reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Styczniowe Mamusie 2008

dziewczyny- ja mam skurcze co 15 min:-(
poczekam do rana zobaczymy czy przejda, jak nie to rano do szpitala
kurde troche za wczesnie zeby maly sie pchal na swiat:szok:

reklama
Asia spokojnie, wcale nie jest za wczesnie, zresztą dzidzia może jest wieksza niz wskazuje na to stan faktyczny. Idz sobie wziąć ciepły prysznic taki 15 min i wowczas zobaczysz co sie dzieje.

tak tak :tak::tak::tak: Albi dobrze radzi
spokojnie
ale jakby co to wysłałam ci mój numer na PW
gdyby już Borysek był już jutro z tobą :-D

a Albi a to zaświadczenie o rozpoczęcie macierzyńskiego to sie składa do ZUSu, tak?, bo mnie przyznali jeszcze miesiąc zasiłku rehabilitacyjnego, bo sie nie zmieściłam w 182 dniach
ale przypuszczam, ze od dnia porodu liczy sie macierzyński:confused:
jesuuuu w ogóle nie jestem zorientowana:baffled::sorry2::zawstydzona/y:

Sylka do pracodawcy występujesz z pismem o urlop macierzyński + do tego dołącz akt urodzenia i oni mają psi obowiązek to zgłosic do ZUS.

o cholera- Asia- to niezle cyrki!!!!!!!
kurde jutro nie bede miec czasu ale w piatek bezwarunkowo pakuje torbe do szpitala. Lepiej byc ubezpieczonym na wszelka ewentualnosc.
Ja kupilam dywan do kuchni i robilam wielkie przemeblowania. Sama nie wiem czy teraz mi sie bardziej podoba czy poprzednio:dry:

Bardzo liczyłam na to, że przedłużą urlop macierzyński z tych 16 tygodni na 24 ...ale chyba nic z tego:dry: Wtedy spokojnie dochowałabym dzieciaczka do pol roczu, oddala do żłobka i spokojnie wrocila do pracy...a tak trzeba bedzie myslec nad niania...:baffled:

A w Kraku ceny nian są zawrotne...tak na cały etat...8 godz dziennie przez 5 dni w tygodniu...to trzeba wyskoczyć z 1200zł... Kosztowna imprezka...

W 2008 roku miało juz być z 18 na 26 i jeden wielki c..j. Girly w Wawie 1200 to se można nianie na pól etatu załątwic :-(.

reklama
TAK MIAŁO BYĆ:
Ile urlopu macierzyńskiego?
Jaki za kilka lat będzie ostatecznie wymiar urlopu macierzyńskiego?
Proponowane zmiany obejmują stopniowe (rozłożone na lata) wydłużenie urlopu macierzyńskiego do 6 miesięcy przy urodzeniu pierwszym, 9 miesięcy przy urodzeniu drugim oraz 12 miesięcy przy urodzeniu trzecim i następnym. Docelowo pracownicy przysługiwać ma urlop macierzyński w wymiarze:
  • 26 tygodni przy pierwszym porodzie,
  • 38 tygodni przy drugim porodzie,
  • 52 przy trzecim i następnym porodzie,
  • 38 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy pierwszym porodzie,
  • 52 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy drugim i następnym porodzie.
Pracownica, która przyjęła dziecko na wychowanie i wystąpiła do sądu opiekuńczego z wnioskiem o wszczęcie postępowania w sprawie przysposobienia dziecka ma mieć prawo do 26 tygodni urlopu macierzyńskiego w przypadku pierwszego dziecka, 38 tygodni w przypadku drugiego dziecka i 52 tygodni w przypadku trzeciego i następnego dziecka, nie dłużej jednak niż ukończenie przez dziecka 18 miesięcy życia. Jeżeli taka pracownica przyjmie dziecko w wieku od 6 do 12 miesięcy, przysługiwać jej ma prawo przynależnego urlopu macierzyńskiego.
W 2007 roku
W okresie od dnia 1 stycznia 2007 do 31 grudnia 2007 r. wymiar urlopu macierzyńskiego ma wynosić:
  • 22 tygodnie przy pierwszym i następnym porodzie,
  • 30 tygodni przy urodzeniu więcej niż jednego dziecka przy pierwszym porodzie.
W 2008 roku
W okresie od dnia 1 stycznia 2008 do 31 grudnia 2008 r. wymiar urlopu macierzyńskiego ma wynosić:
  • 26 tygodni przy pierwszym i następnym porodzie,
  • 38 tygodni przy narodzeniu więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie.
W 2009 roku
W okresie od dnia 1 stycznia 2009 do 31 grudnia 2009 r. wymiar urlopu macierzyńskiego ma zaś wynosić:
  • 30 tygodni przy drugim porodzie,
  • 34 tygodnie w przypadku trzeciego i następnego porodu,
  • 42 tygodnie przy drugim porodzie w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka.
W 2010 roku
W okresie od dnia 1 stycznia 2010 do 31 grudnia 2010 r. wymiar urlopu macierzyńskiego ma natomiast, zgodnie z projektem, wynosić:
  • 34 tygodnie przy drugim porodzie,
  • 42 tygodnie w przypadku trzeciego porodu,
  • 47 tygodni przy drugim i następnym porodzie w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie.

Do góry