reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Ciąża bliźniacza

melduje sie dziewczynki na chwilke i wracam dalej do lezakowania ... skurcze sa juz bolesne wiec to naprawde ostatnie chwile z brzuszkiem :))
witaj ŻYCZĘ CI SZCZĘŚLIWEGO I SZYBKIEGO PORODU , ZDROWYCH BOBASÓW
TRZYMAJ SIE I DAJ ZNAĆ
POZDRAWIAM
ja mam już córeczkę 4 letnią , obecnie z mężem staramy sie o drugie,
pozdrawiam jeszcze raz i życze szybkiego powrotu do zdrowia po porodzie:-D:tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::-)
ticker.php

reklama
ja puls tez starsznie wysoki mialam. Na poczatku ciazy tak w 3-4 tyg jak podejrzewalam ze jestem to mialam tachikardie i puls 140-150 to norma az wyladowalam na izbie bo nikt nie wiedzial co mi jest a ja tylko mowilam ze chyba jestem w ciazy ale nikt mi nie wierzyl a ja czulam i test nawet zrobilam i wyszla mi bladziuchna druga kreseczka. Faszerowali mnie jakimis lekami na uspokojenie tego serducha. Straszne to bylo. Chodzic nie moglam bo mi czarno w oczach i tchu nie mialam. Potem sie unormowalo i puls juz mialam tylko 120 hehe. i tak do teraz.Jak przkladalam glowe do poduszki to czulam jak pulsuje cala jakbym latala.

A cisnienie zawsze mialam bardzo niskie a 130/80w ciazy mam

a o rozstepach nie wpomne bo cala ciaze sie trzymalam a teraz mam miliony na piersiach i kolo pepka bo mi ten moj szkrabus tak ten pepek wypycha. Jak worek bede wygladala ale coz. A co myslicie o pasach poporodowych?? czy warto inwestowac?

Ostatnia edycja:
Jedynka dobrze że juz lepiej :)

Ja też jakoś inaczej czuję dziecii mam wrażenie że mały jakoś inaczej siedzi bo od córeczki cały czas dostaję po żebrach i żołądku :) A wokół pępka też już mam sine :( Czuje, że rozstępy nadchodzą wielkimi krokami.

Fenoterol zwiększam od dziś do 4X1/2 bo niestety od czasu do czasu brzuch mi twardnieje :(

Czy myślicie że to coś złego że już drugi tydzień nie przytyłam ani grama? Dzieci tak wysysają czy źle się odżywiam???

Pasy poporodowe?? hmmm kupuję od razu jak dostanę zgodę na jego noszenie.

Dziewczyny właśnie wyczytałam że należy nam się 31 a nie 20 tyg macierzyńskiego, wiedziałyście o tym? Ja dopiero teraz to znalazłam

1) 20 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie,
2) 31 tygodni w przypadku urodzenia dwojga dzieci przy jednym porodzie,
3) 33 tygodni w przypadku urodzenia trojga dzieci przy jednym porodzie,
4) 35 tygodni w przypadku urodzenia czworga dzieci przy jednym porodzie,
5) 37 tygodni w przypadku urodzenia pięciorga i więcej dzieci przy jednym porodzie.

Lena tylko się cieszyć :) a tak na poważnie to znam kobiete z blizniakami co 5kg przytyła, moj gin twierdzi ze do 17 jest ok, cóż ja mam juz 18 :) i to ze nie tyjesz nie znaczy ze dzieci nie rosną, zoabaczysz moze na nast usg czy dzieci rosna (a na pewno tak) jesli nie wtedy zaczniesz sie martwic.

Ostatnia edycja:
hej kobietki:)
ta poduszka jest boska i załuje ze dopiero sie teraz zdecydowałam.od kiedy zaangazowałam do mojego lezenia lub spania chyba wszystkie poduszki w domu moj maz sam stwierdzil ze trzeba tego rogala zamowic,bo zaraz i on bez poduszki zostanie;)mozna w wkladac miedzy nogi i podtrzymuje brzuch i gowe,naprawde super!ja mam w obwodzie 109 dzisiaj,a przez dłuzszy czas miałam 107 i od wczoraj jak mały drugi sie wypiał to zwiekszył mi sie o 2cm.czyli nie ma co sie nakrecac ze ma sie mały brzusio,duzo zalezy od ułozenia maluszkow:)
jedynka fajnie ze jakos ogarnełas sie myslowo i starasz sie nie denerwowac,mysl o maluszkach!smiesznie piszesz o tym siniaku na pepku-bedziesz opowiadac dzieciom jak dawały ci popalic w brzuszku.własnie ja mysle o tym pasie poporodowym,trzeba tylko z lekarzem pogadac od kiedy mozna go zakladac,bo po porodzie napewno od razu nie-słyszałam.ale jaki tu rozmiar zamowic,widziałam je na necie i nie wiem jaki rozmiar jest na mnie,nie wiem ile mi tej skory zostanie hmmm
karolinkare tzrymaj sie,to rozumiem juz w sobote maluszki beda na swiecie,ale ci fajnie!!!
lenna1982 ja tez mało przybieram na wadze.powiem ci szczerze ze waze sie tylko na wizycie u lekarza,nie mam jakos do dzisiaj wagi w domu.moze i lepiej,zaraz bym sie nakrecala.tak jak z tym mierzeniem brzuszka codziennie;)lenna no wlasnie a ile ty masz cm w obwodzie brzuszka?
olis23 jak dowiedziałam sie o blizniakach to zaraz sprawdzałam czy macierzynski jest dłuzszy niz w przypadku jednego maluszka.fajnie co??

Ostatnia edycja:
ja wiedzialam ze 31 tygodni przysluguje plus jeszcze urlop mozna wykorzystac to jakies 40 tyg bedziemy z dziecmi, ale co pozniej :/ ja bede musiala chyba wychowawczy na rok wziac bo od 2 lat przyjmuja do przedszkola tu gdzie mieszkam tylko maluszki musza umiec na nocnik siadac. Inaczej nie mam jak. Na nianie mnie nie stac bo na nia tylko zarobie wiec po co pracowac. Ale zyjemy w kraju beznadziejnym. Tak apeluja zeby sie rozmnazac a potem co? nawet sie nie dostanie zasilku bo niby za duzo sie zarabia zreszta co to jest niezale 500zl

masz racje jedynka,a wiesz ci mnie złosci najbardziej ze teraz wprowadzaja podwyzke vat do 23%i na kim sie to odbije najbardziej na ludziach ktorzy kupuja najwiecej czyli na nas.zamiast wypchac sie z tym becikowym to dali by spokoj z tym vatem.a nie taki len(nie pracujacy bo mu sie nie chce) rodzi dzieci dostaje becikowe,zasiłki,rozne zapomogi..a my nie dosc ze vat wiekszy,do przedszkola tez cud sie dostac itd.ja mysle o złobku i zobacze czy sie dostana,mam ich kilka w okolicy.podobno trzeba zapisac zaraz po urodzeniu(potrzebny pesel) i czekac..jak sie nie dostana to nie wiem...zostaje ta niania jeszcze,ale nie wiem...moja kolezanka urodziła w maju i zapisała zaraz do złobka po urodzeniu coreczke i okazalo sie ze jest 200 ktoras tam na liscie,koszmar.idzie do prywatnego za 1200 z miesiac..

Olis ale z Ciebie agentka że tak długo wytzrymałaś w nieświadomości :) Ja długość macierzyńskiego sprawdziłam jako pierwszą rzecz i jeszcze czy dostanę podwójne ubezpieczenie :) Ja mam zaległe 9 dni z zeszłego roku, 26 z tegi i w przyszłym też 26 wyszło mi ok 10 mieisęcy z dziećmi. Chciałabym spróbować ze żłobkiem na 3 dni w tyg a na 2 chyba teściowa. Nie jestem zwolenniczką wychowywania dzieci przez babcię i nie chcę jej dawać na cały tydzień.

Justela sama to ja się nie mierzę tylko na wizytach ale teraz sprawdzałąm i na wysokości pępka mam równo 100

ja myslalam o zlobku ale jak przeanalizowalam to nie wchodzi to w gre, bo taki zlobek pewnie do 15 czynny przynajmniej tak mi sie wydaje a moj teraz wraca np o 18 z trasy chociaz rozmawialismy teraz jak tato zmarl to bedzie musial mamie pomagac tez i mi wiec chyba zmieni prace na stacjonarna no to bedzie konczyl okolo 16 zobaczymy. no a moja praca jest w roznych godzinach ja pracuje w drogerii i tam mam rozne godziny pracy i rozna ilosc godzin, nie bedzie mial raczej kto tych moich dzieci odebrac ze zlobka. Babcie odpadaja tesciowa pracuje zreszta wiadomo jak to ona a mama moja daleko. Za nianie jak zaplace z 1200 za dwojke dzieci to wogole nie oplaci mi sie pracowac. Mysle ze bede na umowe zlecenie w weekendy i na nocki pracowac jak sie dogadam z kierowniczka zolza heh. Bo z jednej wyplaty to chyba bedziemy tynk ze scian jedli po oplaceniu rachunkow mieszkania i pampersow. Co za kraj. pomyslec w krajach skandynawskich, czy australii czy anglii jaka jest opieka socjalna to my 1000 lat swietlnych dalej. Zastanawiam sie tylko jak to jest ze te patologiczne rodzinki co maja po 12 dzieci i chleja zawsze maja na wodzie i fajki ehhh i oni sie nie martwia niczym

reklama
lenna to my mamy bardzo podobnie wydaje mi sie z ta waga i centymetrami,ja miałam jeszcze dwa tyg temu jakos 104-106 cm cos takiego.moja waga przed ciaza to 63kg.pozniej schudłam w pierwszych 3mies do 59kg,a miesiac temu wazyłam 67,5 wiec na plusie tylko około 5kg było.ciekawa jestem ile teraz..

Do góry