reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Co nowego w buteleczce i w miseczce...

no ja sie wlasnie tym martwie bo szymek to tylko wode pije z bidonu ze slomka nic innego nie przejdzie nawet nie da sie go oszukac wiec gorzej chyba z tym odstawieniem bedzie :baffled::baffled: ale teraz i tam cycus jest tylko o 11 jak idzie sobie pospac no i o 19:30 jak idzie spac na noc i o 24, 5 to nocne karmienia i koniec

reklama
U nas no bez jedzenia,Kuba nic nie chciał.No ale płakał,więc nie wiem,czy to zęby,czy chore znów gardło.:baffled:

A ja od 3 dni daje Zosi połowe małego danonka, i chyba jej nic nie jest, tzn rzadnych szorstkich plecków, ani krostek:-):tak:

tylko dziś zauwazyłam na brzuszku takie delikatne rozowe plamki kilka mocniejszych a reszta mało widoczna :/
kilka dni temu miała prawei 40 ts gorączki czy to mogła byc ta trzydnówka?? Bo innych objawów (typu katar kaszel, biegunka) nie było :/ zaznacze ze idą jej ząbki czwórki- górne

A ja od 3 dni daje Zosi połowe małego danonka, i chyba jej nic nie jest, tzn rzadnych szorstkich plecków, ani krostek:-):tak:

tylko dziś zauwazyłam na brzuszku takie delikatne rozowe plamki kilka mocniejszych a reszta mało widoczna :/
kilka dni temu miała prawei 40 ts gorączki czy to mogła byc ta trzydnówka?? Bo innych objawów (typu katar kaszel, biegunka) nie było :/ zaznacze ze idą jej ząbki czwórki- górne

U nas tez od niedzieli byla wysoka goraczka (przez 3 dni) i zadnych innych objawow. No i tez ida zeby. A wczoraj Milena dostala wysypki na tulowiu i na czole. Dzis ta wysypka jest ledwo widoczna chociaz wyczuwalna. No i u nas to raczej byla trzydniowka wiec moze u Ciebie tez .

Kasiad mam pytanie do Ciebie (a może ktoś inny też wie?)... kupiłam dziś po raz pierwszy jajeczka przepiórcze dla Milenki. Jak je przygotować najlepiej? I w jakiej ilości? jak Ty podajesz Oliwce - na twardo? 2 minutki się gotuje? Czy robisz jajecznicę? z ilu jajek? I czy solisz? Zupełnie nie mam pojęcia jak się do tego zabrać :blink:

Joasiek, ja podawałam 3 jajka, ale prawdę mówiąc tak sama sobie wymyśliłam, bo mi sie wydawało, że to mniej więcej odpowiednik jaja kurzego. Gotowałam na twardo, czasem mi wyszło na półtwardo-półmiękko, jajka włożyłam do wrzątku i gotowałam mniej więcej 2 minuty, czasem krócej. Jajecznicy nie robiłam.

Znalazłam w necie takie porównanie jaja kurzego i przepiórczego:

jajo przepiórcze - jajo kurze:

Wapno[mg] 59 - 56 do 58,5
Fosfor[mg] 232 - 180 do 237,9
Żelazo[mg] 3,8 - 2,1 do 2,25
Magnez 11,62 - 12
Sód 132 - 132
Potas 135 - 135
Miedź 0,11 - 0,03
Cynk 1,46 - 1,36
Witamina A [IU] 300 - 221
Tiamina [mg] 0,12 - 0,09
Ryboflawina [mg] 0,85 - 0,32
Niacyna [mg] 0,10 - 0,06 do 0,09
Energia [kcal] 158 - 183

DANE NA 100gram produktu

W porównaniu z jajem kurzym, skład chemiczny jaja przepiórczego jest bogatszy. Jaja przepiórcze zawierają więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych i mniej tłuszczu. Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Charakteryzują się najwyższą zawartością przyswajalnego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych. Ponadto odznaczają się znakomitym smakiem, efektownym wyglądem i łatwą podzielnością.

Jaja przepiórcze są pomocne w leczeniu astmy, cukrzycy, zaburzeń nerwowych, bronchitu, anemii, chorób nerek i wątroby oraz w terapii wzmacniania włosów. Regularnie spożywane uważane są za afrodyzjak.

Jajka przepiórcze można przechowywać w zupełnie świeżym stanie przez 30 dni, a w lodówce nawet przez 3 miesiące.

Dzięki wielkie Kasiu :-) z Twojego porównania wynika, że te jajeczka są tak bogate w różnorodne składniki pokarmowe, że lepiej chyba nie przesadzać z ich ilością? 2-3 jajeczka co drugi dzień pewnie w zupełności wystarczą. Spróbuję jutro jednak z jajeczniczką, bo Milenka bardzo ją lubi. Jak nie będzie chciała zjeść, to najwyżej ugotuję na twardo i dodam do obiadku :tak:

Kasiad a ile za nie płacisz? Pytam tak z ciekawości.... ja kupiłam je w Almie która nie jest tanim sklepem - zapłaciłam 5,40zł za 18 sztuk. Ale w żadnym innym w pobliżu ich nie mieli :no:

reklama
Joasiek, powiem Ci szczerze, że nie pamiętam ile kosztowały, choć pamiętam, że były drogie. Tomek kupił je w jakimś dużym markecie, chyba w Tesco.

Do góry