Sandy40
Fanka BB :)
Ili tulę mocno,o ginekologa-endokrynologa ,zapytam koleżanke [ale dopiero będę ją widzieć w przyszłym tygodniu],bo jej brat ma jakąś klinikę gin. w KrakowieAniołkowaMamo bardzo się cieszę i trzymam kciuki za szczęśliwe rozwiązanie w grudniu!!
Dziękuję Dziewczyny za Wasze odpowiedzi, pytałam o te leki bo chce w pełni doinformowana iść na następną wizytę do ginekologa. Trochę mam żal do ostatniego, że wiedząc, że miałam już jedną stratę i znowu jestem w ciąży nie kazał mi brać leków na podtrzymanie tylko umówił na tak odległy terminwiem, może i nic by to nie dało, ale miałabym chociaż jakieś poczucie ratowania tej ciąży... No ale stało się... Wczoraj zaczęłam krwawić
... Mam okropne poczucie beznadzieii, bezsilności, boję się kolejnej ciąży, mimo, że bardzo bym jej chciała... Boję się:-(...
Narazie się wstrzymuje, moje zapędy spadły diametralnie... Umawiam się dziś do endokrynologa z moim tsh 4,09 i prolaktyną 35. Zmieniam też ginekologa, na tego który prowadził moją pierwszą, na szczęście szczęsliwie zakończoną ciąże i moją endometriozę (miałam ją w bliźnie po cc) którą wycieli mi chirurgicznie... Nie chodziłam ostatnio do niego bo jest drogiok 180zł za wizytę. Ale chce mieć poczucie bezpieczeństwa, a myślę, że u niego mogę je dostać... Pójdę jeszcze do lekarza na NFZ żeby dostać skierowanie na badania, żeby nie robić ich płatnie. Tylko Dziewczyny powiedźcie mi gdzie mogę znaleźć informację, że po dwóch stratach przysługuje mi tekie skierowanie? Bo jak już mówiłam po pierwszej stracie powiedział mi, że skierowanie da mi jak poronie 3 razy pod rząd...
Macie może namiary na jakieś dobrego endokrynologa z krakowa i okolic?
Badania z krwi można wykonać bezpłatnie u obojga partnerów po 2 poronieniach, po skierowaniu pary do poradni genetycznej. Badanie genetyczne kosmówki z poronienia nie jest refundowane przez NFZ. Koszt badania zależy od wybranej metody. Wysoki koszt badania metodą mikromacierzy spowodowany jest wysokim kosztem specjalistycznej aparatury i kosztem mikrochipa, ale jest to jedyne badanie, które nie tylko wykrywa wszystkie aberracje chromosomowe, ale także bardzo małe zmiany materiału genetycznego. Wszystkie pozostałe badania wykrywają tylko aberracje liczby wybranych chromosomów.
Reszta opisana jest na Poronienia
Kessi gratuluje
Ostatnia edycja:
anty2 tez kiedys natrafilam na ta historie z as i tez w szoku byłam...Iiii posłuchaj...ja po dwoch stratach gdzies wyczytałam,ze genetyczne badania robi sie za darmo...co do takich zwyklych badan to zeby zrobic za darmo musisz miec skierowanie od lekarza nfz...a chodzi o to,ze nie kazdy chce wystawiac skierowania na badania jeszcze w dodatq takie zroznicowane...ja od gina wyciagnelam skierowanie na cytomegalie,toxo,wszystkie hormony,chlamydie,ureaplasme,przeciwciala antyjadrowe czy cos takiego nie pamietam juz dokladnej nazwy...reszte musialam robic na wlasny koszt.wiec jesli znajdziesz gina co bedzie chcial ci wystawic skierowania to masz za darmo pod warunkiem,ze to jakis lekarz z przychodni no,bo jak prywatnie i wystawi na prywatnym swistku to tez placisz...ooo widzisz przeczytalam to co ci zjola napisała...ja wtedy o tym nie wiedzialam,bo zadzwonila bym i tez bym sie starała za nic nie placic...to zadzwon dowiedz sie co i jak,a najlepiej by bylo jakby ci tam z tego nfzu podali strone na ktorej jest takie cos napisane,ze po dwoch poronieniach naleza sie badania za darmo wtedy mozesz sobie to wydrukowac i idac do lekarza masz podkładke jakby miał jakies obiekcje...zjola moj tez nie wie kiedy mialam dni plodne...wogole musialam mu kiedys tłumaczyc jak mi wypadaja te dni itd...ale chyba dobrze,ze nie wie takich rzeczy...faceci nie musza wszystkiego wiedziec.oczywiscie dobrze jak sie interesuja,ale jak nie wiedza za duzo to nie jest tragedia.plenitude co do oczka to ja mialam problem z jakies 5 lat temu taki,ze najpierw oko mnie swedzialo.myslalam,ze robi mi sie " jeczmień".rano jak wstalam nie moglam oka otworzyc.mialam zamkniete,mega opuchniete i w srodku zaropiałe...normalnie az sie wytraszylam,bo to latem bylo z domu nie moglam wyjsc masakra...meczylam sie 2 dni,przykladalam sobie opatrunki z płynu burowa i zeszlo...po nocy z rana to samo na drugim oku
wtedy juz wybralam sie do okulistki i okazalo sie,ze to na tle alergicznym...dostalam jakies krople i pomogło...witaj kessi77...fajnie,ze udalo ci sie zajsc w kolejna ciaze...co do badania genetycznego to narazie poczekaj skoro sama mowisz,ze sprzet pozostawia wiele do zyczenia...lekarze czasem nie widza wszystkiego tak jak powinni...najlepszym przykładem jest jedna z dziewczyn od nas AniołkowaMama u ktorej dzieciatka tez jakas nieprawidlowosc wykryli,a okazalo sie błedem i tylko sie strachu najadla...poczekaj na usg na lepszym sprzecie i wtedy zobaczysz co i jak.napisz koniecznie.