reklama

Dieta naszych dzieci

Ja dzis kupilam jarzynki z szynka gerbera w przyszlym tyg podamy. A powiedzcie jak wyglada u was sytuacja z mieskiem?? Tylko drob i krolik czy moze dajecie te z jagniecina cielecina itp ??

reklama
Moniczkaleg83 u nas też już prawie wszystko było...zauważyłam też że moje dziecko niestety nie przepada za mięskiem:((ale też mamy to szczęście że żadnych problemów ze skórą ani brzuskiem bardzo mnie to cieszy:)

Dziewczyny pomocy:-(
Za trzy tyg. wracam do pracy i mój tzn. nasz problem polega na tym że Kacper woli cyca niż jakieś tam zupki, na widok butelki jest jeden wielki wisk:baffled:. powiedzcie mi jak wygląda u was rytm dnia z jedzeniem, o której, co ile i jakie porcje jedzą wasze dzieciaczki.

KAMILA musisz próbować, najlepiej jak pora karmienia znikać z oczu małego tak by kto inny go karmił butelką czy obiadkiem. U Nas była butelka od początku więc problemu nie ma, a żywienie wygląda mniej więcej tak;

7;00 mleczko- ilość różna od 80 ml do 180 ml
10;00 kaszka wymieszana ze słoiczkiem owoców ( 30 ml kaszki +mały słoiczek)
13;00 mleko albo pure groszek z marchewka na mleku
16:00 obiadek słoiczkowy -musi być mięsny inaczej niet ;-)
19:00 kaszka 120-240 różnie ( w butelce lub w miseczce)
24:00 mleko 180 ( wybudzam specjalnie )

Oprócz tego Gabi dostaje herbatkę- ale pije jeszcze mało, podjada ciasteczka czy jabłuszko w NUBY.

Spróbuj może zamiast butelki niekapka może to chwyci. Moja koleżanka miała problem bardzo podobny, ale jej mała ładnie chwyciła słoiczki- ona wychodziła z cyckami z domu i mała nie miała wyjścia- jadła słoiki.

Kari udały Nam się dziewczyny z tym jedzeniem ( i nie tylko oczywiście;-) oby tak dalej :tak::tak::tak:

Ostatnia edycja:
U nas to mniej więcej tak wygląda:
ok.3 - 100 ml mleka
ok.6-7 - 100-130 ml mleka
ok.10 - 80-100 ml mleka
ok.13 -100 - 100-130
ok 16 - 100 -130
ok 18 obiadek słoiczek lub pół zależy od tego co :))
po 20 ok 140- 170 ml mleka z kaszką

często do mleka dodaje po 3 łyżki jakiegoś deserku bo mi mała strajkuje i samego mleka nie chce także ze 3/4 deserku dziennie zjadamy w sumie, powinna jeść większe porcje a rzadziej no ale jakoś do tego nie dorosła jeszcze i ostatnio nocki sa troche gorsze wstajemy pare razy i je po 40-60 ml ale myśle ze to na ząbki albo to ten skok rozwojowy bo my teraz 26 tydzień:))

A jak u was mam "cycowych" to mniej wiecej wyglada?
U nas:
ok7-cyc
ok10-cyc
ok12-zupka np.caly sloiczek gerbera
ok13-cyc bardziej do popicia
ok16-cyc
ok18-kaszka+owoce z sloiczka
po20-cyc kapiel
ok 1-cyc
ok4-cyc

Ja dzis pierwszy raz gluten podalam ( pol lyzeczki ugotowanej manny do zupki) a teraz mi powiedzcie czy to trzeba dodawac codziennie czy raz na tydzien czy jak?? zwiekszac czy ciagle ok. lyzeczki??

U nas ostatnio sie "menu" troche zmnienilo przez chorobe malego teraz go nie mecze kaszkami itp tylko czesciej mu podaje mleko ale przed choroba i po wroce do naszego rytmu czyli :

ok.5 mleko ok.100 ml czasem 120 czasem 90 ( daje mu to przez sen bo maly spi cale noce i jakby mu nie wciskac to by 12 h nie jadl :sorry2:)
ok. 9 wstajemy i wtedy kaszka lub kleik (120 ml mleka z kaszka wychodzi ok 150 )
ok. 10.30 deserek
pozniej zazwyczaj spacerek ok 2 godz po powrocie czyli gdzies o 13 mleko ok. 120ml
ok. 15 obiadek porzadny sloiczek lub wiecej ( sama gotuje wiec nie wiem dokladnie)
ok. 17 jeszcze raz owoce
ok. 18 mleko ok. 120 ml
ok. 21 kaszka lub kleik
ok. 24-1 mleko ok. 90 ml ( przez sen)

Tak to wygladalo przed choroba teraz troche inaczej bo na dwor nie wychodzimy i dajemy 2 x dziennie zupki bo maly nie chcial mleka i tak nam lekarz poradzil
a wiec

ok.5 butla przez sen
ok.9 mleko 90-120 ml
ok.12 zupka ( ok. sloiczka)
ok. 15 mleko ok 120ml
ok.16 deserek
ok. 17.30 zupka lub obiadek
ok. 21 mleko 120 ml
ok.24-1 mleko ok. 90 ml

Od soboty maly wypija ciut wiecej ok. 150 ml :tak: i czesciej jest glodny czasem co 2 godz go musze karmic

Kupilam mu kubek niekapek NUBY lapie ladnie raczkami za te uszy i od razu do buzia jakby wiedzial o co chodzi ;) ale bardziej go traktuje jak zabawke do gryzienia niz do picia

Ostatnia edycja:
czytam czytam i zazdroszczę wam. Naszego menu nie będę podawać. Nic nowego nie wprowadzamy. A na dzien dzisiejszy jemy narazie cały dzień mleko. Mamy wysypkę i wstrzymałam całe inne niemleczne jedzenie. A to nasze menu sprzed choroby:
8 rano kilka łyżek sinlaku i 100 120 mleka
11 - zupka
13 jabłuszko
14 mleczko 150
17 mleczko 150
śpimy od 18 do 5 nad ranem

reklama
często do mleka dodaje po 3 łyżki jakiegoś deserku bo mi mała strajkuje i samego mleka nie chce także ze 3/4 deserku dziennie zjadamy w sumie, powinna jeść większe porcje a rzadziej no ale jakoś do tego nie dorosła jeszcze i ostatnio nocki sa troche gorsze wstajemy pare razy i je po 40-60 ml ale myśle ze to na ząbki albo to ten skok rozwojowy bo my teraz 26 tydzień:))
Ale ze jak ? dzis czytalam,ze nie mozna do mleka dodawac zadnych pokarmow/produktow stalych,bo dzieci dostaja mocnej kolki i wielkich gazow....

A u nas to tak :
9-mleko 180ml
11 zupka/obiadek -pol sloiczka
13 mleko 180ml
15 deserek-pol sloiczka
17 kaszka 180ml
19 czasem owoc jakis banan/jablko
21 mleko 180-210ml
4-5 rano mleko 180ml

Nowe wątki

reklama
reklama