reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Ja też jestem w pierwszej ciąży, też nic nie wiem i panikuję :D Lekarz Ciebie pyta, czy nie ma infekcji?? A skąd Ty masz niby wiedzieć? Nie zawsze są jasne objawy, że coś się tam dzieje, powinien sam sprawdzić...
Mij lekarz zawsze sprawdza tez ph w pochwie takim papierkiem po wyjeciu wziernika. I tez zawsze badanie na fotelu, potem usg dopochwowo i potem przez brzuch.

reklama
No to masz full pakiet :) U mnie brakuje tylko dopochwowo na każdej wizycie, ale zobaczymy co będzie dalej. Teraz mam wizytę 4 tygodnie od ostatniej a potem mam mieć co 3 tygodnie, może już w ostatnich tygodniach lekarz będzie sprawdzał dopochwowo ? [emoji846]

Co prawda pytałam już chyba o to kiedyś ale pamiętać mam dobrą, niestety niezbyt długą [emoji16] wiecie coś na temat ktg? Od kiedy się je robi, czy to jest jakoś obowiązkowe. Koleżanka miała robione za darmo przez położną w ośrodku zdrowia. Ja u siebie pytałam położnej środowiskowej, to powiedziała że nie ma sprzętu i nie robi. Mój lekarz prowadzący bierze za to 50 zł, i nie wiem jak to rozegrać [emoji14] czy on o tym wspomni, czy ja mam zapytać, czy to jakoś przy wizycie będzie robił, nic nie wiem. Będę wdzięczna za jakiekolwiek rady [emoji1]
Mij lekarz zawsze sprawdza tez ph w pochwie takim papierkiem po wyjeciu wziernika. I tez zawsze badanie na fotelu, potem usg dopochwowo i potem przez brzuch.

No to masz full pakiet :) U mnie brakuje tylko dopochwowo na każdej wizycie, ale zobaczymy co będzie dalej. Teraz mam wizytę 4 tygodnie od ostatniej a potem mam mieć co 3 tygodnie, może już w ostatnich tygodniach lekarz będzie sprawdzał dopochwowo ? [emoji846]

Co prawda pytałam już chyba o to kiedyś ale pamiętać mam dobrą, niestety niezbyt długą [emoji16] wiecie coś na temat ktg? Od kiedy się je robi, czy to jest jakoś obowiązkowe. Koleżanka miała robione za darmo przez położną w ośrodku zdrowia. Ja u siebie pytałam położnej środowiskowej, to powiedziała że nie ma sprzętu i nie robi. Mój lekarz prowadzący bierze za to 50 zł, i nie wiem jak to rozegrać [emoji14] czy on o tym wspomni, czy ja mam zapytać, czy to jakoś przy wizycie będzie robił, nic nie wiem. Będę wdzięczna za jakiekolwiek rady [emoji1]
Jak to położna nie ma sprzętu i nie robi?! 🙉 nie możesz zmienić położnej? Wszystkie znajome robiły u położnej za darmo.

Mieszkam na wsi, mamy jeden ośrodek zdrowia :( ale spróbuję się dowiedzieć czy nie mogę w miejscowości obok w ośrodku robić :)
Jak to położna nie ma sprzętu i nie robi?! [emoji86] nie możesz zmienić położnej? Wszystkie znajome robiły u położnej za darmo.

Widzisz, ja nie mam wyjścia. Gdybym nie leżała, być może pochowałabym już drugie dziecko. Nie wiem czy bym przeżyła ten koszmar drugi raz w życiu. Tylko za pierwszym razem nie wuedziałam, że miałam problem z szyjką.
Ja też jestem bardzo aktywna, ale walczę teraz o każdy dzień, tydzień dla mojej córki❤💪.
❤️

Ja co tydzien chyba od 34 tygodnia bede miala u ginka, samo ktg. Za darmo.

Mój to chyba dodatkowo zboczeniec 😂bo zawsze wącha pozniej palce 😂😂😂hahaha nie no żartuje podobno przez zapach duzo infekcji sie poznaje 😂
Hahaha
Ale w sumie to prawda. Jesli bada Ciebie na fotelu i w czesci pochwowej masz dluga szyjke, zamknieta i twarda, to w sumie na usg nie musi. Bo u mnie zaczelo sie od tego, ze w czesci pochwowej byla krotka i miekka i dlatego zaczal lekarz bardziej na to zwracac uwage. Mi sie tez otwieralo ujscie zewnetrzne. Czasem lekarz rutynowo cos sprawdza ale nie mowi jak jest ok.
W KTG sie nie wypowiem, ale slyszalam, ze w terminie porodu dopiero sie robi pierwsze.

Hahaha
Ale w sumie to prawda. Jesli bada Ciebie na fotelu i w czesci pochwowej masz dluga szyjke, zamknieta i twarda, to w sumie na usg nie musi. Bo u mnie zaczelo sie od tego, ze w czesci pochwowej byla krotka i miekka i dlatego zaczal lekarz bardziej na to zwracac uwage. Mi sie tez otwieralo ujscie zewnetrzne. Czasem lekarz rutynowo cos sprawdza ale nie mowi jak jest ok.
W KTG sie nie wypowiem, ale slyszalam, ze w terminie porodu dopiero sie robi pierwsze.
Mi zawsze mowi, szyjka twarda dluga i zamknięta 😀 takze chyba nie ma po co robić usg dopochwowo gdyby cos było nie tak pewnie by robil 😀

reklama
U mnie jest tak, że zazwyczaj rusza się bardzo dużo, ale są dni (rzadko coprawda), że dużo mniej, obserwuj, może u Ciebie jest podobnie.
Hej jestem w prawie idento sytuacji jak Ty tez szew, szyjka z lejkiem, zalozony szew w 17 tc, teraz 27tc i teraz cel 30 tc, potem 34tc ale tak naprawde ciesze sie juz kazdym dniem wiecej😁

Do góry