reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Styczniówki kulinarnie!

Też miałam na obiad pierogi ale ze szpinakiem. Na kolację za to zrobiłam pączki na parze ( albo kluski na parze) i do tego sos z truskawek. Ostatni raz takie danie to w szkole podstawowej chyba jadłam:-D
Monika czy mogłabyś napisać na watku kulinarnym przepis na farsz do tych pierogów. Nigdy nie jadłam ze szpinakiem, a uwielbiam to warzywko:-p
 
reklama
Monika czy mogłabyś napisać na wątku kulinarnym przepis na farsz do tych pierogów. Nigdy nie jadłam ze szpinakiem, a uwielbiam to warzywko:-p

Pierogi ze szpinakiem - farsz

  • dwa opakowania mrożonego szpinaku
  • gałka muszkatowa
  • sok z cytryny
  • cebulka
  • czosnek, sól, pieprz
Na patelni podsmażyć cebulkę, dodac sprasowany czosnek, dodać mrożony szpinak i dusić żeby odparowała woda, bo farsz musi być zwarty.Doprawić gałką. Można na koniec dodać odrobinę soku z cytryny.Mam nadzieję ,że farsz będzie smakował:-)
 
Ja na tiramisu mam swój przepis przez lata dopracowywany i zmodyfikowany, tzn. zamiast białek do masy ubijam kremówkę 36%, a słodzę masę serową nie cukrem, tylko miodem, zawsze gryczanym, kawa do biszkoptów -tylko Lavazza świeżo zaparzona w ekspresie ciśnieniowym. Dla mnie smak idealny i po prostu doskonała konsystencja.:tak::tak:

Dziewczyny, jakie ciasto zrobić z jagodami? Jagodzianki niby smaczne, ale zjadłabym coś "innego".:tak:;-)

To tiramisù mega zmodyfikowane:-))
Zamiast miodu polecem i normalnego cukru polecam cukier puder.
A tak w ogole, to bardzo dobre jest tez bez bialek. Nawet nie wiem czy nie lepsze.
 
To tiramisù mega zmodyfikowane:-))
Zamiast miodu polecem i normalnego cukru polecam cukier puder.
A tak w ogole, to bardzo dobre jest tez bez bialek. Nawet nie wiem czy nie lepsze.
Zmodyfikowane pod nasz smak, miód idealnie uzupełnia smak kawy, a bez białek oczywiście lepsze bez porównania!!
 
właśnie te hodowlane mają najwięcej tych toksyn, bo muszą urosnąć jak najszybciej żeby je szybko sprzedać i są "pędzone" chemią żeby szybko rosły:-(
ale wczoraj zeżarłam 4 wątróbki :zawstydzona/y: nie wytrzymałam takiego smaka miałam ale przez 4 miesiące nie jadłam i już nie zamierzam przez 5 najbliższych więc chyba nic mi nie będzie:tak:

sama wątróbka nie jest szkodliwa, jeśli je się ją w rozsądnych ilościach. Chodzi o to, że zawiera ona dużo witaminy A (tak samo marchewka zawiera dużo wit. A), i właśnie nadmiar tej witaminy, która jest magazynowana w organiżmie nie sprzyja maluszkowi, tzn. może powodować jakieś wady rozwojowe, ale nie pamiętam dokładnie jakie. A poza tym wątróbka jest bogatym źródłem żelaza, więć od czasu do czasu nie zaszkodzi.
 
Ostatnia edycja:
Watróbka drobiowa w 100g produktu zawiera prawie 10 000 mcg (=10mg) witaminy A w postaci retinolu. Zatrucie:8000-30 000mg/dzień (=30 000 000 mcg). Czyli zatrucie wywołuje dawka 3 000 razy większa niż zawarta w 100 g.
Jednak kobiety w ciąży nie powinny przyjmować dziennie więcej niż 3 000 mcg wit A, czyli wątróbka nie jest bezpieczna w codziennej diecie. Natomiast marchewka jako źródło beta karotenu jest dużo lepszym źródłem wit. A.

mcg to mikrogram, bo nie wiem skąd wziąć literkę mi.

Tu więcej info:


Witamina A

Najbogatsze źródła
Produkt Zawartość retinolu (w µg) w 100 g produktu
Olej z wątroby dorsza18000
Wątróbka wieprzowa13000
Wątróbka cielęca4 000
Margaryna witaminizowana900
Masło830
Jaja375
Twaróg tłusty320
ProduktZawartość beta-karotenu (w µg) w 100 g produktu
Marchew9938
Natka pietruszki5410
Szpinak4243
Szczaw3848
Dynia2974
Morele1523

Do czego jest potrzebna?

Pojęcie witamina A obejmuje tak naprawdę grupę wielu związków nazywanych retinoidami (retinol, retinal oraz karotenoidy) o podobnych właściwościach biologicznych, ale różnej efektywności działania. Beta-karoten wykazuje 6 razy słabszą aktywność biologiczną niż ta sama ilość retinolu. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania siatkówki, budowy skóry i błon śluzowych, wzrostu i różnicowania się komórek. Jest antyoksydantem, przeciwdziała uszkodzeniom lub zaburzeniom procesów metabolicznych wywoływanym przez wolne rodniki. Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i jej prawidłowe wchłanianie zależy od obecności tłuszczu.

Niedobór i nadmiar

Odpowiednia podaż witaminy A w okresie ciąży może zabezpieczać przed wystąpieniem przedwczesnego pęknięcia błon płodowych, rzucawki oraz upośledzenia wzrostu wewnątrzmacicznego płodu, zaburzeniami widzenia. Jednak mimo że zapotrzebowanie w okresie ciąży rośnie, to nadmiar jest bardzo niebezpieczny. Udowodniono, że przyjmowanie dziennie więcej niż 10 000 j.m. (3 000 µg) witaminy A może prowadzić do poważnych wad rozwojowych (wodogłowie, małogłowie, wady twarzoczaszki, wady układu krążenia).

Czy wiesz, że…

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby kobiety w ciąży nie przekraczały dziennej dawki 10 000 j.m. (3 000 µg) witaminy A w postaci retinolu. Koniecznie zwracaj uwagę na zawartość witaminy A w suplementach, które przyjmujesz.
 
Ostatnia edycja:
TARTA Z BORÓWKAMI

250 g mąki
180 g masła
4 łyżek cukru
1 żółtko
50 ml lekko ciepłego mleka
3 łyżeczki cukru waniliowego
budyń śmietankowy (może być słodka chwila)
galaretka cytrynowa
borówki
Do zmieszania składników używamy miksera na najszybszych obrotach (w tradycyjnym mikserze łapy podobne do sprężynek-do mieszania ciasta)
Masło miksujemy z cukrem na jednolitą masę (kilka minut)
Następnie dodajemy żółtko, mleko i cukier waniliowy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy wszystkie składniki kilka minut
Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin (minimum na godzinę).
Teraz mała podpowiedz jak łatwo rozwałkować i ułożyć w formie ciasto na tartę:
Układamy obok siebie 2 kawałki foli spożywczej (jedna nachodzi na drugą by mogły się skleić) kładziemy na nie ciasto, a na nie układamy identycznie następne 2 kawałki foli. Rozwałkowujemy ciasto pomiędzy 2 warstwami folii na cienki placek trochę większy niż forma do tarty. Gdy ciasto jest rozwałkowane zdejmujemy wierzchnią warstwę folii i kładziemy na placek formę do góry nogami, wkładamy rękę pod folię spodnią i wszystko przekręcamy, teraz dociskamy ciasto do formy dalej przez folie, równamy, nadmiar spychamy i dopiero ściągamy folię. Uffffff mam nadzieje, że coś z tego ględzenia zrozumiałyście-powinnam zrobić zdjęcia zamiast próbować Wam to opisać.
Pieczemy w 190 stopniach (ok. 25 – 30 minut). Gdy ciasto przestygnie nakładamy kubek budyniu(chłodnego), układamy borówki i zalewamy chłodną galaretką wymieszaną w połowie ilości wody z przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do zastygnięcia w lodówce.


 
reklama
czyli co, marchewką z ogródka mogę się zajadać czy nie? :eek:

mnie dziś wzięło na ... kaszankę... :szok::-D
 
Do góry