reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

terminy i wyniki badań/USG

Miran,
Kilolek, chłop jak dąb Ci się zapowiada.. Jak wyliczyłaś prognozowaną wagę? Lekarz mówiła mi, że dzieci w tym okresie przybierają ok 150gr na tydzień?
no właśnie mój tyje jak oszalały. Mam usg co dwa tygodnie. Do tej pory tył 180g na tydzień więc myslałam, że lekarz przesadza mówiąc że będzie wielki, bo jak sobie wyliczałam to na koniec wcale nie byłby taki duzy, ale ostatnio strasznie skoczył. Przez dwa tygodnie przytył aż 500g czyli 250 na tydzien :szok: więc policzyłam, ze dalej też będzie po te 250 tył, nie ma się co oszukiwać :-(

reklama
natalunia, dziubasek - dzięki za słowa pocieszenia

Z miesiaczki to wychodzil 2 listopad, ale mialam cykle 30 dniowe, wiec na upartego 7 listopad, a z usg w 12 tyg. wg kosci udowej 2.11, a wg. glowki 29.10. Dlatego nie moge sie nadziwic, ze teraz kiedy powinnam konczyc 36 tydzien i szykowac sie do porodu najpozniej za 4 tygodnie dowiaduje sie nagle, ze dzidzia za mala, wiec raczej tak szybko nie urodze. Rozumiem, ze te 2500 i wymiary maja dzieci w 34 tygodniu (co z reszta widac po waszych dzidziach ). ale to chyba nie musi oznaczac, ze moja musi byc mlodsza, a jedynie, ze jest drobniejsza. Czy nie mysle logicznie? Zwlaszcza, ze to pierwsze z 8 usg, ktore robilam, na ktorym Viki jest mlodsza na swoj wiek ciazowy - zawsze go raczej wyprzedzala. Wpadam juz w paranoje i zastanawiam sie czy by przypadkiem moja corenia nie ma zachamowan wzrostu. Wiem, ze jesli lozysko jest juz malo wydolne to dzieci przestaja rosnac, a niektore nawet traca na wadze... A wtedy powinno sie jak najszybciej zakonczyc ciaze...

no ja myślę tak samo jak Ty, czyli logicznie :-) oznaczanie terminu porodu na podstawie wielkości prawie dojrzałego dziecka do mnie nie przemawia.. Gdyby można się było tego trzymać, to dzieci rodzilyby się przeciez takie same...
Na pewno wszystko jest w porzadku, zwlaszcza ze USG podaje wymiary szacunkowo, a ja już tyle razy słyszałam o błędach..:tak:

- "mały" waży 3260g!!!!!
- obwód główki 35 cm!
- nie ma szans by uurodził się jeszcze w październiku.
Wg moich obliczeń do 6 listopada moze dojśc waga do 4300 :eek: lekko licząc. Starszego urodziłam tydzień po terminie, a ponooć duża szansa, ze jak pierwsze przenoszone to drugie też no to mamy koło 4600 :-:)szok:
Ja nie wiem czy ta moja sprawa z cukrzycą to ostatecznie dobrze została zdiagnozowana, bo skąd taki wielgaśny chłop????

no to ładnie :cool2: obwód główki 35.. mój 4-kilogramiwy synek miał 36 cm...
nie będzie leko.. a czemu piszesz że nie ma szans, żeby urodził się w październiku??
a propos cukrzycy - czy mierzysz sobie czasem cukry, czy przestałaś?

Na szczęście jak pisałaś masz duże ubranka :tak:

hej dziewczyny,
dzisiaj na 15;30 mam wizyte u gina... Okropnie sie boje że powiekszylo mi sie to rozwarcie i szyjka skrocila jeszcze bardziej. Mam już jakieś czarne mysli, że czeka mnie leżenie w szpitalu:( Prosze, trzymajcie kciuki:-(

hej dziewczyny,
dzisiaj na 15;30 mam wizyte u gina... Okropnie sie boje że powiekszylo mi sie to rozwarcie i szyjka skrocila jeszcze bardziej. Mam już jakieś czarne mysli, że czeka mnie leżenie w szpitalu:( Prosze, trzymajcie kciuki:-(
Magda nie martw sie. trzymam mocno kciuki za Ciebie i Twoja szyjke macicy :-D

ps. tez mam dzis USG i jestem ciekawa co mi powiedza o mojej ZA DUZEJ macicy :eek:

natalunia, dziubasek - dzięki za słowa pocieszenia

no ja myślę tak samo jak Ty, czyli logicznie :-) oznaczanie terminu porodu na podstawie wielkości prawie dojrzałego dziecka do mnie nie przemawia.. Gdyby można się było tego trzymać, to dzieci rodzilyby się przeciez takie same...
Na pewno wszystko jest w porzadku, zwlaszcza ze USG podaje wymiary szacunkowo, a ja już tyle razy słyszałam o błędach..:tak:

no to ładnie :cool2: obwód główki 35.. mój 4-kilogramiwy synek miał 36 cm...
nie będzie leko.. a czemu piszesz że nie ma szans, żeby urodził się w październiku??
a propos cukrzycy - czy mierzysz sobie czasem cukry, czy przestałaś?

Na szczęście jak pisałaś masz duże ubranka :tak:
Lekarz mówi, ze w październiku się nei urodzi, bo szyjka długa, zamknięta, łożysko II stopień dojrzałości i nic nie wskazuje na to, ze moze się niedlugo urodzić. Zwłaszcza, ze Kubę przenosiła, a to ponoc jest dość stała tendencja. Jak pierwsze przenoszone to ponad 80% szans, ze drugie też się przenosi.

A cuukrów nie mierzę. Nasza Pani doktor kazała dac sobie ztym spoój tylko nie przesadzać ze słodyczami. Wychodziło na to, ze mojgę je jjeść tylko nie za duzo. I od czasu do czasu trochę zjadłam, ale chyba teraz pzestanę zupełnie. Z drugie strony o m.in. ona powiedziała na podstawie usg, że dziecko nie ma absolutnie żadnych oznak cukrzycy i powiedziała, ze faktycznie duży ale nie przez cukrzycę.

A mój mąż kazął mi wczoraj do torby większe ubranka zapakować :-( now iec dzisiaj już z rana naszykowałam, ale tych małych nie wyjmuję. Z resztą te większe to tez na 62, bo nawet jak się olbrzym urodzi to przecież pierwsze dni będzie podkulał kończynki i nogawki pewnie i tak będą puste zwisać ;-)
W sumie u mojego A. w rodzinie ze strony taty dość wielkie chłopy są. Nie wiem co prawda ile ważyli przy urodzeniu, poza jednym wujkiem, który wazył 6kg 50 lat temu to jest wynik, nie? Chociaż z drugiej strony to moja mam tez była wielka jak się urodziła, bo 4300. To tylko ja z bratem takie kruszynki po 2800.

Chciałam Was zapytac czy jestescie w stanie okreslic w jakiej pozycji znajduje sie wasze dziecko w brzuszku. Ja na ostatnim usg w 29tc mialam dziecko ulozone glowa w dół, a teraz czuje jakby bylo w poprzek-czyli glowa po prawej, pupcia po lewej- lub odwrotnie. Czy jest jakis sposob zeby dobrze okreslic jak dziecko jest ułożone?? Czy Wy to umiecie ??

ponoć mam główką w dół...
a odczucia mam różne. bo czasami mam wrażenie, że właśnie tak jest, bo jednak większe kopniaczki mam u góry :)

ale nie wiem czy jest jakiś sposób na to aby sprawdzić... ja w związku z tym, że wciąż pracuje (choć nie tak dużo jak poprzednio- ale wciąż na nogach) to mam mniej czasu na obserwacje ruchów dziedzica :sorry:

Lekarz mówi, ze w październiku się nei urodzi, bo szyjka długa, zamknięta, łożysko II stopień dojrzałości i nic nie wskazuje na to, ze moze się niedlugo urodzić. Zwłaszcza, ze Kubę przenosiła, a to ponoc jest dość stała tendencja. Jak pierwsze przenoszone to ponad 80% szans, ze drugie też się przenosi.

A cuukrów nie mierzę. Nasza Pani doktor kazała dac sobie ztym spoój tylko nie przesadzać ze słodyczami. Wychodziło na to, ze mojgę je jjeść tylko nie za duzo. I od czasu do czasu trochę zjadłam, ale chyba teraz pzestanę zupełnie. Z drugie strony o m.in. ona powiedziała na podstawie usg, że dziecko nie ma absolutnie żadnych oznak cukrzycy i powiedziała, ze faktycznie duży ale nie przez cukrzycę.

A mój mąż kazął mi wczoraj do torby większe ubranka zapakować :-( now iec dzisiaj już z rana naszykowałam, ale tych małych nie wyjmuję. Z resztą te większe to tez na 62, bo nawet jak się olbrzym urodzi to przecież pierwsze dni będzie podkulał kończynki i nogawki pewnie i tak będą puste zwisać ;-)
W sumie u mojego A. w rodzinie ze strony taty dość wielkie chłopy są. Nie wiem co prawda ile ważyli przy urodzeniu, poza jednym wujkiem, który wazył 6kg 50 lat temu to jest wynik, nie? Chociaż z drugiej strony to moja mam tez była wielka jak się urodziła, bo 4300. To tylko ja z bratem takie kruszynki po 2800.

wygląda na to, że po prostu jesteś skazana na dużego dzieciaczka :-D żadna anomalia :tak: no i dobrze! jedne dzieciaczki sa mniejse inne większe :cool2:

reklama
ja tez czasem zastanawiam sie glowke mam caly czas w dole i pupke zazwyczaj z lewej strony a nozki z prawej czuje jak kopie i da sie wyczuc a czasem czuje jak dupke mam z prawej a z lewej tez twarde i duze wiec moze plecki ? :)

Do góry