Znalazłam w necie takie porównanie jaja kurzego i przepiórczego:
jajo przepiórcze - jajo kurze:
Wapno[mg] 59 - 56 do 58,5
Fosfor[mg] 232 - 180 do 237,9
Żelazo[mg] 3,8 - 2,1 do 2,25
Magnez 11,62 - 12
Sód 132 - 132
Potas 135 - 135
Miedź 0,11 - 0,03
Cynk 1,46 - 1,36
Witamina A [IU] 300 - 221
Tiamina [mg] 0,12 - 0,09
Ryboflawina [mg] 0,85 - 0,32
Niacyna [mg] 0,10 - 0,06 do 0,09
Energia [kcal] 158 - 183
DANE NA 100gram produktu
W porównaniu z jajem kurzym, skład chemiczny jaja przepiórczego jest bogatszy. Jaja przepiórcze zawierają więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych i mniej tłuszczu. Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Charakteryzują się najwyższą zawartością przyswajalnego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych. Ponadto odznaczają się znakomitym smakiem, efektownym wyglądem i łatwą podzielnością.
Jaja przepiórcze są pomocne w leczeniu astmy, cukrzycy, zaburzeń nerwowych, bronchitu, anemii, chorób nerek i wątroby oraz w terapii wzmacniania włosów. Regularnie spożywane uważane są za afrodyzjak.
Jajka przepiórcze można przechowywać w zupełnie świeżym stanie przez 30 dni, a w lodówce nawet przez 3 miesiące.