reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Winoroślinka Super wyniki gratuluję! Więcej optymizmu kobieto! Już niedługo będziesz miała maluszka przy sobie! Ale w sumie to Cie rozumiem bo też bym tak pomyślała.

cześć dziewczyny
chciałam się pochwalić że 16 października urodziłam córeczkę
troszeczkę za wcześnie z powodu wielowodzia które było podobnoć przez cukrzycę i mała nadal ze względu na niską wagę jest w szpitalu
było troszkę atrakcji inkubator wyziębianie żółtaczka ale cukry ok jest coraz lepiej i tylko walczymy o większą wagę
no i mała zostaje pod opieka kardiologiczną bardziej ze względu wcześniactwa jakieś komory muszą się podomykać

dodam że przez ostatnie 3 tyg przed porodem dostałam w końcu insulinę i wszystko było dobrze

teraz insulina odstawiona wyniki ok
i czekamy na naszą kruszynkę

Kasiu gratuluję córeczki. Pewnie dużo przeszłaś. Teraz na pewno już wszystko będzie dobrze:tak:

Ja nic innego nie robię tylko męczę męża, ale nic to nie daje.

Pochwalę się moim dzisiejszym grzechem... zjadłam na kolacje 6 pierogów i po godzinie chodzenia 98 :-D Zawsze miałam co najmniej 130

Moja diabetolog przepisała mi 10ww na dzień

przepraszam, że tak wprost, ale jak dużą masz nadwagę? bo jakąś głodową wersję diety cukrzycowej dostałaś :szok:

. A złe wieści to takie, że szyjka krótka i rozwarcie na pół centymetra. Wiem, że to nie dużo ale ja i tak panikuje. Mam dużo odpoczywać i się nie stresować.

Iza ............. A tak na marginesie to straszna drobinka z Ciebie. Nie będziesz miała czego zgubić po porodzie. Ale Ci zazdroszczę.

nie panikuj, tylko leż dużo. Do grudnia już niewiele czasu zostało, rodzinkę do pomocy zagoń a sama do łóżka, pilot w dłoń i leż :tak:
a tak na marginesie - ja-drobinka? chyba fotogeniczna po prostu jestem :cool2:

KASKA K - gratulacje :-) ja tu na forum załątwiałam przecieki o Tobie z listopadówek ;-) dużo zdrówka dla maleńkiej !!!! A Ty jesteś baardzo dzielna!

Kasiu, bardzo Ci kibicowałyśmy jak byłaś w szpitalu, bo dzięki Izie docierały do nas informacje. Teraz trzymamy kciuki, żeby wasza Misia szybko mogła jechać do domu.
Gabrielka, te 10 WW to jakaś masakra. Ja słyszałam o 18 najmniej. Ja mam 24 . Co prawda wydaje mi się dużo, ale to ponad 2 razy więcej niż ty.
Mogę zapytać co powiedział okulista? W sensie: co jest wskazaniem do cc?
AgMich, kładź się i niech chłopaki trochę poskaczą nad Tobą. Koniecznie!
Pulka, Iza, Basia i Winoroslinka (o ile dobrze pamiętam, bo nie masz suwaczka :-)) idźcie już rodzic dziewczyny, bo jak wezmę z Was przykład niechcący to na święta wyląduje na porodowce, a wolałabym już być w domu z maluchem.
Pozdrowienia.

Agmich - tylko 10ww.
I śniadanie 2ww, II śniadanie 1ww, obiad z 2 dań to po 2ww, podwieczorek 1ww i kolacja 2ww. Na śniadanie i kolacje mam 4 warianty, 2 łyż płątków owsianych na pół szkl mleka, + 120 ml sok ze świeżej marchwi, albo omlet z 2 jajek a na wierzchu kilka plastrów wędliny i sera żółtego (tłuszczu nie licze) i oczywiście standardowo pomiodor, tym nadrabiam, bądź kanapka, albo smaże sobie jakąs kiełbaskę swojską,drugie śniadania i podwieczorek to jabłko lub serek ziarnisty, ostatnio spróbowałam i wymioeszałam serek ziarnisty z homogenizowanym waniliowym (znalazłam w sklepie z bardzo małą ilością węglowodanów) i cukier był w normie - a obiad to już porażka, salaterka zupy, a po godzinie a raczej dwóćh zazwyczaj coś czego można się najeść i nieskoczy cukier - dziś był kurczak i mnóstwo kapusty kiszonej i warzywa. Tylko tych warzyw świeżych jest coraz mniej:-(a pomidory zaczynają składać się tylko z wody. Tak wygląda mój jadłospis. Pije kawe zbożową z małą ilością mleka.
Ale to jeszcze dwa miesiące - mam nadzieje - i oby wszystko się skończyło choć czytam tu też na temat diety matki karmiącej i jest nie lepiej - zero smażonego. Zainwestowałam w urzązenie gotujące na parze.
Dziewczyny może znacie jakieś diety i macie pomysły na posiłki dla młodej matki - to tak na przyszłość - czyli :-)2 m-ce.
Agmich ile Twoje Maleństwo już waży? Ja mam wizyte w poniedziałek i coś ostatnio twardnieje mi brzuch - :-(czasami mam wrażenie że Maleństwo się prostuje a czasami jakby się napinał - niestety nie wiem do końca jak ma być:-(

mdmd co do okulisty to w moim przypadku cukrzyca jest typowo ciążoowa - dlatego nie zdążyłam poczynić jeszcze żadnych zmian - byłam przebadana przez dwie okulistki - niestety na wzgląd, żę noszę okulary i mam wadę mam wskazanie, ponoć to ogromny wysiłek poród naturalny i mogą mi naczynka popękać
IzaBK co do mojej wagi to niestety w ciąży poszło mi strasznie - na pierwszej wizycie u diabetologa wyszło 16kg od zajścia - karta ciążowa pokazuje trochę mniej bo została założona w 9tyg. 16kg to sporo i moje kostki też to czują, teraz w zależności gdzie się waże ale wychodzi średnio 15 - 16kg, a jestem ponad miesiąc pod kontrolą diabetologa, średnio tyłam 4kg na miesiąc a teraz chudne - lub stoje w miejscu. Przed ciążą nie miałąm żadnej nadwagi - normalna figura - rozmiar 36/38:-)

Dzisiaj pierwsza!!!! A to z powodu tego ze wczorajszy ostatni posiłek ok. 21.30 wiec wstalam dzisaij glodna ale za to z niezawodnymi przyjaciółmi ketonami. Wiec jazda do lodówki i po wodę. W nocy juz na jedzenie nie wstaje bo po kilku tygodniach nie mam juz siły. Ale na szczescie jak jem caly dzien odpowiednio czesto i ost. posilek ok. 22-23 jest ok. Z tym ze ja o 23 juz usypiam..

Kasia gratulacje!!!!! Musisz być szczesliwa ze juz po wszystkim duzo sie nacierpiałaś, dzielna z Ciebie dziewczyna!!!!

Gabrielka masz wskazania do cc z powodu mozliwosci pekania naczynek? Moze raczej odklejenia siatkówki? Tez nosze okulary i wada nie jest mala, ale wg. dwoch specjalistów nie mam zadnych wskazań do cc bo siatkówka w b. dobrym stanie a naczynka kazdej moga popękać, ponoc b. czesto kobiety po porodzie chodzą z czerwonymi oczami :-)

reklama
gabrielka - i tak jestem zdziwiona, że aż tak mało ww masz przyjmować.. A za to możesz płatki z mlekiem :szok: albo smażone :szok: hmm..

ja wieczorem zrobiłam kąpiel ciepłą, i się położyłam spać. Skurcze sie wyciszyły. No tak mi się wydawało, że to jeszcze nie to, bo mogłam mówić i chodzić w trakcie skurczów, chociaż były co 8 minut, przez 2 godziny, więc regularnie...

Do góry