reklama

Grudniowe mamusie 2008

Teraz mam wizytę 15 pażdziernika,ale lekarz mówił,że na razie nie potrzeba żadnych badań robic.Nawet w tym tyg.mi nie dał skierowania na mocz i morfologię(a myślałam,że to sie profilaktycznie co miesiąc sprawdza):confused:.
W poprzedniej ciąży też nie miałam takiego badania.A po co to się w ogóle robi??

reklama
tak jak pisałam wczesniej sprawdzam poziom cukru cztery razy dziennie, na czczo, po sniadaniu, obiedzie i kolacji. Trzeba byc na tzw. diecie, nie mogę jesc wszystkiego, całkowicie wykluczyc z jadłospisów wszystkie słodycze i ciastka, ograniczyc jedzenie większości owoców (z owoców moge zjeść dziennie jedno jabłko, dwa kiwi i pół grejfruta), z mięska to tylko gotowana lub pieczona wołowinka albo mięsko drobiowe, ograniczyć produkty nabiałowe tzn. zółty i topiony ser, wogóle nie mozna jeść jogurtów owocowych mozna jeśc tylko białe pieczywo, no i warzywa w każdej ilości, to tak pokrótce :tak:

To masz podobne do moich z poprzedniej ciąży. tylko u mnie był zakaz jedzenia bananów i winogron, a resztę miałam sobie przelicza na 1 ww, jeś je przed 18. No i właśnie zakaz jedzenia białego pieczywa, tylko ciemne. Miałam sobie liczy 20 ww dziennie, podzielone na 6-7 posiłków, mierzyc cukier po róznych produktach by sprawdzac jak sie zachowuje. u mnie np. bardzo rósł cukier po marchewce gotowanej. Wiec musiałam ją ograniczyc. Zobaczymy co tym razem wymyslą, pójde do dietetyczki. Ale poprzednio trzymałam cukier poniżej 120, więc teraz tez dam radę :-p. A do kucia można sie przyzwyczai w końcu.

Zyrafka Twój lekarz na pewno wie co robi, wieć się nie przejmuj :tak:
"Test doustnego obciążenia glukozą (50g) ma na celu wczesne wykrywanie tzw. cukrzycy ciężarnych. Rozwija się ona w drugiej połowie ciąży i może prowadzić do powikłań w przebiegu ciąży i porodu oraz komplikacji dla noworodka. Test przeprowadza się pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży, polega on na oznaczeniu poziomu cukru we krwi 60 min po obciążeniu pacjentki 50g glukozy. Jeśli wykaże on wartość niekorzystną, należy wykonać pełny test obciążenia glukozą (75g). Nieprawidłowy wynik również tego testu jest wskazaniem do leczenia tzw. cukrzycy ciężarnych. "

Hejka dziewczyny :-)
Ale naskrobałyście dzisiaj.....ja pół dnia latałam za spodniami i w końcu nie kupiłam...haha ale jutro przejadę się do Galerii to może w H&M coś ciekawego będzie....:-D

Ja mam termin na 2.12 wg ostatniej miesiączki a wg usg przesuwa mi się na koniec listopada....ale to co pokazuje usg jest bardzo mylne bo każde dziecko rozwija sie i rośnie w różnym tempie a usg oblicza termin miedzy innymi po wielkości dziecka...:-)

hey:-)

Ja już wróciłam od lekarza udało mi się do niego dostać:rofl2:
Glukoze mam 142 ale lekarz powiedział , że gdybym miała ponad 150 to powtarzałabym badanie a jak jest tak to mi daruje ufff:happy:

Jeśli chodzi o skurcze to dzisiaj miałam ich już 12 ale lekarz podczas badania stwierdził , że szyjka wygląda na ok . Za 3 tyg. mam USG i wtedy też będziemy oglądać szyjkę dla pewności.
Mam brać Nospę jak coś.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry