reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

Medeuska mojej kuzynce lekarz caly czas na usg walkowal na 100% dziewczynka ona sie cieszyla bo ma juz chlopczyka a chciala parke nakupowala wszystko rozowe nawet pokoj rozowy wyszykowala no doslownie wszystko dla dziewczynki psychicznie rowniez byla przygotowana na pannice i co..........
urodzila chlopaka byla w szoku i zalamana bo tak byla nastawiona na dziewczynke oczewiscie cieszyla sie ze dziecko zdrowe ale ale zalamana byla strasznie
Mi lekarze tez mowili dziewczynka dziewczynka ja bylam tez tak nastawiona i kupowalam rozowe ciuszki ale z pokojem uwazalam i pomalowalam na pomaranczowo fakt ze mam czerwone kwiatki ale jak byl by chlopak to bym tylko kwiatki zamalowala a ciuszki posprzedawala na allegro lub ebay:-D:-D:-D:-D

reklama
witam dolanczam do wątku mamy siedzace w domach
witamy na forum
Hej laseczki ,no malinka super gratki ,żeś się za robotę w końcu wzięła:-D
fajnie tak wyrwać sie z domu,tak serio to ja czasami wolę iśc do pracyjakpatrzę na ten bałagan,ale wam powiem ,ze matka to matka ,mój m nie zwraca uwagi jak chodza poubierani ,czy sie domyli i takie tam ,musze tego pilnowac :baffled:tak ,tak facet kobiety nie zastąpi:-D
oj kochana chlop to chlop i wiesz sama jak to jest trzeba samemu dopilnowac mamusia to mamusia:tak:
Jestem z powrotem :tak:

Ortopeda zrobił usg i wszystko jest w porządku :tak::tak::tak:
super!
a dziewczyny ja od 12 lipca bede pisac do Was od moich rodzicow przez 2 tygodnie - moi wykjezdzaja na urlop wiec bede pilnowala domku bo przy moim braciszku to roznie by wygladalo :sorry2::baffled:
odpoczniesz troszle
jestem :-):-):-):-) oliwka usneła już była padnięta,byliśmy na ogrodzie,napompowaliśmy duzy basen i ja razem z Oliwką wskoczyłam i sie kąpalismy,potem huśtala sie na huśtawce,biegała,woziła lalke w wózku i znowu kapała i ten czas fajnie nam zleciał

::tak:
milutkie przedpoludnie
Dziewczynki dziś mi troszkę nerwy minęły i emocje opadły.
Na zimno opisuję bardzo skrótowo Kubusiową diagnozę SI i najbliższą terapię.

Kubuś nie ma prawie wcale napięcia mieśniowego po obu stronach tułowia i od ramion do nadgarstków.Co za tym idzie kręgosłup nie ma się na czym trzymać i dlatego on uwielbia leżeć,bo jak siedzi to go kręgosłup boli.
A ja się mocno nad tym zastanawiałam,dlaczego on bez przerwy poleguje :confused::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Rozwiązaniem są ćwiczenia na drążku,który oczywiście trzeba zakupić i zamontować w domu,noszenie zakupów i cięzarów i specjalne wałkowanie na materacu dużą piłką.Do tego zawijanie w kołdrę albo matę w naleśnika .Kamizelka obciążeniowa co godzinę na 20 minut z obciążenie 2,kg na całości początkowo.
Zaburzone i rozmyte pole widzenia spowodowane słabym osadzeniem mięśni oczu.
Widzi tylko przed siebie a po bokach ma obraz skaczący niejednostajny.
Kuba ma szereg nadwrażliwości w tym:
powierzchniowe całego ciała,wechową,wzrokową ,słuchową.
Do niwelowania tych nadwrażliwości służą właśnie masaże specjalną szczotką.
Podwrażliwości głębokiego czucia i tu też masaże szczotką dają najlepszy efekt plus dociskanie stawów od głowy po stopy.
I na koniec będzie niwelowany do minimum ATOS ,który powinien zaniknąć fizjologicznie ok 4-5 mies życia a u Kubusia się nasilił.Kolejnym więc etapem terapii będzie zminimalizowanie odruchów Atosowych specjalnymi ćwiczeniami.
Mały ma brak oczopląsu co świadczy o słabym lub zanikowym działaniu przedsionka.Oczopląs trzeba wywołać przez obroty na krześle w ustalonym schemacie i fiksacje wzroku na przedmiocie i też to praca domowa dla mnie.
Mały ma słabą koncentrację,słabą motorykę małą i zaburzenia emocjonalne.
Koncentracja i motoryka do poprawienia ćwiczeniami na SI ,a zaburzenia społeczne i emocje będą korygowane przez behawiorystkę.:-(
Nadwrażliwość twarzy i szyi powoduje kłopoty z połykaniem,gryzieniem i mówieniem.Na to jest specjalny masaż twarzy do wykonywania 3 razy dziennie ,żucie gum,mycie zębów 3 razy dziennie szczoteczką elektryczną.
Do tego ćwiczenia na rozruszanie nadgarstka i ruszenie stawów.
Skakanie kilka razy w tygodniu w kilku sesjach na trampolinie ,którą też trzeba zakupić do domu i skakanie na dużej piłce.
Do ćwiczenia nadgarstków służą wszelkie ściskacze typu piłki jeżyki,gniotki,specjalna masa rehabilitacyjna w odpowiednich twardościach i wiszenie kilka razy w tygodniu na drążku.
To tyle tak w największym możliwym skrócie.:-:)-:)-(
Tyle pracy przed nami na najbliższe 2 lata.

Powiem Wam szczerze,że jestem załamana na maxa.
Na razie jeszcze siedzę i myślę.
Mam czas do jutra ,bo jutro już będziemy mieć tę szczotkę do masażu i ruszamy pełną parą.
Przez 2 tygodnie codziennie masaż szczotkowy przez 2 minuty ,potem dociskanie stawów i tak co 2 godziny od rana do samej nocy z przerwą na spanie.
Po 2 tygodniach wchodzimy z ćwiczeniami.
Mam 2 tygodnie na zorganizowanie miejsca i zakupienie sprzętu.
Potrzebne będzie:
drążek gimnastyczny,miękki materac,duża piłka,trampolina,krzesło obrotowe ,ale takie ,które się nie podwyższa podczas kręcenia,ciężarki ,szereg piłek do ćwiczeń nagdarstków,masy rehabilitacyjne i mata.:szok::szok::szok:
To tyle w domu reszta na zajęciach.
Nie wspomnę nawet,że terapia miesięcznie wychodzi prawie1000 zł.:wściekła/y::wściekła/y::szok::szok::szok:
sporo tego i spore wydatki
Jak to mowia co nas nie zabije to nas wzmocni i Twoje historie sa tego dowodem:tak:
As 76 myślałaś o jakiejś fundacji? Oni mogliby pomóc zebrac kasę na rehabilitację ja właśnie zaczynam o tym myśleć bo znajoma mi tak poradziła. Zuzka jest wcześniaczkiem po wylewie IV stopnia i innych powikłaniach. Rehabilitacja ostatnio nie robi żadnych postępów. Chciałabym prywatnie ale kasy brak. poza tym turnus rehabilit. to koszt ok 2500zł :szok:To nawet więcej niż nasze dochody miesięczne.:baffled:
ojejku:szok:
No to witam i ja ale zaszalalyscie z postami od wczoraj wieczora do teraz mialam 17 stron do nadrobienia:szok::szok::szok::szok:
Ja bylam z Emili na bilansie tak wiec wazy 9,5kg a mierzy 82cm glowa 48cm wszystko super rozwija sie prawidlowo:tak::tak::tak:
Upal mnie chyba wykonczy juz mamy ponad 30 stopni tylko w domu da sie wysiedziec bo na dworze mozna pasc:szok::szok::szok:
no prosze jak super!!!
Hej dziewczynki. Właśnie wruciłam z miasta bo miałam pustą lodówke. Kupiłam mniejszy basen w biedrące i patelnie i koszulke Sewerynow i nawet boby dla Sebka. a w obuwniczym trampole i kalosze Sewerynowi. Jestem padnieta ta duchota a zaraz ide na dwór bo dzieciaki sie tam kapia i Seweryn płacze ze tez chce. w domu nic niezrobiłam ale ustaliłam z m ze jak wruci z toru to on bieze dzieciaki a ja mieszkanie i tak niesprawiedliwe ale niech bedzi. nic nieczytałam poczytam wieczorkiem bo niemam siły sorki
spore zakupki wazne ze udane :)
I ja jestem0 chcialam sie zameldowac z obiadkiem ale zanim wszystko doczytalam to z 15 razy zdązyalabym go zjesc i na 1 stronie czytania skonczylam jesc obiad-dzisiaj mialam watróbke bo mis ie zachcialo.....

Witaj, widze ze jestes ze świętochlowic, tez tam kiedy.s mieszkalam, ale niedugo, tylko rok:tak::tak: na Bytomskiej
haha fajny musisz miec spacerek, u mnie ulewa totalna, wali piorunami gradem deszczem i czym tylko sie da:szok::szok::szok::szok:

a teraz ja.. bylam u gin, powiedzialam jej zeby mi chodciaz fotke główki zrobiła to zrobiła, a Zuzka kur.... dalej sie choowala i nie chce się pokazac, momentami mowila ze wydaje jej sie ze dziewczynka a w jenym momencie powiedziala ze tutaj zow wyglada na chlopca ze nie wiadomo:confused::confused::confused::confused::confused::confused::confused::confused:

16 lipca mam znow wizyte bo ona idzie potem na urlop a ja musze miec l4 a nie moz ebyc dluzej niz miesiac, wiec jak pojde na wizyte to może uda mi się ją znów namówić na usg kurcze i moze sie pokaże nastepnym razem Zuzia:-:)-:)-:)-( bo tu che cokolwiek kupic a sie okaaze potem ze chlopiec jak urodze i co bedzie:confused::-:)-:)-:)-:)-:)-:)-(

mam nadzieje ze tak długo sie ukrywac nie bedzie....:dry: bo tak to juz nie bede nic wiecej kupowac tylko wozek, a ze mis ie podoba akurat taki jak wam pokazywalam szary(srebry w sumei chyba bardziej) z żółto zielonymi wstawkami to jest uniwrany ale poście do łóżeczka chce różowa jak bedzie dziewczynka:sorry2::sorry2::sorry2::sorry2::sorry2: i ciuszki mam różowe:sorry2::sorry2::sorry2::sorry2: i jak bedzie Maks to bedzie na różowo chodzil trudno:sorry2::sorry2::sorry2::sorry2::sorry2:

w sumie mam dużo od patrysi dla chłopca.:-p:-p:-p. teraz mi sis przypomniało:sorry:
no to jeszcze nam fotki Zuzi nie wkleilas:sorry2: pochwal sie A co do ciuszkow to kupuj neutralne:-)
Medeuska mojej kuzynce lekarz caly czas na usg walkowal na 100% dziewczynka ona sie cieszyla bo ma juz chlopczyka a chciala parke nakupowala wszystko rozowe nawet pokoj rozowy wyszykowala no doslownie wszystko dla dziewczynki psychicznie rowniez byla przygotowana na pannice i co..........
urodzila chlopaka byla w szoku i zalamana bo tak byla nastawiona na dziewczynke oczewiscie cieszyla sie ze dziecko zdrowe ale ale zalamana byla strasznie
Mi lekarze tez mowili dziewczynka dziewczynka ja bylam tez tak nastawiona i kupowalam rozowe ciuszki ale z pokojem uwazalam i pomalowalam na pomaranczowo fakt ze mam czerwone kwiatki ale jak byl by chlopak to bym tylko kwiatki zamalowala a ciuszki posprzedawala na allegro lub ebay:-D:-D:-D:-D

i to jest bardzo dobry pomysl tak jak z ciuchami neutralnie:-)

My z lali wrocilysmy padniete z basenu Siedzialysmy non stop w basenie z przerwa na samrowanie balsamem i na przegryzienie buleczki oczywiscie na jedzenie czasu brak:-D:-D
Lali mega zadowolona a ja tez bo super sie bawilysmy
Na basenie spotkalam znajomego z dziecmi a potem kolezanke z synem:-)
Dzieci super sie bawily szkoda ze nie zbyt dlugo bo trzeba bylo do domku sie zbierac:baffled:
Laura najedzona lezy na podlodze i oglada bajeczke pewnie zasnie na tej podlodze ze zmeczenia:sorry2: wtedy ja przeniose
Teraz ide zjesc

hej, witam się wieczornie
ok w takim razie wracamy na domowki a trzeba bedzie poprosic admina o usuniecie tego watku zeby nie smiecic niepotrzebnie.
w sumie dlaczego przez jedna nieodpoiedzialna osobe mamy uciekac:confused:
i teraz jest dobrze;-);-);-);-)

:wściekła/y:.Zupka prezydencka nastawiona;-):tak:.
dietka? ja jakoś nie lubię tej kapuścianej zupy:no:

agunia witaj kochana:happy2::happy2::happy2::happy2:
piszemy tu i w rowie czyli standart:-):-):-)
zdasz egzamin śpiewajco nadrobisz urokiem osobistym;-);-);-)
ja też dziś do pracy:happy2:do 22 wrócę to wam skrobnę co i jak:tak::tak:
agunia ja czekam na focie domku już ogarniętego:tak::tak:
kurcze chyba włączę żelazko jednak bo wieczorem jak przyjde to już nie dam rady:baffled:
malinuś super, że Ci się udało z pracą:tak::tak::tak:napewno teraz trochę odżyjecie finansowo;-)
egzamin zdałam na 4, dzięki za kciukasy:tak:

witam dolanczam do wątku mamy siedzace w domach
super, witamy;-);-);-)
As ale macie litanię do tej rehabilitacji, cały dzień ćwiczeń:szok::szok::szok::szok:ale będzie dobrze, dacie radę, jak to ma pomóc Kubusiowy to trzeba
Joanna Tobie też gratuluję pracy, myślę, że teraz to już na 100% wypali:tak::tak::tak:
medeuska ja kupowałam zielone, żółte inne takie kolory ubranek uniwersalne ale ja czułąm, ze będzie dziewczynka od początku:tak::tak::tak::tak:

coś tam jeszcze chciałam, ale już mnie m woła:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:grilla mi się zachciało i teraz coś tak klnie ale rozpala:-D:-D:-D:-D
zajrzę jeszcze do rowu potem

meduska kochana ja że adam to adam to chciałam wiedzieć całą ciążę a tu dupa blada nie chciał się pokazać a ja chciałam dziewuszkę jak teraz wiaterku:-Dto całą ciążę do brzucha mówiłam oliwka ale ubranka przezornie kupowałam unisexy i tak jak już stwierdziłam że nie chcę wiedzieć to 3 dni przed porodem (a leżałam 2 tygodnie w szpitalu) lekarz robi mi usg ze stażystami i tłumaczy im a tu są jądra moszna proszę jak ładnie widać a ja jakie kuźwa jądra ja chcę córkę!!!!:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:no i zamiast oliwki jest adam:tak:w drugiej ciąży córki chciałam na maxa już się o takową modliłam i cały czas miała być gabrysia albo antosia i co usg doktor mówi nie widać no tylko pupa:baffled:a ja załamka ale że w ciąży miałam dużo problemów z jej donoszeniem to już mi było wsio jedno byle by donosić i by było zdrowe...no i rodzę tą moją kruszynę przed terminem i wyskoczyła położna podnosi do góry pokazuje mi i pyta i co mamy???? a ja jeszcze lekko oszołomiona patrzę i mówię w domu syna:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:a ona w śmiech a tu???? ja patrzę i mówię choroba syn:zawstydzona/y::zawstydzona/y:a ona nie córka:tak::tak:a ja w ryk z radości:-D:-D:-Dz antonim oj chciałam dziewuszkę tyle miałam sukieneczek i wogóle jakoś tak mi się posiadanie dziewuszki spodobało ale już 14 lipca na usg lekarz ówi 100% chłopak piotrek szaleństwo radości ja :zawstydzona/y::zawstydzona/y:z:zawstydzona/y:awiedziona no i jeszcze mała nadzieja a może się pomylił:zawstydzona/y::zawstydzona/y:ale potem kilka jeszcze usg i badania bo miałam podejrzenie hipotrofi i już było wiadomo że chłopak:tak::tak::tak:no i jest antoni moja kochana gangrena która śpi ostatnio w różowych bodziakach po julce:-D:-D
neźle:sorry2:

no to jeszcze nam fotki Zuzi nie wkleilas:sorry2: pochwal sie A co do ciuszkow to kupuj neutralne:-)
Nie mam jak nie mamm skanrra a newiem gdzi ejest aparat:confused:

hej, witam się wieczornie

i teraz jest dobrze;-);-);-);-)

dietka? ja jakoś nie lubię tej kapuścianej zupy:no:

malinuś super, że Ci się udało z pracą:tak::tak::tak:napewno teraz trochę odżyjecie finansowo;-)

super, witamy;-);-);-)
As ale macie litanię do tej rehabilitacji, cały dzień ćwiczeń:szok::szok::szok::szok:ale będzie dobrze, dacie radę, jak to ma pomóc Kubusiowy to trzeba
Joanna Tobie też gratuluję pracy, myślę, że teraz to już na 100% wypali:tak::tak::tak:
medeuska ja kupowałam zielone, żółte inne takie kolory ubranek uniwersalne ale ja czułąm, ze będzie dziewczynka od początku:tak::tak::tak::tak:

coś tam jeszcze chciałam, ale już mnie m woła:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:grilla mi się zachciało i teraz coś tak klnie ale rozpala:-D:-D:-D:-D
zajrzę jeszcze do rowu potem

no tak, ja mam wikszosc unisex ale...pościel to ja bym chciaa rożową i pokój chce już robić a tu co nbie chce sie pokazac i nie chce miev pokoju swojego gotowego chyba:dry::dry:

neźle:sorry2:

Nie mam jak nie mamm skanrra a newiem gdzi ejest aparat:confused:

no tak, ja mam wikszosc unisex ale...pościel to ja bym chciaa rożową i pokój chce już robić a tu co nbie chce sie pokazac i nie chce miev pokoju swojego gotowego chyba:dry::dry:

Ja tez czułam że będzie dziewczyna :tak::tak::tak:

A ciuchy te pierwsze to mam głównie białe i różowe, a następne to w 100% różowiaste :-D:-D:-D

jakoś pusto dzisiaj... no nic to ja spadam wezme sie za ksiązke kupilam jakąs ostatnio w promocji w auchanie za 3 zl:-D:-D:-D:-D zobacze czy bedie tam coś ciekawego q niej:sorry2::sorry2:

reklama
Coś dziś zalatana jestem,i znowu wpadam na chwilke bo zaraz z M będziemy oglądać filmik.Oliwka własnie usnęła.M przyniósł szampana :tak::tak::tak: i bedziemy milutko spędzać czas,a co czasem mozna sobie pozwolić :-D:-D:-D:-D:-D

Powiem Wam szczerze,że jestem załamana na maxa.
Na razie jeszcze siedzę i myślę.
Mam czas do jutra ,bo jutro już będziemy mieć tę szczotkę do masażu i ruszamy pełną parą.
Przez 2 tygodnie codziennie masaż szczotkowy przez 2 minuty ,potem dociskanie stawów i tak co 2 godziny od rana do samej nocy z przerwą na spanie.
Po 2 tygodniach wchodzimy z ćwiczeniami.
Mam 2 tygodnie na zorganizowanie miejsca i zakupienie sprzętu.
Potrzebne będzie:
drążek gimnastyczny,miękki materac,duża piłka,trampolina,krzesło obrotowe ,ale takie ,które się nie podwyższa podczas kręcenia,ciężarki ,szereg piłek do ćwiczeń nagdarstków,masy rehabilitacyjne i mata.:szok::szok::szok:
To tyle w domu reszta na zajęciach.
Nie wspomnę nawet,że terapia miesięcznie wychodzi prawie1000 zł.:wściekła/y::wściekła/y::szok::szok::szok:
As dasz radę kochana.jesteś silna kobitka.podziwiam Cię strasznie ,tyle co przeszłas do tej pory,zycie stale Cie doswiadcza ,ale wierzę w to że te cwiczenia Kubusiowi pomogą i będzie na nich dobrze współpracował:tak::tak::tak::tak:

No tak lekarz mowil ze wyoka jest w skali jest juz na najwyzszym poziomie:tak::tak::tak: No ale ja 180cm a m 190cm wiec nic dziwnego ze dziecko wielkie:tak::tak:

no to spora z niej kobitka :-)

wpadlam bo tesknie :-D:-D:-D:-D
m jeszcze zpracy nie ma ale bedzie troche pozniej tzn po 15 bo stzela i zanim tam sprawozdanie zda i sie wykapnie to troche potrwa :dry:
maly jeszcze spi a ja sie obzeram galareta wieprzowa z octem :-p:-p

pati ty obżarciuchu,stale cos pałaszujesz :-D:-D:-D:-D

no to super że zdałaś,wiedziałam :tak::tak::tak::tak::-)

kurcze jak ten czas leci Niki juz bedzie miała miesiąc:szok::szok::szok::szok: a dopiero co urodzilas:szok::szok::szok:
ten czas to tak zapierdziela że szok a po dzieciach widac najbardziej,tu sie człowiek nie obejrzy a z takiego maluszka mały rozrabiak :-)

Do góry