reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Co się dzieje w moim brzuszku ?(z perspektywy lekarza)

Ja sie tak zastanawialam nad tymi witaminami i rozwialyscie moje obawy...Klika dni temu skonczyly mi sie witaminki ktore zakupilam w PL ze wzgledu na cene(w De so o wiele drozsze)Kupuje zawsze Elevit Pronatal ze wzgledu na brak jodu.Martwilam sie ze robie sobie przerwe bo dopiero we wtorek bede w polskiej aptece ale skoro wy tez bierzecie w kratke i jest ok to mnie cieszy.Ze wzgledu na silna anemie lykam tylko zelazo.

reklama
W środę byłam na wizycie i u Nas wszystko w porządku. Lekarz zmierzył główkę i kość udową i wyszedł 18 tc. Też raczej widzi dziewczynkę, ale powiedział, że na połówkowym będzie jeszcze lepiej widać. Szyjka zamknięta i długa, mogę chodzić na basen. Wyszła mi lekka anemia, więc od teraz łykam witaminy codziennie, a nie co drugi dzień jak do tej pory. Luteinę, acard i celxane biorę nadal, więc nic w tej materii się nie zmieniło. 11 stycznia umówiłam się na połówkowe. To tyle.

Suse gratuluję dziewczynki.
Agushka cieszę się bardzo, że z szyjką tak dobrze u Ciebie:)
Reszcie dziewczyn gratuluję udanych wizyt.

Byłam dzisiaj u lekarza (na NFZ). Wszystko ok. Mam jednak dylemat. Wysyła mnie na usg połówkowe. W czwartek. Problem jest taki, że ja już jestem umówiona prywatnie u lekarki, do której chodzę na 5.01. Zależy mi by do niej iść bo mój mąż będzie miał też możliwość uczestniczenia wraz ze mną w tym badaniu.
Za NFZ przemawia:
-cena,
-fakt iż będzie to 20 tc (a prywatnie już 22tc),
-ma mi zbadać szyjkę dla pewności przed podróżą (w piątek czeka mnie 5 godz. jazdy) (choć na badaniu dzisiaj potwierdziło się to, co mówiła mi lekarka prywatnie, że z szyjką jest ok)
Przeciw- zbyt duża ilość usg. Na początku ciąży, jak leżałam w szpitalu, miałam 3, i od tej pory też 3. Więc mam 20 tc a już 6 usg..
Proszę doradźcie - iść teraz też czy nie i iść tylko 5.01?
Skołowana już sama jestem..

Byłam dzisiaj u lekarza (na NFZ). Wszystko ok. Mam jednak dylemat. Wysyła mnie na usg połówkowe. W czwartek. Problem jest taki, że ja już jestem umówiona prywatnie u lekarki, do której chodzę na 5.01. Zależy mi by do niej iść bo mój mąż będzie miał też możliwość uczestniczenia wraz ze mną w tym badaniu.
Za NFZ przemawia:
-cena,
-fakt iż będzie to 20 tc (a prywatnie już 22tc),
-ma mi zbadać szyjkę dla pewności przed podróżą (w piątek czeka mnie 5 godz. jazdy) (choć na badaniu dzisiaj potwierdziło się to, co mówiła mi lekarka prywatnie, że z szyjką jest ok)
Przeciw- zbyt duża ilość usg. Na początku ciąży, jak leżałam w szpitalu, miałam 3, i od tej pory też 3. Więc mam 20 tc a już 6 usg..
Proszę doradźcie - iść teraz też czy nie i iść tylko 5.01?
Skołowana już sama jestem..

Super ,że wszystkie wizyty udane.

Agushka prawidłowo powinno być nie równe 20 a właśnie ok .22 tc .
Ja też tak będę właśnie miała ,bo mi gin tak podpowiedział.
Powiedział w zasadzie stanowczo ,żeby nie robić przed 22 tc ,bo narządy jeszcze inaczej widać .
Jak i tak i tak będziesz robiła 5 .01 ,to ja bym sobie teraz darowała..
I tak niczego to nie zmieni przecież ...
Zrobisz jednak jak chcesz ,ale moje zdanie znasz.:tak::tak:

Dzięki As - jak zwykle jesteś niezawodna :) !:tak:
Ja temu lekarzowi środnio ufam - jest młody, nie ma jeszcze specjalizacji, ostatnio jak byłam i skarżyłam się na brzuch nie wykrył skracającej się szyjki i skurczów (dlatego chodzę prywatnie, a jego jako tego, dzięki któremu mam część darmowych badań traktuję) i jakoś mi nie podchodzi. Nie chcę już go zmieniać, bo i tak mam swoją lekarkę, która jest doświadczona i pracuje w szpitalu, co dla mnie też było ważnym wyznacznikiem. I on mi powiedział, że 22 tydzień to już po połówkowym i się zakręciłam, że to za późno itp. A z tego co wiem, to 22 tc jest jak najbardziej ok..Więc decyzja zapadła - nie pójdę teraz tylko w styczniu z mężem :)
Dziękuję As - potrzebowałam tego :)!

reklama
Dzięki As - jak zwykle jesteś niezawodna :) !:tak:
Ja temu lekarzowi środnio ufam - jest młody, nie ma jeszcze specjalizacji, ostatnio jak byłam i skarżyłam się na brzuch nie wykrył skracającej się szyjki i skurczów (dlatego chodzę prywatnie, a jego jako tego, dzięki któremu mam część darmowych badań traktuję) i jakoś mi nie podchodzi. Nie chcę już go zmieniać, bo i tak mam swoją lekarkę, która jest doświadczona i pracuje w szpitalu, co dla mnie też było ważnym wyznacznikiem. I on mi powiedział, że 22 tydzień to już po połówkowym i się zakręciłam, że to za późno itp. A z tego co wiem, to 22 tc jest jak najbardziej ok..Więc decyzja zapadła - nie pójdę teraz tylko w styczniu z mężem :)
Dziękuję As - potrzebowałam tego :)!
Proszę bardzo ;-):-):-)

Do góry