reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

EKO-mamy i chusto-mamy :)

reklama
Mala.di, przejrzałam szybko stronę Womaru i z tego, co widzę, to ergonomiczne nosidła też mają - stąd pewnie certyfikaty. Zauważ na zdjęciu, jak się układają nogi dziecka - w ergonomicznych idą jeszcze kawałek wzdłuż bioder mamy i dopiero od kolan zwisają w dół. A w tych wisidełkach dziecko jest prawie jak w pionie - nóżki wiszą luźno.

No i kiepskie jest to, że reklamują noszenie dziecka przodem do świata. A tak się nosić nie powinno. Niestety baaaardzo często spotykam na mieście dzieci w wisidełkach właśnie przodem do świata...
Przy noszeniu w chuście nie chodzi tylko o nóżki, ale też o kręgosłup - dzieci nie mają prostych pleców, ale fizjologicznie zaokrąglony kręgosłup - taki żółwik. Jak się je włoży przodem do świata, to plecy się prostują, co nie jest dobre dla kręgosłupa. Jest jeszcze kilka innych powodów, dla których ta pozycja jest kiepska:
Artykuł - Przodem do świata? NIE!.

No i co to za certyfikaty.
Opinie położnej i lekarza jakiegoś fizjoterapeuty
instytut włókiennictwa :szok: (sprawdził każda partię czy tylko kilka specjalnie dobranych
norma bezpieczeństwa dotyczy min bezpiecznego pakowania
certfikat eko-tex sama zobacz czego dotyczy Standart Eko-Tex 100
ech dalej nie chce mi się czytać.
W każdym razie należy sprawdzić każdy certyfikat.
Certfikat brzmi dumnie ale nawet ja mogłabym założyć stowarzyszenie np " w zgodzie z naturą" i przyznawać takie certifikaty :tak: Ta strona jest tak skonstruowana, żeby wydawało się, że reprezentuje poważną firmę tymczasem to jest produkt, którego nie poleci żadna eko-mama chustująca swoje dziecko :-( Produkty z lini eko wydają się ok (bo tylko te poleca jakiś tam lokalny koordynator kangura) Wszystkie atesty dotyczą materiałów i pewnie te są ok ale konstrukcje są już do doopy. Ta chusta, którą pokazałaś ostatnią jest ok. Ale nosidła są fatalne.

Zobacz tak wygląda dobre (pierwsze z brzegu nie szukałam za długo) nosidło ergonomiczne. Zobacz co się dzieje z nóżkami dziecka
http://nosidla.com.pl/pl,product,13019758,bondolino,popelina,kiwi,gekon.html
i porównaj to z tymi z womaru no bez komentarza.

Ewa my z naszym prawie dwulatkiem w zeszłym roku chodziliśmy po górach na nogach a na odpoczynek u taty na barana. O zapięciu w nosidło ergonomiczne nie było mowy. Może Franek już sobie poradzi też.

Ostatnia edycja:
Karolina, jest taka opcja :) Ale pozostaje jeszcze kwestia drzemki - bo raczej będzie jeszcze spał w dzień. W nosidle by się zdrzemnął może chwilę na plecach ;) Zobaczymy po wakacjach, jak się będzie sytuacja przedstawiać.

Widziałam wczoraj na Rynku parę osób z Mei Taiami. Fajne to to, ale chyba jednak wolę chustę - ładnie się dostosowuje do każdego dziecka.

no fakt, różnica jest.

ja sie zastanawiałam nad nosidełkiem ze wzgledu na to, że to jednak jakoś łatwiej i szybciej, bałabym sie strasznie że coś za luźno, źle zawiąże... ale narazie chyba odsune na dalszy plan kupowanie chusty.

Tyle,że nosidło jest dla większego dziecka niemowlaka nie nosi się w nosidle, a do KK mozesz zawsze podjechać jeszcze w ciąży dziewczyny napewno pokażą Ci jak dociągać na jakie są chusty, będziesz miala większą wiedzę zanim zdecydujesz się coś kupic.
A mnie się włączyła chustochoroba:sorry: znów oglądam, przegladam i wybieram którą bym chciała. Obym się wyleczyła szybko, bo mnie z domu Mój wyrzuci:tak:

Ostatnia edycja:
Wooow Kakakarolina jestem pod wrazeniem! Jestes w tej chwili moim chuscianym guru:D Doswiadczenie Ewy tez duze,wiec ja bede polegac na was a nie na stronach internetowych. Respect:D

No to po pierwsze jak ten rozmiar chusty wybrac? Ze niby jak normalnie nosze ubrania S/M to wybrac M chuste?

Ja się na rozmiarach nie znam... Chustę mam 5-metrową (mam 171 cm wzrostu). Przy wiązaniu typu kieszonka wystarcza idealnie - ogonek z tyłu wisi, ale nie plącze się pod nogami ;) Przy plecaku sporo chusty zostaje z przodu, więc przewiązywałam ją jeszcze na tył.

reklama
Do góry