reklama

Ciąża bliźniacza

adb7, sarenka - cieszę się, że macie dobre wiadomości po wizytach. Oby tak dalej :-)

Jutro będę trzymała kciuki za Ciebie Julianna. Ciekawa jestem co ci powiedzą odnośnie porodu i przygotowań do niego. Ty pewnie będziesz miała cesarkę i to jakoś wcześniej?

Katherine - mnie te przygotowania jeszcze czekają. Prasowanie zostawiam sobie na koniec. Teraz i tak już mi ciężko i opracowałam taki patent, że deskę robię na najniższy poziom i przystawiam sobie krzesło i prasuję na siedząco. Bo na stojąco to bym chyba 5 minut nie wytrzymała.
Emilek - ciuszki prasowałam dla pierworodnego z jednej strony tylko, zewnętrznej. Chyba że były jakieś nadruki to wtedy odwracałam na lewą stronę.

Agniecha777 - co do spania to ja się przewracam kilka razy w ciągu nocy. Na początku pilnowałam się, żeby spać na lewym boku bo też wyczytałam że wtedy ukrwienie lepsze. Ale teraz to już nie zwracam uwagi na to.
Bo mam dokładnie tak jak Kamilasze - drętwieją mi dłonie i strasznie bolą wtedy. Pomaga tylko zmiana boku i koniecznie położenie dłoni poniżej serca. Do tego też tak jak Tobie Kamilasze puchną mi dłonie i bolą nawet w dzień. Dzisiaj jak jechałam do pracy to nie wiem dlaczego zdrętwiała mi właśnie jedna. W samochodzie siedzę, a nie leżę na boku przecież i nie uciskam jej :-D

reklama
Agniecha- ja też mam problemy ze snem. Wcześniej 4-5 miesiąc po prostu się budziłam, nie mogłam zasnąć, było mi niewygodnie cały czas, głównie dlatego że ja tylko na brzuchu sypiałam a trzeba na bokach. Teraz inny problem się pojawił. Kładę się na lewym protest od razu, na prawym to samo więc czekam który urwis uśnie pierwszy i wtedy ten bok wybieram. Nawet w nocy jak mnie obudzą to muszę pertraktować z nimi ;-)

Emilek- ja chcę mieć to z głowy bo mnie to stresuje! Nieznoszę szpitali, mam traumę z dzieciństwa. A u mnie nie ma pytania czy poda mi sterydy, tylko kiedy, bo to pewne.

Katherine_meg- jak będą mieć aplikacje to na lewej prasowanie, to samo z praniem.

Edytka- jskieś przeczucia co do płci?

Ostatnia edycja:
Dziewczyny niedawno pisałyście o materacach. Ja mogę śmiało polecić taki ze sklepu jysk: Materac 60x120 GOLD F85 WellPur | JYSK
teraz jest na niego promocja akurat, ja też za tyle go kupiłam do łóżeczka turystycznego. Synek śpi na nim doskonale.
Do łóżeczka normalnego dostałam na początku materac właśnie z gryką i powiem szczerze - szybko go wymieniliśmy (szybko się odkształcił i zrobił się dołek) i kupiliśmy drogi materac w Świecie Dziecka. Jest ok, ale uważam, że ten z jysk jest lepszy.

Dziekuje Wam dziewczyny za tyle odpowiedzi. Dzisiaj moze wiecej pospie bo poloze sie na prawym boku:tak:
Rila ten sam problem mam z dzieciakami ze w nocy mnie budza co chwile:-)
Oj to beda jeszcze dlugie tygodnie do konca ciazy.

:-) ja też liczyłam na parkę (byłaby równowaga ;-)) ale podświadomie wiedziałam że będą 2 Łobuzy! Zresztą zanim zaszłam w ciążę zawsze mi się śniło że mam synka więc jakoś to takie naturalne było.
Czekamy na wiadomości po wizycie!!!

Dziewczyny czy któraś z Was wytłumaczyłaby mi o co chodzi z tymi sterydami ? Bo w internecie znajduje tylko informacje typu że "jest wymagany kurs sterydów" w którym tygodniu itd, ale na czym to polega i z jakich przyczyn jest to wymagane ?

Rila - w tej ciąży też miałam różne przeczucia. Najbardziej wydawało mi się że będą dwie dziewczyny - miałam porównanie odnośnie apetytów na różne smaki. Z synem chciało mi się kwaśnych i ostrych rzeczy a teraz bardziej brało mnie na słodkie i na owoce. Potem dopiero poczułam że to będzie parka (zresztą tak marzyłam), i okazało się ze tak jest. Pomyliłam się tylko odnośnie ich usytuowania, byłam pewna że chłopak jest po mojej prawej stronie, a okazało się odwrotnie.
Więc coś z tym i przeczuciami musi być.

Sarenka odnośnie sterydów Ci nie pomogę. Mnie lekarz o tym w ogóle nie wspominał. Może dlatego, że jestem w ciązy dwuowodniowej, dwukosmówkowej?

ja nie biorę nawet opcji dwóch dziewczynek pod uwagę, wydaje mi się to jakieś nierealne; zawsze chciałam mieć 2 synków ale w tej sytuacji to chciałabym mieć 2 synków i córeczkę, choć tak naprawdę nie jest to dla mnie jakieś extra ważne ;) co jest mi pisane to będę miała, tak do tego podchodzę, z usg nie wyjdę rozczarowana, chyba że będą 2 córeczki to będę zaskoczona ;)

reklama
Emilek już tobie dziewczyny odpowiedziały na pytanie :happy: ja piore w 40 stopniach, a pózniej prasuję normalnie po zewnętrznej stronie, chyba że są jakies aplikacje to po wewnętrznej.
Milla ty jeszcze masz nie poprasowane? Ja to co teraz wyprałam to nie będę prasowała, zostawiam już to mamie.
Agniecha ja też wiedziałam o tym spaniu na lewym boku ale jakoś nie stosowałam się do tego, czasami nawet na plecach sobie poleżałam. ja wtedy jeszcze dobrze sypiałam dopiero od 3 tygodni tak się czasami męczę, zazwyczaj przez to że nie mogę się ułozyć, przed spaniem lubiałam spać na brzuchu i wten sposób szybko zasypiałam a teraz raczej nierealne.
Sarenka te sterydy bierze się na płucka szybsze rozwinięcie się płucek u dzieci i raczej stosuje się to w ciąży zagrożonej.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry