, że 16 tyg

Tak czy inaczej ja chce dużo...dużo...wolnego

G
goscinnie
Gość
W 2008 roku miało juz być z 18 na 26 i jeden wielki c..j. Girly w Wawie 1200 to se można nianie na pól etatu załątwic :-(.
reklama
G
goscinnie
Gość
TAK MIAŁO BYĆ:
Ile urlopu macierzyńskiego?
Jaki za kilka lat będzie ostatecznie wymiar urlopu macierzyńskiego?
Proponowane zmiany obejmują stopniowe (rozłożone na lata) wydłużenie urlopu macierzyńskiego do 6 miesięcy przy urodzeniu pierwszym, 9 miesięcy przy urodzeniu drugim oraz 12 miesięcy przy urodzeniu trzecim i następnym. Docelowo pracownicy przysługiwać ma urlop macierzyński w wymiarze:
W 2007 roku
W okresie od dnia 1 stycznia 2007 do 31 grudnia 2007 r. wymiar urlopu macierzyńskiego ma wynosić:
W okresie od dnia 1 stycznia 2008 do 31 grudnia 2008 r. wymiar urlopu macierzyńskiego ma wynosić:
W okresie od dnia 1 stycznia 2009 do 31 grudnia 2009 r. wymiar urlopu macierzyńskiego ma zaś wynosić:
W okresie od dnia 1 stycznia 2010 do 31 grudnia 2010 r. wymiar urlopu macierzyńskiego ma natomiast, zgodnie z projektem, wynosić:
Ile urlopu macierzyńskiego?
Jaki za kilka lat będzie ostatecznie wymiar urlopu macierzyńskiego?
Proponowane zmiany obejmują stopniowe (rozłożone na lata) wydłużenie urlopu macierzyńskiego do 6 miesięcy przy urodzeniu pierwszym, 9 miesięcy przy urodzeniu drugim oraz 12 miesięcy przy urodzeniu trzecim i następnym. Docelowo pracownicy przysługiwać ma urlop macierzyński w wymiarze:
- 26 tygodni przy pierwszym porodzie,
- 38 tygodni przy drugim porodzie,
- 52 przy trzecim i następnym porodzie,
- 38 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy pierwszym porodzie,
- 52 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy drugim i następnym porodzie.
W 2007 roku
W okresie od dnia 1 stycznia 2007 do 31 grudnia 2007 r. wymiar urlopu macierzyńskiego ma wynosić:
- 22 tygodnie przy pierwszym i następnym porodzie,
- 30 tygodni przy urodzeniu więcej niż jednego dziecka przy pierwszym porodzie.
W okresie od dnia 1 stycznia 2008 do 31 grudnia 2008 r. wymiar urlopu macierzyńskiego ma wynosić:
- 26 tygodni przy pierwszym i następnym porodzie,
- 38 tygodni przy narodzeniu więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie.
W okresie od dnia 1 stycznia 2009 do 31 grudnia 2009 r. wymiar urlopu macierzyńskiego ma zaś wynosić:
- 30 tygodni przy drugim porodzie,
- 34 tygodnie w przypadku trzeciego i następnego porodu,
- 42 tygodnie przy drugim porodzie w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka.
W okresie od dnia 1 stycznia 2010 do 31 grudnia 2010 r. wymiar urlopu macierzyńskiego ma natomiast, zgodnie z projektem, wynosić:
- 34 tygodnie przy drugim porodzie,
- 42 tygodnie w przypadku trzeciego porodu,
- 47 tygodni przy drugim i następnym porodzie w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie.