reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

terminy i wyniki badań/USG

ale na internecie pisza ze przyczyna moga byc wady wrodzoe plodu, min. wady ukladu moczowego. a mi w pl gin stwerdzil na usg 4d ze maly ma problem z prawa nerka. potem na usg w anglii kazalam to sprawdzic, ale oni stwierdzili ze wszystko jest ok. a jesli nei bylo i nie jest? jesli przegapili cos a lekarz z pl mial racje? jesli maly ma chore nerki?
siedze i becze ... ;(
Wiem, ze mi latwo powiedziec bo nie jestem w Twojej sytuacji, ale nie placz i przede wszystkim nie czytaj w necie o takich przykrych rzeczach, bo to Ci nie pomoze, a wrecz odwrotnie. Musisz byc dobrej mysli!

reklama
niestety ja nie mam optymistycznych wiesci po moim usg.
dzidzius wielkosciowo w normie, ale objetosc moich wod plodowych wysoce przekracza norme. powody moga byc trzy:
1. taka moja natura (lekarka powiedziala ze bardzo bardzo zadko sie zdarza ale czasem tak jest)
2. cukrzyca ( we wtorek mam miec znowu robione badania na cukier)
3. maluszek ma problemy pomiedzy przelykiem a zoladkiem i bardzo malo polyka.

musze miec kolejne (juz chyba osme w ciagu calej ciazy) USG 20 pazdziernika, zeby sprawdzic czy wod przybylo, ubylo, czy sa na stalym poziomie i czy maluszek nie fiknal koziolka i nie zmienil pozycji.
mam przygotowana na:

1. wczesniejszy porod, bo przy takiej ilosci wod plodowych jest to wielceprawdopodobne
2. na cesarskie ciecie, bo dzidzia ma na tyle miejsca zeby nawet w trakcie skurczy porodowych zmienic pozycje i ulozyc sie np. bokiem

straszie sie martwie teraz. i modle zeby to jednak byla cukrzyca....

jedyna fajna wiadomoscz USG: maly ma strasznie duzo sliczniutkich wloskow na glowce. teraz wiem skad ta wieczna zgaga :)

ale na internecie pisza ze przyczyna moga byc wady wrodzoe plodu, min. wady ukladu moczowego. a mi w pl gin stwerdzil na usg 4d ze maly ma problem z prawa nerka. potem na usg w anglii kazalam to sprawdzic, ale oni stwierdzili ze wszystko jest ok. a jesli nei bylo i nie jest? jesli przegapili cos a lekarz z pl mial racje? jesli maly ma chore nerki?
siedze i becze ... ;(

Anadri kochanie nie przejmuj sie na zapas... i nie czytaj na necie. Ja tez po tym jak poczytalam o tej posranej cholestazie to mialam same czarne mysli, pisalo ze dzidzius moze umrzec itd itd. a ginekolog z polski powiedzial ze to nie jest grozne i mam sie nie przejmowac nawet jezeli mam cholestaze.

Najwazniejsze ze opiekuja sie Toba i maluszkiem i sprawdzaja wszystko. Maly napewno jest zdrowy, a moze faktycznie masz ta cukrzyce ktora powoduje tez przyrost wagi u ciebie. no i wody dodatkowo waza. Nie martw sie i odpocznij. Wiem ze latwo jest mowic ale tez sie martwie o mojego aniolka i wiem ze to nie pomaga a tylko pogarsza sytuacje. A jezeli chodzi o opieke nad takimi maluszkami juz po porodzie to podobno sa niesamowici wiec napewno nie przeocza niczego! :*:*:*:*

a no wiem mamusie kochane :)

po wizycie jestesmy ja i 100% SYN :) a mialam obawy ze mi córka wyjdzie znow hehehe ale widzialam klejnoty rodzinne :) i nie da sie zwalic na nic innego :)
moje Syn wazy okolo 3329g hehe wg usg 38i3 lekarz mowi ze moge i jutro rodzic ze wsyztsko jest dobrze chociaz on jest pewny ze donosze napewno :) jak dobrze pojdzie dzidzius bedzie mial okolo 4 kg :] wielkolud malutki :)
wod w normie 21 czy cos podobno gorna granica 25
tetno tez ok 125 bodajze 110 do 140 granica
w moczu mialam jakies bakterie mam brac urosept 3x2 tabletki anwet zeby podleczyc
wizyta za 2 tyg o ile wczesniej nie bede rodzila no i tylko mocz mam zrobic na wizyte :)
waga bez zmian w miejscu stoji
no i wiem co to sie wypina to plecki synka :) dupka tuz obok czasem wystaje tez ale zazwyczaj schowana hehe :)
dostalam wydruk z parametrami ale nie znam sie nie wiem co do czego :)

Anadri wiem ze trudne ale staraj sie nie myslec o tym... nie masz na nic wplywu a zle pesymistyczne nastawienie moze tylko zaszkodzic maluszkowi.... Powiedz sobie ze skoro lekarze mowia ze dobrze jest to musi byc dobvrze... moja gin wyznaje zasade ze lepiej nie martwic pacjentki jak sie nie jest pewnym bo czesto bywa tak ze potem wszystko jest ok, a mama zestresowana strasznie...i niepotrzebnie....

dziewczyny napisze tu bo nie zdarze wszystkiego nadrobic od razu:
1. mam neta juz w domu tralala
2. bylismy u drugiej gin na konsultacji i ...................... mamy 100% dziewczynke :) corcia bedzie :)))) i wszystko w porzadku... obwod glowki juz prawie 30cm :) mam nadzieje ze za duzo jej jeszcze nie urosnie heheh... wazy 2200 i porodu wczesnego sie nie spodziewamy ale jakbym juz urodzila to wszystko bedzie dobrze :) bo dziewuszka ;) silna i zdrowiuska :)

hurrrrrraaaaa :) pozdrawiam Was i dzieki serdeczne za wsparcie :*

anadri wiem że to ciężka sytuacja... ale nie możesz płakać i się prsejmować...
wdech i wydech... i spokojnie musisz poczekać do końca....
nie czytaj tyle na necie bo wiesz że tam dużo piszą...
ja zanim dostałam wyniczki na toxo też się właśnie naczytałam i zaczęłam się bać bo pisało że jak się ma kota to trzeba karmić jedynie suchą karmą inaczej jest zwiększone ryzyko a mój kot jadł tylko puszki...
i prawie się popłakałam i nie wiedsiałam co robić...
martwiłąm się jak głupia a okazało sie że nie ma czym...

kasiiula cieszę się że wszystko ok... no i synek duży... i potwierdzony;-)
jak moja córcvia... hehe bo ona ma już 3 kg :sorry:
fajnie że taka zadowolona jesteś z wizy... czekamy teraz na poród:-p

katarzyna również miło że masz dobre wieści i że wszusytko ok:tak:

Anadri no przecież ja miałam identyczną sytuację!!! Nawet tydzień mnie w szpitalu przetrzymali przez te wody i czytałam dokładnie to samo co Ty itd.
Tyle że jak pytałam w szpitalu w trakcie robienia usg czy te wady byłoby widać to mi powiedziała że doskonlae byłyby widoczne, gdyby faktycznie miały miejsce.
Po drugie w szpitalu powiedzieli mi że w 60% wielowodzie jest idiopatyczne, a więc nie ma przyczyny (taka uroda...). Gdzieś z tyłu głowy zawsze są obawy i wątpliwości, ale weź pod uwagę że wielowodzie jest częstym i najmniej groźnym powikłaniem ciąży...
A wiesz jaki masz poziom tych wód (AFI) ?
Ja w dniu wypisu miałam 19,4...

Wy macie po 18-19 wod a ja co mam powiedzieć?
4,3cm :-(

Mój lekarz mówi,że od 3 do 8 jest w normie:sorry:. Nie wiem skąd on sobie te normy wymyślił.Nigdy o takich normach nie słyszałam...:no:

siedze i becze ... ;(

kochana przede wszystkim nie czytaj tego co piszą w necie, ja też swojego czasu sie naczytałam i bardziej zaszkodziłam sobie i synkowi nerwami niz to było warte;-)poczekaj na to co powiedzą lekarze...
trzymam kciuki

reklama
Do góry