• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

dzien dobry :D o co chodzi z tym vatem bo ja jakos nie w temacie :O:O :/

u nas to samo.. Arlenka sobie ladnie spala a teraz znowu budzi sie w nocy co 3 a czasem co 2 godziny, jej brzuszek jest maly i 12 lub 150 jej styka na raz bo ulewa nadmiar :/ ale raptem zaczela sie zachowywac jak nienajedzona :D no wiec sprobowalam z kaszka ryzowa i dalam jej 2 lyzeczki raz i jak sie nic nie dzialo to dalam znowu wczoraj wieczorem :/ nic sie nie dzialo z Arlenka ale nienasycona jak byla tak jest eheheh
U mnie piekna pogoda :D:D:D leje jak z cebra heheeh

reklama
O vacie np. tutaj: Drożeją buty i ubranka dla dzieci - VAT rośnie o 16 procent! - Strefa Biznesu, Nowiny 24 - lokalny portal przedsiębiorców

My mamy prawdziwie wiosenną pogodę, ale na spacer idziemy dopiero popołudniem - na przystanek po Tatę :)
Na razie Pucek śpi, a ja pracuję.

Ostatnio przez to, że miałam mnóstwo roboty, mało jadłam. U Teściów trochę nadrobiłam i Pucek zaczął rzadziej wołać o jedzenie. Co 4 godziny mniej więcej. Może to być spowodowane tym, że jadłam więcej (w sensie - częściej) i mleko było treściwsze?

74(6-9m-cy), 80 (9-12m-cy ) a 86 to rozmiar na roczniaka (12-18m-cy), 92 ( 18-24 m-ce), 98 ( l. 2+ a czasami nawet 2,5+) itd
Moje 7,5 kg "maleństwo" już nosi body 80, pajace jeszcze 74, także na lato szukamy body i koszulek 86;-)

mam parę pytań:

1. czy warto już zmienić smoczki do ssania i od butelek na te 3 m+ czy dopiero jak Zuzka da znać, że jej mało leci przez tą małą dziurkę?

2. Zuzka zaczęła dotykać i próbuje chwytać przedmioty, ale tylko prawą ręką, czy pokazywać jej i ćwiczyć z nią łapanie lewą czy sama do tego dojdzie i niczego nie przyśpieszać?

3. Czy Waszym dzieciom pocą się dłonie i stópki? Początkowo zauważyłam, że Zuzce po jakimś czasie w ciągu dnia zaczynają śmierdzieć stópki, a potem, że są wilgotne, dłonie też momentami są wilgotne i się zastanawiam czy to normalne czy to problem punktowej nadmiernej potliwości, z którą w dzieciństwie zmagał się mąż, mówi,że to bardzo uciążliwe bo wstyd było podac komuś dłoń na przywitanie... no i się martwię, że Zuzia może to po nim mieć, i może udałoby się to "zdusić" w zarodku, bo jednak dziewczynka z upoconymi rączkami to może być dla niej potem np w szkole trudne
Tunia - spocone rączki i stópki to NORMA u niemowląt, Cypriano ma tak samo - całe stópki oblepione włóknami ze skarpet:-D
Co do smoczków - ja mam różne butelki i różne smoczki: do mm stosujemy 3m+ (Nuby) odkąd Cyprian skończył ok. 2,5 m.; do kaszki rozmiar M (0-6 m) Nuk, ale przepływ jest zdecydowanie większy, bo kaszka nie przechodzi prze te smoki do mm, do herbatki wciąż 1 TT. Możesz jej zmienić i zobaczyć, czy chętniej je, czy się krztusi. Cypriano jak ma za mały przepływ nie zjada wszystkiego, męczy go to po prostu, a na większym szybko zjada do dna:tak:

Teraz w czwartek czeka nas szczepienie (6w1 i rota) i tak się zastanawiam jak się sprawdzaja te plastry znieczulajace Emla? zna ktoś? wiecie czy warto? bo myslę spróbować, ostatnio przy wkłuciu strasznie płakała a jak moznaby oszczędzić tego bólu i stresu to byłoby super!
Ja o plastrach nie słyszałam tylko o kremie emla- podobno działa, trzeba 2 godz. wcześniej posmarować.

kleik ryżowy :) ja bym chętnie już dała kaszkę, ale sarka ma rację, że 3 miesiące to trochę wcześnie i lepiej spróbować z kleikiem najpierw. mleko mam odciągnięte i chciałabym zobaczyć jak zareaguje.
Ale jest też kaszka bezglutenowa mleczno-ryżowa, ja właśnie taką podaję:tak: Oczywiście bezsmakowa, zresztą chyba nie ma smakowych dla tak malutkich niemowląt.
Podaję mu na noc na razie pół na pół z mm, ale nie wydłuża to niestety nocnej przerwy. Choć z drugiej strony jego przerwa jest dość długa 21-6, ale liczyłam, że może choć o tej 7 będzie wstawał (zależy mi bo niedługo wracam do pracy ;-)) ale on ma swoją wizję:-p

Krolcia, Maga całuski dla Waszych pociech, w końcu to takie małe urodzinki;-)

Ostatnia edycja:
Tunia jeżeli chodzi o kaszki to ja dopóki karmię to będę robiła na swoim mleku, więc na Twoim miejscu bym robiła nam mm. zresztą jak kiedyś pilnowałam dzieciaki to zawsze robiłam na mm.

jezeli chodzi o wybór to kupiłam kleik Nestle i kaszki też od nich do mnie bardziej przemawiają hehe ale dlaczego to nie wiem, jakoś tak po prostu. ogolnie mi to wielkiej różnicy nie robi - może dlatego, że za bardzo się jeszcze nie przyglądałam jaki to wszystko ma sklad, czym się różni itd. trochę też myślę, że wyprobuję więcej i w zależności od tego co dziecku będzie bardziej smakowało to będziemy to kupować. zresztą soki też mam zamiar trochę sama robić ze świeżych owoców.

Nie no dziewczyny- ja ja tu się mądrze "książkowo" :) Olek rozmiar 86 nosił na roczek ( 10kg i 78,5 cm) do 1,5 roku i trochę tym się kieruję :):):)

Tunia- ryżowe to do mleka , mleczno-ryżowe tylko z wodą- tam na kaszkach masz odpowiedni obrazek

witam
co do marek samochodów to ja jak juz pisałam polecam Ople-Zafira to juz inwestycja na lata dla rodzinki:)
robiłam Paulinie badania i teraz wyniki odebrałam i cos z tarczyca nie do końca dobrze wiec do specjalisty mamy skierowanie... pewnie w tym roku czeka nas wyjazd nad morze... Jak ma ktoś fajne namiary na kwatery i jeszcze jakby w dobrej cenie to proszę o info na priva:D
u nas piekna pogoda wiec juz spacer zaliczyłysmy, posciel sie wietrzy, pranie suszy. Musialam dzisiaj zmienic posciel bo nie chcialo mi sie isc na przewijak i kupka na poscieli została;)

och dziewczyny dostałam długo wypatrywanej @, ufff, ale za to mam takiego żera, doła i wszystko co tylko można najgorszego sobie życzyć, spać mi się chce, żreć mogłabym dziś na okrągło, waga w łazience mnie straszy, zła jestem i na siebie i na cały świat, bo miałam coś kupić dla męża - ma jutro urodzinki, a wspomniałam jak wróciłam już do domku...
a co do kaszek i słoiczków ja lubiłam kupować z bobovity - bo u nas najtańsze bywały, a teraz widzę że będę kupować ze strony dodomku.pl bo tam jak się kupi za 100zł z hippa to dostawa za darmo do domu, do tego słoiczki mają o niebo tańsze niż u nas w sklepach! wiem że któraś na forum dziewczyna tą stronkę podawała więc już z wypłaty na pewno na stówkę czy nawet więcej kupie, bo akurat mają niektóre słoiczki jak się kupi 6szt. to dają niższą cenę do tej bezpłatnej dostawy można sobie dołożyć coś niecoś do 30kg z innych firm, a mają nie tylko jedzonko a i inne rzeczy dla dzieci i w ogóle, szkoda tylko że jeszcze ubranek nie mają :)

Mateusz też 86 nosił jak miał rok. Mam pomiar z 13 miesiąca życia i ważył 12,5 kg i 84 cm wzrostu więc wszystko powyżej 97 centyla.

WOW wysoki chłopak :) Olek po ostatnim choróbsku schudł i ważył 12,9, a teraz podtuczyć go nie mogę - ma apetyt a waga nie chce wrócić o te 0,5 kg w górę, a wzrost chyba 94 cm ;/

wrublik chyba cię ozłocę- strasznie tanio mają tam obiadki i deserki! Ja własnie dlatego zaczełam robić sama obiadki bo słoiczek u mnie kosztował 7-8 zł! a tu patrze po 5,5 TANIOCHA!

Ostatnia edycja:
reklama
:tak: tak mamolka dlatego właśnie pozwoliłam sobie na małą reklamę tej strony, bo też mi oczy świecą na te ceny
jeju to moje dziecko śpi od 11godz. po spacerku wstawiłam ją do sypialni z otwartym oknem i myślałam że jeszcze godzinkę dośpi, a my w domku od 13.40! to dwie godziny temu :szok:
ciekawe co to będzie w nocy jak teraz tak ładnie śpi to w nocy będzie pobudka co 2 godziny, hmmm może mam w nocy przenieść się na sen na balkon? :confused2:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry