reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy formalne

Anbar - jeżeli premie i nagrody są oskładkowane (a większość jest) to one też są podstawą do obliczania chorobowego ...

Izula - w sumie jeszcze teoretycznie mogli Ci przez pomyłkę naliczyć 80% - mojej koleżance kiedyś tak zrobili bo nie zauważyli B na zwolnieniu :-)

Ostatnia edycja:
reklama
Dzięki dziewczyny za pomoc, ale nadal nic nie rozumiem. Moja pensja składała się z podstawy + dyżury świąteczne + dyżury nocne. Pracuję w szpitalu..... więc pracowników jest duuuużo ponad 20 osób i wypłatę przesyłał mi będzie szpital, który jakoś tam rozliczy się z zusem. Nie przepracowałam 12 miesięcy, ponieważ zaczęłam pracę w połowie maja poprzedniego roku.
Dodam jeszcze, że dostarczyłam do pracy oprócz zwolnienia również zaświadczenie o ciąży, żeby wypłacali mi tzw. średnią dyżurową.

Ostatnia edycja:
Izula - to jedyne co możesz zrobić to pogadać z kadrami i to wyjaśnić ...
Jeżeli pracowałaś mniej niż 12 m-cy to średnią liczą Ci z tego okresu w którym tam pracowałaś i nie ma szan żeby normalnie z miesiąca na miesiąc były aż takie wahania ...

Anbar - jeżeli premie i nagrody są oskładkowane (a większość jest) to one też są podstawą do obliczania chorobowego ...

Nie wiem, szczerze mówiąc. Nie jestem kadrową :-) Ale gdzieś kiedyś coś takiego wyczytałam, stąd myślałam, że to może jest jakiś ślad.

A bo są i premie, od których ZUS się nie płaci (np jubileuszówki co 5 lat) i one się nie liczą do podstawy chorobowego ale przypuszczam, że Izula nie ma takiego przypadku ...

No ja też kadrową nie jestem, ale akurat czasami muszę takie rzeczy sprawdzać na audycie i wychodzi :-) a wszystko co się wiąże z ciążowymi sprawami opanowałam na początku :-)

dziewczyny, która z was jest na zwolnieniu L4 ? Czy zwolnienie zanosiłyscie osobiscie do ZUS czy dałyscie pracodawcy? Ja dałam 3 tyg temu pracodawcy a dzis mi dzwonia , ze im sie wróciło i ze musze zaniesc osobiscie do ZUS :/

kasiazar ja jestem na zwolnieniu już drugi miesiąc. Zarówno pierwsze jak i drugie zwolnienie przekazywałam pracodawcy. Nie było problemu.

reklama
Ja już od kilku miesięcy wysyłam do firmy, a oni sami sobie załatwiają sprawy z zusem.
Wypłatę też dostaję od Pracodawcy a on pewnie ściąga kasę z ZUSu.
Dla mnie to jest super rozwiązanie.

Kiedyś słyszałam że to zalezy od wielkości firmy i zasad w firmie jak to jest z tym L4.

Do góry