reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

reklama
Patrk wlasnie wrocil z podwórka musze mu zrobic jedzenie.. m pjechal do mamy do tego donmku pomagac cos tam robic, a ja sama w domu siedze...:baffled: nie lubie takich nudów:no: i jeszcze patryka uczyc lektury jak zje:baffled:Bleeeeeeeeeeeeee:dry::dry::dry:Nie che mi sie jako cholera:zawstydzona/y: Ake trzeba, musi poprawic ta kartkwke i jeszce jedną zmatematyki i hoistorii bo inaczej nie zda:baffled::baffled:

Patrk wlasnie wrocil z podwórka musze mu zrobic jedzenie.. m pjechal do mamy do tego donmku pomagac cos tam robic, a ja sama w domu siedze...:baffled: nie lubie takich nudów:no: i jeszcze patryka uczyc lektury jak zje:baffled:Bleeeeeeeeeeeeee:dry::dry::dry:Nie che mi sie jako cholera:zawstydzona/y: Ake trzeba, musi poprawic ta kartkwke i jeszce jedną zmatematyki i hoistorii bo inaczej nie zda:baffled::baffled:
jaką ma lekture?????kiedy się przeprowadzacie????ale neta będziesz miała????

jaką ma lekture?????kiedy się przeprowadzacie????ale neta będziesz miała????
tomek w krainie kangurów:baffled:

albo pod koneic tego miesiaca albo na poczatku nastepnego, ak, ona tam miala neta, bedziemy miec, tylko ze komp bedxzie u patryka wpokoju, bezprzewodowy edziemy brali dodatkwoo, zeby do laptopa miec:tak:

Ale poki ni ebedziemy miec tak, to na pewno do czasu przyjscia patryka ze szkoky caly czas bede na kompie siedziec, a potem, wiadomo rzadziej, ale jak najszybciej ede musiala ten bezprzewodowy internet załatwic, mysle ze nawet nie wiecej niz miesiac, bo dłuzej nie wytrzymam bez dostąpu non stop do kompa z internetem:-p:-p

Kurcze no musze Cie poprawic:-)
Asperger tak jak autyzmnalezy do calosciowych zaburzen rozwojowych i jednak rozni sie od autyzmu i tym sie ciesz:-)
wiem co mowie.
potrzebujesz czasu zeby sie z tym pogodzic;)
czyli musisz w koncu do mnie wpasc:-D:-D:-D:-D:-D

lece bo bede miala gosci.do pozniej
Często się spotyka z okresleniem też takim.
Zespół Aspargera to autyzm dzieci inteligentnych,bo tym tylko się różnią

Wklejam coś z czym dawno porównywałam Kubusia.:tak:
Z tego mojego porównania wynika ,że ponad 80 % tych zaburzeń występuje u Kubusia.

DZIECKO Z ZESPOŁEM ASPARGERA
Sprawozdanie z konferencji metodycznej w Olsztynie
z dnia 7 kwietnia 2006

Dokładny opis zaburzeń sfer

● Mowa
nie ujawniają się zaburzenia mowy, mowa gramatyczna, powtarzanie słów, echolalia w obrębie słowa
nie zwracają uwagi na otoczenie, mylą zaimki
nie kontynuują wymiany zdań
słychać wyraźnie „ą”, „ę”
głos może być nasilony lub cichy
jest słowotok, nie ma kontaktu wzrokowego, patrzy na rozmówce jak na obraz
gestykulacja może być uboga lub przesadna
reagują złością, np. mówi „słuchasz mnie?”, „uważasz?”
trzeba uważać w stosunku do dziecka, aby nie używać metafor

● Motoryka
poziom graficzny pisma może być nieładny
nie lubią gier sportowych, bardzo słabo odbijają piłkę
ma niesymetryczny chód
zbiega po schodach dwiema nogami
sztywność dłoni, w sytuacjach emocjonalnych pojawiają się grymasy twarzy, tiki
dziecko wywołane do odpowiedzi może krzyczeć
dziecko obsesyjnie koncentruje się wokół tematu
posiada wiedzę encyklopedyczną

● Zainteresowania
zainteresowania wybiórcze mogą utrzymywać się aż do wieku dorosłego
dziecko ma bardzo dobrą pamięć do tego co było dawniej czasami mało znaczące
dziecko wykorzystuje dobrą wiedzę w zakresie matematyki

● Rytualizm
dziecko często je te same produkty, gdy czegoś zabraknie może być problem
przyzwyczaja się np. do chodzenia tą samą drogą do przedszkola lub szkoły, zmiana może wywołać złość

● Kontakty społeczne
trudno z nimi nawiązać przyjaźń
brak rozumienia społecznych norm
jak jest poczucie sukcesu to rzuca się na osobę, terapeutę i ściska
w trakcie rozmowy zadaje różne dziwne pytania
nie rozumie mimiki rozmówcy

● Zaburzenia sensoryczne
dziecko nadwrażliwe, np. hałas dźwiękowy, hałas spotkania towarzyskiego, mogą mu nie przeszkadzać szepty, a będzie przeszkadzał hałas na ulicy
niechęć do kruchych pokarmów, wolą jeść pokarm miękki
czasami zdarza się wąchanie przedmiotów
mają zaburzoną percepcję bólową lub temperatury, może siedzieć w sali gdzie jest zimno z krótkim rękawem

● Fiksacje
wielokrotnie zadaje te same pytania i oczekuje tych samych odpowiedzi, np. zna rozkład jazdy autobusu, a będzie pytał wielokrotnie. Jest to trudne do zlikwidowania

● Niechęć przed zmianami
preferowany model, rytuał w ciągu dnia, dbają o porządek, zmiana położenia przedmiotów, ciągłej rutyny może wywołać agresję

● Pamięć
bardzo dobra pamięć mechaniczna
wybiórcze zapamiętanie elementów
bardzo dobra pamięć fotograficzna
łatwość w zapamiętywaniu regułek, fabuły

● Mowa czynna
pedantyzm wypowiedzi
opowiada o swoim temacie, nie zachowuje tej formy, mówi do pani „wiesz?”
są dzieci chodzące encyklopedie z tematów ulubionych
nie ma dystansu, może mówić na „Ty”, należy zwracać delikatnie uwagę
dzieci używają wulgaryzmy, robią to chętnie

● Lęk
wszystkie zmiany budzą lęk
lęk jest przy działaniu zbyt silnych bodźców
lęk towarzyszy całe życie

JEŻELI U DZIECKA JEST NORMA INTELEKTU TO MÓWIMY O ZESPOLE ASPARGERA A NIE O AUTYZMIE

TRZEBA WYKONAĆ WSZELKIE I DOKŁADNE BADANIA !

Dziecko w wieku przedszkolnym - Dzieci z zespołem Aspargera przejawiają większe zainteresowanie osobami dorosłymi, pojawia się problem z dziećmi w przedszkolu, woli swoje towarzystwo, nie ma chęci obcowania z innymi dziećmi, dobrze się bawi samo. Jest zachęcone do zabawy, ale sam nie przyjdzie.

Młodsze dzieci szkolne – Dopiero najczęściej są diagnozowane. Gorzej jest z umiejętnościami motorycznymi, unikają kolorowanek, prac plastycznych, tu gdzie trzeba wykorzystać motorykę małą.

Starsze dzieci szkolne – problemy z zachowaniem, często otoczenie źle ocenia motywację, u dziecka jest podwójny stres. Często odrzucane przez grupę. Tolerancja grupy jest bardzo mała, może pojawić się złość, agresja, depresja. Mogą pojawić się myśli samobójcze. Takie osoby odpowiednio pokierowane mogą rozwijać swoje zainteresowania wybiórcze, mogą w przyszłości dobrze sobie radzić.

PROPOZYCJE WSPÓŁPRACY RODZICÓW Z DZIECKIEM Z ZESPOŁEM ASPARGERA

często rodzice ukrywają informacje o dziecku
dobre informacje o dziecku pozwolą uniknąć naszego ogromnego wysiłku
prosimy o dokładne opisanie dziecka
świadomie prosimy o napisanie, co dziecko umie
zakładamy zeszyt dla dziecka w celu obserwacji
rodzice często mówią tylko czego dziecko nie umie. Nie potrafią wskazać umiejętności dziecka
gry dziecko pyta wielokrotnie i chce tej samej odpowiedzi, trzeba napisać mu tę odpowiedź na kartce
kontakt wzrokowy przed każdym poleceniem, do dziecka w przedszkolu należy kucnąć
regularne organizowanie zajęć dziecka
systematyczne organizowanie czynności życia codziennego
stopniowe, ostrożne wprowadzanie zmian
nie narażanie na nagłe eksperymenty
w kontaktach z dzieckiem należy unikać zmiennych nastrojów, ostrożnie żartować

Hanna Zielaskiewicz
As 76 nie dziwię ci się, że jesteś przerażona. Tulam cię mocno.
Z drugiej strony lepiej, że Kuba jest lub będzie dobrze zdiagnozowany, żebyś mogła mu jak najlepiej pomóc. Życzę ci duzo sił.
dziewczyny nie będę wszystkich pocieszeń zaznaczać ,bo to bez sensu.
Napiszę ogólnie.
BARDZo dziękuję Wam za wsparcie.
To naprawdę dużo dla mnie znaczy.
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM.:happy2:

idę sobie porozwiązywac krzyżówkę i pozerkac na klan, pati jak skonczy jesc dokładke to bedzie słuchac streszczenia lektury kilka razy a potem ja mu bede wpajac.. najgorsze ze on sam sobie nie przeczyta zeby sie nauczyc, bo on nie umie czytac i rozumiec:baffled::dry:

do później mamuski

Mam wiadomość od Aleksi.:-):-):-):-):-)
Właśnie wróciła ze szpitala do domu.
Jeszcze przez2 tyg nie oże za bardzo obciążać biodra więc chodzi za pomocą takiego wózeczka,nie wiem jak to się nazywa.

Wszystkich pozdrawia i za wszystkimi mamuśkami tęskni.

Na razie nie ma jak wejść na bb bo tesciowa nie przedłuzyła umowy na neta i na razie nie mają.więc muszą wziąść na siebie albo kupić bezprzewodowy.ale myslę ze niedługo powinna sie pojawić u nas znowu.
Pozdrow ją gorąco
W takich domkach jest zawsze taniej niz w bloku czy w kamienicy:tak::tak::tak:
Okna sa niby plastiki i jest jakas mala jadalnia:tak:Ale zobaczymy jak pojedziemy bo to roznie bywa.
Chociaz nie ukrywam ze chciałabym zeby wypalilo:tak::tak::tak:
Wiec babeczki prosze o mega zacisniecie kciukow:-);-)
Dowikla jakbym ja miala miesięcznie zaplacić 3 tyś.to bym poszla z torbami my czynszu mamy 100,+ rożne oplaty czyli ok.1000 miesięcznie zimą 1200nmasakra ,wszystkie dziewczyy co wynajmują mieszkania wspolczuję -:szok:

u nas to samo narazie o kredycie możemy pomarzyć no niestety to co piotrek zarbi idzie na czynsz internet jego alimenty i polsat ja reszta i leko nie jest o nie.....marzę o wygranej w totka albo jakimś niespodziewanym spadku.....:-):-):-)
Malinka ,jak wyżej,koniecznie musicie sie sprężyć i coś znależć pewnie chodzi też o Julki przedszkole ,a myślałaś ,zeby Antka dać do żlobka i samej sie tam zatrudnić???

Wiecie co ja dzisiaj zrobiłam:-D:-D

po 1 to po patryka w koncu nie zdazylam- bo wczesniej skonczyli- szewc mi fleczkow nie wymienil- bo maszyne mial rozebrana, ale NAJLEPSZE-

przypaliłam ziemniaki:-D:-D i mam obsuwe z obiadem:-D:-D całe sie schajcowaly,m w domu siwy dym a ja sobie spie w najlepsze:-D zasnełam nad krzyżówką:-D:-D
Medeuska mistrzxostwo roztrzepania:-D

a cena mieszkań to kosmos................
mama piotra ma śliczne meszkanie 3 pokoje kuchgnia łazienka duży balkon i z nią mogłabym mieszkać tylko jest jedno ale to nie w szczecinie tylko 120 km stąd a gdyby jej tam sprzedać to tu by starczyło na kawalerke no i mama jest tam przywiązana ma działkę cmentarz na który codzennie chodzi do męża w zyciu bym jej nie śmiała prosić by to zostawiła za bardzo ją lubie:tak:
Malinka choćby teściowa zlota była to pamiętaj mieskając u niej nie bedziesz u siebie ,dla mnie to z deszczu pod rynne,najlepiej byloby probowac kredyt wziąć jak oboje bedziecie pracować ,tylko nie wiem czy do tego ślubu nie musicie mieć.
AS wierzę ,ze dasz radę ,masz zdolność do odnajdywania sie w każdej sytuacji,a poza tym od zawsze to podejrzewałaś,ja jestem spokojna o ciebieDASZradę jesteś jedną z najsilniejszych osob w naszym gronie:-D To chyba wszystko co chcialam napisac ,bo filmy mi sie w końcu pościągaly

reklama
Jestemy po drugim spacerku:tak::tak::tak:Zrobilo sie tak cieplo ze szok:szok::szok::szok::-):tak:
Teraz ogladam Brzydule:tak::tak::tak:

AS
Dasz rade:tak::tak::tak:Jestesmy z Toba:tak:

Do góry