• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

ciężaróweczki po in vitro

U mnie w szkole jest Nikola, Nicola i Nicol. To samo imię, a trzy, zupełnie inne zapisy.
A przy wypisywaniu dyplomów trzeba zawsze pamiętać, jak która się piszę, bo później obraza majestatu.
No i jest jeszcze Victoria, Jasmine, Vanessa. Wrrrrrr!!! Do jasnej Anielki, mieszkamy przecież w Polsce, a czasami mam wrażenie, że nie do końca. Jeszcze pół biedy, jakby miałyby obcobrzmiące nazwiska. A wszystkie 3 dziewczynki noszą pospolite nazwiska typu: Malnowska.

reklama
milagros albo Denis!!!!!kiedys słyszałam o bliźniakach:Jessika i Braian.normalnie....chyba mamusia oglądała za dużo MTV ;-) toż to prawdziwe koszmarki!!!! Eryka obie rodziny bardzo dobrze przyjęły, nikt sie nie skrzywił, znajomi za to.....różnie.Mam gdzieś, nam sie podoba, pasuje do nazwiska (co ważne!!!!!) a ja lubię krótkie imiona :tak:I jeszcze fajnei mi się kojarzy z Claptonem, Cantoną (to mężowi!)i...Cartmanem z South Parku, hehehe :zawstydzona/y:

heh..moim zdaniem imię dla dziecko powinni wybrać rodzice i nikomu nic do tego,jeśli ktoś nie zostanie wyraźnie poproszony o radę i wybór imienia powinien milczeć no bo co mu do tego jak ktoś nazywa swoje dziecko;-)mi np nie podoba się imię syna mojej siostry..cóż jej się podobało to najważniejsze,ale powiem Wam że jeszcze gorsze od Nicoli i Brianów są imiona które nosiły nasze babki:-D moja znajoma urodziła niedawno córkę ..nazwała ją Danusia:szok:

Martka, no ja tez lubie krotkie. Eryka bylo na mojej liscie imion dla dziewczynki :)) na liscie dla chlopcow to polskich typowych nie mialam, bo mezowi nie pasowaly. Moj ukochany Igor odpadl od razu. Padlo na Adriana, bo i u nas i u meza tak samo sie wymawia. Do tego mialam Elene, Marie yyy i juz nie pamietam. Moja tesciowa jest przekonana, ze mloda bedzie Olga ;)

Tequila, uwierz mi wolalabym sie nazywac Danusia niz Nikolka. Serio to mowie.

malinuś bardzo podoba się mi imię Marcelina dla dziewczynki:tak: jest rzadko spotykane.

martka Eryk też mi się bardzo podoba, ale mojemu mężowi już mniej.

Sylwia ja zrobiłam to samo, co Ty, czyli przejrzałam statystyki najczęściej nadawanych imion nie tylko w Warszawie, ale w Polsce w ogóle. No i też nie chciałabym, aby moje dziecko było jednym z pięciu Szymków lub Kubusiów w szkole. Co ciekawe kiedyś imię Szymon bardzo się mi podobało, ale odkąd nastała moda na to imię, to po prostu troszkę mi zbrzydło. Chyba jesteśmy mniej więcej w tym samym wieku, bo za 'moich czasów' również prym wiodły Kasie i Anie;-) Przeglądając imiona zwracam uwagę na pochodzenie, znaczenie, brzmienie i na to, czy jest do wymówienia również dla obcokrajowców (tak na wszelki wypadek, gdyby np. moje dziecko chciało w przyszłości podróżować, studiować lub zamieszkać w innym kraju).

milagors nie jestem zwolenniczką imion, które zostały spolszczone w niezbyt udany sposób, czyli Brajan przez 'j', albo Dżesika przez 'Dż'. Ale podobają się mi imiona, które brzmią uniwersalnie w kilku językach. Nataniel jest zdaje się imieniem pochodzenia hebrajskiego. W gruncie rzeczy, to piękne imię, ale w oryginale pisze się Nathanael, więc Nataniel też jest po prostu spolszczeniem.

Tak naprawdę nie chodzi o to, czy ktoś nada dziecku imię Jan, Stanisław, Kevin czy Brajan. Rzecz w tym, że to powinien być świadomy wybór rodziców, a nie otoczenia, które wywiera presję i krytykuje:tak:

Za to moja siostrzenica miała mieć na imię Ingoberga :-). Teraz siostra mi powiedziała, że jak będzie dziewczynka teraz to będzie Amaranta czy coś w tym stylu:baffled:. A moja mama chodzi za nią i mówi, że wnuka nazwie Wojtuś :dry:. Mam nadzieję, że to nie chodzi o mojego młodego, bo inaczej bardzo się rozczaruje :-D.

Danusia to pół biedy. Moja mama ma bardzo rzadkie imię - Albina. Zarówno obcobrzmiące imiona są dla mnie feee, ale również imiona bardzo rzadkie.

Ingoberga? Ingeborg to znam ale takiego kwiatka to nie ;) a Amaranta mi sie z telenowela kojarzy. A to nie jakas przyprawa do tego?

Ciekawe, ciekawe. Ja przekopalam tez wiele stron z imionami, ogolnie lubie ten temat!

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry