reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

przepisy dla karmiącej mamy

Moja Antosia tak ja Twój Tymuś Renia nie toleruje pomidorów, tylko u mojej nie występowała wysypka a kolki :-( i gdzieś wyczytałam, że częstko w przypaku pomidorów i jego przetworów alergia objawia sie również w postaci kolki :baffled:

reklama
Post, moja mama robiła dziś pierniczki z "tescowych" foremek - super są:-D
A ja na święta chyba popełnię trufle i może rafaello - wszystkich zaskoczę, bo nikt się nie spodziewa ;-)

A propos trufli - Post powiedz mi, czy do tych ciemnych dajesz całą czekoladę, czyli 200g a do obtaczania dodatkową, czy z tych 200g masz na masę i na obtaczanie?

Ostatnia edycja:
kasia
do obtoczenia dodatkowo trzeba
:)
smacznego
sorry ze tak póżno ale własnego cienia nie mogę złapać, ech
idę spać :)
a i z tescowych foremek bardzo fajne są misie i ciastki :)

Dziewczyny poszukuje jakiegoś dobrego i szybkiego ( żeby się nie przepracować :-D ) przepisu na sałatkę w której to mogę połączyć fasolę czerwoną , kukurydzę , groszek konserwowany , no i także jestem w posiadaniu ananasa. Co z tego można sklecić:confused:

Liwus tak na szybkiego: ananas, kukurydza, kurczak gotowany, rodzynki, orzechy (niekoniecznie) do tego trochę majonezu
Mam jeszcze jedną rewelacyjną: brokuły spażone, winogrony (na pół), ser żólty (w kostkę) i słonecznik (lekko wcześniej podsmażyć na patelni bez tluszczu) i do tego też trochę majonezu:-):-):-)

Podbijam wątek przepisem na dopiero co upieczone muffinki - szaleję w kuchni ze względu na rosnącą niechęć do kończenia wiszącego nad głową zlecenia:-p

Muffinki ananasowe
2 szklanki mąki pszennej
spora szczypta soli
płaska łyżeczka sody
100g masła miękkiego
1/2 do 3/4 szkl. cukru białego (ja dałam mniej, bo słodka jest glazura )
1 duże jajco
3/4 szklanki kwaśnej śmietany/ najzwyklejszego jogurtu/ maślanki naturalnej czy co tam wolicie ;)
kilka kropel olejku pomarańczowego
skórka starta z pomarańczy
6 albo i więcej (;) ) drobno pokrojonych plasterków ananasa z puszki

Pomarańczowa glazurka znaczy się lukier
1/2 szklanki białego cukru
1/3 szklanki (80ml) świeżego (niekoniecznie soku pomarańczowego

Przesiewamy mąkę z sodą i solą.
Jakieś 2 minutki ubijamy masło z cukrem (można ręcznie), następnie do masła dodajemy jajko i mieszamy do dokładnego połączenia. Dodajemy olejek pomarańczowy, skórkę i jogurt i po dokładnym wymieszaniu wsypujemy przesianą mąkę (tu wskazana niedokładność Na koniec wrzucamy pokrojonego ananasa i orzeszki.
Mieszamy szybciutko i wstawiamy do piekarnika, piekąc jak zwykle- na metodę suchego patyka i do zrumienienia.

Ja zrobiłam bez orzechów i glazury, ale moim zdaniem nic nie tracą;-)

dziś jeszcze chyba zrobię kokosowe i bananowo-jagodowe, ale przepis podam jeśli wyjdą:sorry2:

reklama
na ostro coś poproszę
surv, napewno pyszne ale jak doszłam do glazury to.............
:-D:-D:-D taaaaaaaa.....słodkiego to my teraz nie lubimy

Ja mam sałatkę na fasolę i ananasa (

• puszka fasoli czerwonej
  • puszka ananasa
  • 2 laski kabanosa
  • 2 duże albo 4 małe pory
  • 4 jajka na twardo
  • seler łagodny w słoiku
  • maly słoiczek majonezu
Kabanos w plasterki, pora pokroić i sparzyć, selera troszke pokroić
wymieszać doprawić
pycha