Kachasku - ja mam podobnie - mysle ze niemowleta tak jak my maja czasem lepsze i gorsze dni - ot poprostu ... musze cie ostrzec troszke przed ta ksiazka - nie bierz wszystkiego doslownie i badz wybiorcza co do rad.
powiem ci moje doswiadczenie - wiec jak zaczelam ja czytac - to mi wlosy deba stanely i ...zdalam sobie sprawe, ze robie duuuzzzoo rzeczy zle (wg Tracy Hogg). Wiec, zaczelam zmieniac wszystko pod ta ksiazke- i... te kilka dni byly horrorem dla mnie i dla malej. Ja stracilam wiare w siebie jako mama... mala wyczuwala moja niepewnosc i tez odreagowywala. Nie wiem jak to opisac dokladniej hmm... po kilku dniach odpuscilam i wrocilam do stanu sprzed. Obie jestesmy szczesliwsze - nie bede juz czytac takich poradnikow - no bede, ale z dystansem.
Najlepiej jest poznac swoje dziecko, a na to poprostu trzeba czasu. Odradzam stres - dziala jak klapka na oczy i jestesmy slepi na reakcje naszej dzidzi.
Hmm... nie powiem, ze nie wzielam do siebie pewnych rad z ksiazki, ale teraz tylko testuje czy nam spasuja... tak jak rada by dzidzia nie zasypiala z cycem , no fajna ale nie dla mnie. Moj szkrab lubi czasem zasnac z cycusiem po jedzeniu i ...niech ma - przeciez to dla niej na razie jedyny przyjaciel. Jest bardzo szczesliwa memlajac cyca do snu - serwuje mi taki sliczny usmieszek ...i w tym momencie w mam d... wszytkie poradniki hehe
Poza tym ucze sie szybciej odpowiednio reagowac na handre malej - jezeli celnie trafie i odczytam o co jej biega (a zdarza mi sie to coraz czesciej) oprocz skaszonej miny jest prawie zero placzu.
powodzenia!