74(6-9m-cy), 80 (9-12m-cy ) a 86 to rozmiar na roczniaka (12-18m-cy), 92 ( 18-24 m-ce), 98 ( l. 2+ a czasami nawet 2,5+) itd
Moje 7,5 kg "maleństwo" już nosi body 80, pajace jeszcze 74, także na lato szukamy body i koszulek 86;-)
mam parę pytań:
1. czy warto już zmienić smoczki do ssania i od butelek na te 3 m+ czy dopiero jak Zuzka da znać, że jej mało leci przez tą małą dziurkę?
2. Zuzka zaczęła dotykać i próbuje chwytać przedmioty, ale tylko prawą ręką, czy pokazywać jej i ćwiczyć z nią łapanie lewą czy sama do tego dojdzie i niczego nie przyśpieszać?
3. Czy Waszym dzieciom pocą się dłonie i stópki? Początkowo zauważyłam, że Zuzce po jakimś czasie w ciągu dnia zaczynają śmierdzieć stópki, a potem, że są wilgotne, dłonie też momentami są wilgotne i się zastanawiam czy to normalne czy to problem punktowej nadmiernej potliwości, z którą w dzieciństwie zmagał się mąż, mówi,że to bardzo uciążliwe bo wstyd było podac komuś dłoń na przywitanie... no i się martwię, że Zuzia może to po nim mieć, i może udałoby się to "zdusić" w zarodku, bo jednak dziewczynka z upoconymi rączkami to może być dla niej potem np w szkole trudne
Tunia - spocone rączki i stópki to NORMA u niemowląt, Cypriano ma tak samo - całe stópki oblepione włóknami ze skarpet

Co do smoczków - ja mam różne butelki i różne smoczki: do mm stosujemy 3m+ (Nuby) odkąd Cyprian skończył ok. 2,5 m.; do kaszki rozmiar M (0-6 m) Nuk, ale przepływ jest zdecydowanie większy, bo kaszka nie przechodzi prze te smoki do mm, do herbatki wciąż 1 TT. Możesz jej zmienić i zobaczyć, czy chętniej je, czy się krztusi. Cypriano jak ma za mały przepływ nie zjada wszystkiego, męczy go to po prostu, a na większym szybko zjada do dna
Teraz w czwartek czeka nas szczepienie (6w1 i rota) i tak się zastanawiam jak się sprawdzaja te plastry znieczulajace Emla? zna ktoś? wiecie czy warto? bo myslę spróbować, ostatnio przy wkłuciu strasznie płakała a jak moznaby oszczędzić tego bólu i stresu to byłoby super!
Ja o plastrach nie słyszałam tylko o kremie emla- podobno działa, trzeba 2 godz. wcześniej posmarować.
kleik ryżowy

ja bym chętnie już dała kaszkę, ale sarka ma rację, że 3 miesiące to trochę wcześnie i lepiej spróbować z kleikiem najpierw. mleko mam odciągnięte i chciałabym zobaczyć jak zareaguje.
Ale jest też kaszka bezglutenowa mleczno-ryżowa, ja właśnie taką podaję

Oczywiście bezsmakowa, zresztą chyba nie ma smakowych dla tak malutkich niemowląt.
Podaję mu na noc na razie pół na pół z mm, ale nie wydłuża to niestety nocnej przerwy. Choć z drugiej strony jego przerwa jest dość długa 21-6, ale liczyłam, że może choć o tej 7 będzie wstawał (zależy mi bo niedługo wracam do pracy ;-)) ale on ma swoją wizję
Krolcia, Maga całuski dla Waszych pociech, w końcu to takie małe urodzinki;-)