reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Codzienne rozmowy Samotnych rodziców

Madziocha słusznie zauważyłaś: "jestem zmęczona psychicznie". Wcale nie jesteś złą matką, tylką zmęczoną matką.

reklama
Proszę o pomoc.
Mam syna nieślubnego, ojciec go uznał.
Jednak nie ułożyło się nam i założyłam mu sprawę o alimenty.
Dostałam wezwanie na przesłuchanie w charakterze strony.
Ktoś może mi wyjaśnić jak to wygląda i czego mam się na nim spodziewać (o co będzie pytał sąd itp.)?

Proszę o pomoc.
Mam syna nieślubnego, ojciec go uznał.
Jednak nie ułożyło się nam i założyłam mu sprawę o alimenty.
Dostałam wezwanie na przesłuchanie w charakterze strony.
Ktoś może mi wyjaśnić jak to wygląda i czego mam się na nim spodziewać (o co będzie pytał sąd itp.)?
ty jestes strona w sprawie,bo powodem jest dziecko,ktore ty reprezentujesz
co bede pytac,jaka jest sytuacja dziecka- z kim mieszka,ile wydajesz na jego utrzymanie,czy pozwany interesuje sie dzieckiem, ile chcesz aby on dawal na dziecko, pyta ile on by dal i czy dochodzicie do ugody co do alimentow

Ostatnia edycja:
Medlein jak wygladaly u Ciebie sprawy formalne zwiazane z dzieckiem zaraz po urodzeniu ? Twoj syn nosi nazwisko ojca ? od razu w szpitalu pytali Cie kto jest ojcem ? podawalas tam jego dane itd ?
rowniez spodziewam sie nieslubnego maluszka, ojciec malego w ogole nie przejawia zadnego zainteresowania. myslalam o tym, zeby ograniczyc jego prawa rodzicielskie zadajac przy tym alimentow na utrzymanie i zwrot polowy kosztow wyprawki i utrzymania ciazy ( jestem w zagrozonej)...

mam do was jeszcze jedno pytanie.... jak wyglada chrzest jak ma samotnie maluszka ? Kosciol robi problemy ? musi byc ojciec na chrzcie ?

reniuszek co do chrztu, jak ojca powiadomisz i zechce się pojawić to będzie, nie to nie. to zależy od Ciebie :-) a czy kościół robi problemy, zależy od tego na jakiego księdza trafisz, jedni robią, drudzy nie, trzeba po prostu iść, przedstawić sprawę i zobaczyć reakcję.

w szpitalu z tego co pamiętam podawałam dane ojca mojej córki, zapisywali, ale tylko takie podstawowe typu imię, nazwisko, data urodzenia, zawód. w żadne szczegóły się nie wdawali i to było zaraz na początku po przyjęciu do szpitala. nie martw się o sprawy formalne, w szpitalu nie powinno być żadnych problemów z formalnościami. zamierzasz powiadomić ojca dziecka, jak urodzisz?

Podawałam dane ojca w szpitalu, ale ojciec małego był także ze mną w USC, mały nosi jego nazwisko, został przez niego uznany.
A uznał go, po powiedziałam mu, że ja nie mam żadnych wątpliwości co do jego ojcostwa i jeżeli dobrowolnie go nie uzna, to założe mu sprawę w sądzie o ojcostwo, której to on ponosi całkowite koszty łącznie z badaniem DNA.
Szybko się stawił na wyznaczony przeze mnie termin w USC...

Jeśli chodzi o chrzest, tak jak pisze poprzedniczka. Mój proboszcz wyłożył mi kazanie i stwierdził, że nie wierzy mi, że nie ma NIC między nami. Trudno jego problem, że nie wierzył. W rezultacie chrzciłam małego jednak w szpitalu (ze względu na stan dziecka) z księdzem absolutnie mi nieznanym, ale cudownym.
Jak zobaczył, że dziecka ojca nie ma, spokojnie po chrzcie spytał mnie co się dzieje i centralnie mi powiedział, żebym mu kopa sprzedała no w cztery litery:)
Musiałam dojrzeć do tej decyzji, ale najważniejsze, że w końcu dojrzałam i jestem w stanie otwarcie mówić o sobie, że tak jestem samotną matką i jest mi z tym lepiej niż gdyby byłabym nieszczęśliwą matką z wrzodem na tyłku w postaci ojca mojego dziecka.
Powodzenia kochana i wytrwałości. Samotna mama, nie znaczy gorsza mama.

madlein fajny ksiądz Ci się trafił "żebym mu kopa sprzedała no w cztery litery:)" i tak własnie dziewczęta trzeba chwilę porozpaczać, odżałować a potem cieszyć się dzidzią i każdą chwilą życia!!! taki facet co odwraca się od własnego dziecka nie jest wart żadnej naszej chwili nawet złej :-) :-) :-)

Tak czytam i zwariowałam :tak: Ojciec mojego dziecka jakieś tam przejawy zainteresowania daje i chce uznać małą i tu się zaczynają schody. Ja chcę, żeby maleństwo miało moje nazwisko i nie chcę podawać danych ojca w szpitalu mogę tak zrobić ??

Myślę, że tak, bo te dane są dobrowolne. Przecież są kobiety, które zaszły w ciążę z nieznanym dla siebie meżczyzną widząc go tylko raz.

reklama
inamorate jak mnie przyjmowali do szpitala, a ja najpierw trafiłam na patologię normalnie ze skierowaniem,. czyli powoli wypełniali i nic o ojcu dziecka nie chcieli wiedzieć, zainteresowanie ich się skończyło jak powiedziałam że nie mamy ślubu. Nazwisko dostał w szpitalu moje a potem w urzędzie potwierdzał ojcostwo to wtedy dopiero zostało przypisane nazwisko małemu. Szpital miał gdzieś nie wiem czy to w każdym szpitalu tak jest a chyba tak jak pisze Elana nie masz obowiązku podawania danych których nie chcesz. A to już poród na dniach oby jak najszybciej i bezproblemowo przebiegł :-) To pochwal się po porodzie jak już dojdziesz trochę do siebie!!!

Do góry