U
użytkownik 128317
Gość
justyna z tego co zrozumiałam jestes ubezpieczona w Zusie jako osoba współpracujaca, w związku z tym opłacasz pewnie składki od zadeklarowanej kwoty nie niższej niż 60% przecietnego wynagrodzenia, i jesli jesteś ubezpieczona dobrowolnie do ubezpieczenia chorobowego i okres twojego ubezpieczenia trwa przynajmniej pół roku (180 dni) to otrzymasz wiekszy zasiłek macierzynski niz pisałaś (niż te 560 zł). Z tego co wstepnie obliczyłam powinnas dostać z zusu zasiłek macierzynski z dzienną stawka około 53 zł btutto.nawet mi o zusie nie mówcie ! bo z tego co sie dowiedziałam to ja będąc na l4 dostane nie wiecej niz 560zł przy dobrych wiatrach :-( a to dlatego ze w/g zusu osobom prowadzącym prywatną formę jedyne co sie należy to w zębach co miesiąc haracz im nosić ! normalnie paranoja ! mi, jako ze mąż nie moze mnie zatrudnic jako pracownika tylko jako osobe współpracującą, nie nalezy w sumie nic ! super nie !!!???
wklejam ci bardzo fajny artykuł który wiele może ci wyjaśnic
http://www.rp.pl/artykul/56653,90012_Przedsiebiorca_dostaje_zasilki_chorobowe__macierzynskie_i_opiekuncze.html
;-)
pierońskie choroby !! najgorsze że po przeciwgorączkowym jej nie puszcza za bardzo a nasza lekarka na urlopie i druga też ! no nie wiem oc ja zrobiłam takiego
ze tak mi sie sra !!!
;-)
a pózniej po schodach ledwo wchodzę i kłuje mnie w okolicach jajnika