reklama

Ciąża bliźniacza

CAILINA,LILLY-przykro sie czyta o maluszkach,ktore musza tyle zniesc.wogole z tego co widze to blizniaki maja przechlapany start-przewaznie wczesniaki z jakimis dolegliwosciami.ach szkoda gadac-biedactwa.
PIKKA-u mnie brzuch jeszcze wysoko ale jak siadam to mam go prawie na kolanach-ciagle mi niedobrze,bo dzieciaczki uciskaja.

reklama
Lilly - gratulacje wielkie, dziewczynki cudne, na fotkach nie widac tej róznicy wagowej :-), najważniejsze, że już w domku jesteście i się docieracie. Ja urodziłam 4.06, wygląda na to, że równo wydałysmy na świat nasze kluseczki:-)

Cailina - współczuję, że wracasz tylko z jednym Maluchem ale nabierzesz troche sił w domu, wiem po sobie dzień do nocy jak śpi sie we własnym łozku..., Cian szybko do Was dołączy, teraz najtrudniejszy dla Was okres ale dzieci potrzebuja przede wszystkim pozytywnie nastawionej Mamy, pamiętaj. Którego urodziłas? bo tak nam się te porody posypały prawie w tym samym czasie.

Dziewczyny jesli zastanawiacie sie nad wagą to z moich obserwacji powiem tak, że donoszona ciąża (rodziłam 37t2d) waży 15 kg bo tyle juz nie mam ale przez to ze przytyłam 23kg mam jeszcze 8 do zrzucenia:cool:, choć z dnia na dzień wyglądam lepiej i mysle, że z ajakieś 2 miesiące uda mi się wrócić do wagi. Na brzuchu mam kilka małych rozstępów wokół pępka, nie śa czerwone raczej takie male brunatne kreseczki ale słabo widoczne i jak się opale z czasem to myslę, że będzie dobrze, skróra na brzuchu tez jakos strasznie nie wisi choć brzuszek jest jeszcze uwypuklony ale wychodziłam ze szpitala wyglądając jak w 6 miesiącu ciązy więc teraz jest meeeega poprawa. Ja strasznie spuchłam po cc, nogi od ud w dół miałam jak słoń, ledwo wcisnęłam się w japonki:szok: zeby ze szpitala wyjść, moje nogi wyglądały jak baby co waży 130kg, ale teraz jak ta woda ze mnie zeszła to wyglądam jak człowiek:-)
Reasumując - jak przytyjecie do 15 kg to do 2 tyg po porodzie nic nie zostanie:-D, a jak macie jeszcze wagowy luz to najedzcie się czereśni i truskawek i innych fajnych rzeczy na które macie ochote bo potem post jesli zamierzacie karmić cycem. Ja nie karmie cycem ale ściągam mleczko, co jest bardzo uciążliwe i czasochłonne, zamówiłam za to elektryczny laktator i mam nadzieje, że będzie mi lżej bo chciałabym im dać mojego mlesia 1-2 miesiące chociaz (karmię mieszanym karmieniem UU i MM na zmianę)

Pytałyście o pranie rożków i prasowanie - ja prałam i prasowalam wszystko, teraz juz tylko piorę:tak:, bo nienawidze prasowac a po drugie ni emam tyle czasu więc lepiej tak na tip top sobie poróbcie wszystko przed porodem potem już ni ma tyle pasji w układaniu wszystkiego w kosteczkach na półkach.

Jak macie ejszcze jakies pytania to pytajcie.

Przepraszam, że nie doczytam wszystkiego - widze, że doszło dużo mamus w połowie ciąży - będziecie mialy czas żeby się zaprzyjaxnic i razem przeżywać przygotowania - az Wam zazdroszczę:-), najbardziej to snu:tak:

aaaaaaa i dziewczyny dbajcie o siebie, same widzicie, że dla naszych dzieci kazdy dzień w brzuchu jest na wagę złota!!!! Nie bagatelizujcie żadnych niepokojących objawów, zrobcie wszystko co można, żeby oszczędzić sobie i dzieciom traumy szpitalnej. Ja mimo, ze z chłopcami od początku wszystko było super i wyszlismy po 4 dobach tez zaliczyłam 2 kryzysy szpitalne z płaczem, bo eksplozja hormonów jest mega, jak dojda kłopoty z cyckami, ktore maja rozmiar G i twardnieja w każdej minucie, a do tego jesdna "delikatna" położna warknie na Ciebie to ryk gotowy, a co dopeiro mówić gdy dochodzi strach o dzieci..........podziwiam wszystkie tak dzielne mamy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pikka mi jeszcze nie opadł brzuch ale się w szerz rozszedł chyba prawy maluch się przekręca nawet boli mnie tak jak by się przekręcał.
lilly śliczne masz te dziewuszki jak laleczki :happy2:

tak Niuleczko moje panny też się urodziły 4 czerwca :-) a były by prawie z 3go bo pierwsza urodziła się minutke po polnocy:tak: tak sobię myślę,że fajnie przypadło bliźniaki spod znaku bliźniąt:-)

Dzidka jak samopoczucie?

Lilly= normalnie do schrupania te Twoje cuda:-D:-D:-D jeszcze raz gratuluję i dobrze, że już w domku:tak::tak:,

Cailina- mam nadzieję, że jutra już oba maluszki będą się cieszyć domkiem!!!!!

lilly dziś trochę urobiłam się bo mąż w pracy a ja sobotnie porządki uskuteczniałam bo jutro goście mają wpaść prosić na wesele. Ale od dziś kończę z większymi obciążeniami i zamierzam odpoczywać do końca ciąży. A ogólnie to dobrze się czuję wiadomo ciężko i teraz te upały mnie przerażają ale trzymam się. Jedyne co najbardziej mi dokucza to częste czkawki dzieciaków i rozpychanie się czasem mam tak obolały brzuch że wydaje mi się że mi skórę rozerwą na brzuchu.:-D

Dzidka odpoczywaj jak najwiecej jak masz okazje.Ja niestety nie mogłam do końca zastosować się do odpoczynku jak ginka nakazała bo mam jeszcze starszą córcię.Już nie wiele Ci zostało do końca.Najlepiej donoś do końca:tak:Ja bardzo chciałam wytrzymać przynajmniej do 37 tc ale stało się inaczej.

Dziewczynki dziś moje panienki miały prawdziwą kąpiel bez stesu w domku,bo to jak kąpali dzieci w szpitalu pozostawie bez komentarza.I miałam Wam jeszcze dopisać,że waga z usg okazała się sporo błędna,chociaż dwóch lekarzy określało,że będzie w okolicach 3100-3200 i 2200-2300.Ale dobrze,że zaczęły trochę lepiej jeść i mam nadzieję,że szybko nadrobią.Apetyt mają,ale szybko się męczą przy jedzeniu.Lekarz mówi,że to na początku normalne,że wcześniaki są słabsze i nieco anemiczne.Także małymi kroczkami do przodu.Trzymam kciuki za zapakowane Mamusie,żeby jak najdłużej maluszki siedziały w brzuszku.

Sylha kciuki mocno zaciśnięte na 22ego i potwierdzenie parki - będziemy trzymać - jesteśmy umówione:-) Potem będę trzymac za Lolę216 wg mnie dziewczyny będą u nas parki - zobaczycie! :tak:
Pikka Ty możesz sobie spokojnie pozwolić na słodycze dziewczyno z takim zapasem też bym szalała:-)
Jesteś już w 33 tc bierzesz Fenka? Czy nie musisz? Opadł Ci brzuszek i co teraz? Masz jakieś skurcze? Zazywasz Fenka?
Wilka5 a dużo już przytyłaś? Bo to już finisz faktycznie za niedlugo, fajnie-) :-)
Palunr1 mnie też te zapachy masła shea troszkę przeszkadzają są zbyt intensywne a dla kobiet w ciąży powinny być bezzapachowe ale w sklepie Organica gdzie parę razy kupilam dla mamy zawsze jest tylko zapachowe.
Lilly815 - ślicznotki małe sa cudne bardzo serdecznie Ci gratuluje i najwazniejsze że w domku! A zespól podkradania wystepuje jedynie (wg mojej wiedzy) w przypadku ciąży jednojajowej. W ogole takie ciąże są dużo trudniejsze do prowadzenia itd. Najważniejsze, że już po wszystkim.
Lola216 u mnie też jest różnica w wielkościach ale lekarz mówi, że to na razie nie ma żadnego znaczenia, nic się nie martw to nie etap żeby skupiać się na wadze wazne że rosną sobie ładnie, moja córcia też jest mniejsza.
Anuska25 - ja oczy ze zdumienia otwieram szeroko jak czytam Twója wage też bym tak chciała, ale ja teraz mam ok 6-7 więcej a Ty miałaś w moim czasie TYLKO 3 kg na plusie więc wiesz nie do końca zaliczam się już do klubu chudzielców:-) a raczej do klubu grubasów:tak: :-) Ja też cąły czas na no spie forte i poki co tylko to. Zero mdlości od poczatku, nic. Podobnie jak u Ciebie. Wklej zdjęcia swojej parki, ciocie pozdrawiają cieplutko:-)

Na szczęście to wszystko idzie w brzuch na razie. Dzisiaj moja bratowa jak mnie zobaczyła mówi :"Whow jaki brzuszek ja to już rodziłam jak taki miałam" :-) a ja jej na to:" Nooo widzisz a u mnie to dopiero połowa ciąży:-)
Lilly815 to ile to melko dla wcześniaków kosztuje? :szok:
I pytanie od Maleny (czyli ode mnie na ogól :happy2:) kiedy powinnam poczuć ruchy przez skórę jak dotknę brzuszek?

p.s. idę zobaczyć na tv bo mąż bardzo przeżywa, ze Czesi nam strzelili gola ja wolalam pisać do Was i się nie denrwować.Idę mu melisy zaparzyć:-D

reklama
Malena nam pediatra do wyboru dał bebilon nenetal premium lub kontynuację tego mleczka które dostawały w szpitalu czyli pre nan 2 etap.My wybraliśmy to drugie,żeby rewolucji nie robić w zmianie cena to zależy pewnie od apteki,my daliśmy 39zł za 400gram a ubywa bardzo szybko.Jak osiągną wagę ponad 3kg to przerzucimy się na tańsze bo nie stać nas za bardzo,żeby cały czas takie kupować,ale teraz trzeba.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry