reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Holandia

reklama
Anetka ja na kolacje proponuje cos lekkiego, bo z pelnym brzuchem to sie tylko spac pozniej chce a w taki wieczor to chyba nie o to chodzi :-):-):-):-):-) z doswiadczenia moge ci powiedziec ze ja z moim M. lubimy dobre wino, deske serow, krakersiki, z AH rodzaj (chyba) tarty z warzywami (takie okragle male ciasta z warzywami, z szynka-nie wiem jak to sie nazywa), male kawalki kurczaka w zaprawie takie gotowe do piekarnika(tez z AH), bagietka i maslo ziolowe. to sa nasze kolacje. aha no i swieczki jeszcze
a na prezent jak ty bielizna to jemu tez seksowne stringi radosc obopolna:-D:-D:-D:-D:-D:-D;-):-pzart
Ann pierwsze koty za ploty jak mowia, za drugim razem zdasz:tak:
ja juz ide spac
dobranoc dziewczynki

Dobranoc...

choc ja to ostatnio mam dziwne pory spania,:szok:
spie wiecej w dzien a w nocy buszuje bo spac nie moge, a moje lokatorki to od 3 dni tak buszuja ze az czasem boli, ale ogolnie swietne uczucie :szok::-D

a co do prawka to sie wogole nie przejmuje - volgende keer beter - jak to mowia, a i tak jestem zadowolona ze w obcym jezyku 97% rozumie :-D i probuje egzaminy zdac... :-D

Ostatnia edycja:
Dzien dobry
Ann ja tez mysle ,ze bardzo dobrze umiesz jezyk - skoro prawko zdajesz w hol:tak::tak:A co do prawka to zdasz nastepnym razem:tak:Dziewczynki buszuje mowisz i nie daja spac,juz nie duzo ci zostalo:tak:Potem to sie zaczna dopiero nieprzespane noce:tak::-)
Michas od wczoraj tak krzyczy( wydobywa glos) ze sie robi caly czerwony:happy: Czasem uda mu sie powiedziec ojjojjoj i de:happy: Oczywiscie czesto muwi -nie:-D

Dzien dobry!
Wlasnie odwiozlam dziewczynki do niani, a ja sie zabieram do pracy, bo ogrom mam dzis tego.
MIlego dnia Wam zycze!
Anetko, ja na romantic kolacje smaze (lub pieke) pstraga, z ziolami i platkami migdalow (cos pysznego), skrapiam sokiem z cytryny. Do tego ryz lub frytki i oczywiscie salatka po grecku (salata, oliwki, ser feta, pomidor, moze byc ogorek, do tego pieprz, sol i oliwa z oliwek). Lekkie, zdrowe, pyszne (no a wiadomo-ryba to afrodyzjak... mmmm... cudowna noc gwarantowana! :) )
moja Tosia uwielbia sama jesc lyzeczka, ale naprawde jej to wychodzi!
Troche zdjec:

Ostatnia edycja:
Sencilla twoja corcia jest slodziutka:tak::-)I taka duza dziewczynka -sama juz je łyzeczka!gratuluje!!:tak:Widac ze jest z siebie zadowolona ,kochaniutka jest!!:tak:

dziewczynki, chcialam wstawic przepis na tort egipski, ktory byl na urodzinach Tosi, ale nie wyswietla mi sie nasz kącik kulinarny... :confused2::wściekła/y:
wstawie go tu, dobrze?
a jakas dobrą duszę prosilabym o skopiowanie go do hoek culinair ;)

Tort egipski
Składniki na ciasto:
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżki mąki pszennej
  • 40 g zmielonych orzechów laskowych
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.
Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.
Składniki na masę budyniowo-maślaną:

• 10 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 5,5 łyżek mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
  • 340 ml mleka
  • 170 g masła
W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.
Składniki na masę z bitej śmietany:

• 340 g śmietany kremówki
  • 200 g + 2 łyżki cukru
  • 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru.
Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.
Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.

Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.
Wykonanie:
Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat ... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Ja dodatkowo z boku przyozdobiłam płatkami migdałów. Schłodzić.
Smacznego :)

PS. Mój R. stwierdził, że to najlepszy tort, jaki jadł w życiu. Ja dopisuję sie do jego opinii! Jest naprawdę pyszny! Polecam!:tak:

reklama
Aha, byl tez drugi tort.

Oto przepis:

Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

Składniki na ciasto bezowe:

• 6 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g posiekanych drobno suszonych fig
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g startej na tarce czekolady gorzkiej
  • 50 g startej na tarce czekolady mlecznej
  • szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywać cukier, dalej ubijając. Wsypać zmielone orzechy, żurawinę, figi, startą czekoladę, delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć do niej całą masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę. Wystudzić.
Krem:

• serek mascarpone - 250 g
  • 6 łyżek nutelli
  • 2 łyżki Cointreau, lub innego likieru cytrusowego
Wszystkie składniki na krem wymieszać.
Na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Z wierzchu można przyozdobić wiórkami czekolady.
Smacznego :)

Aha, zeby nie było wątpliwości, to nie są moje pomysły, a oba przepisy pochodzą ze wspaniałego kulinarnego blogu www.mojewypieki.blox.pl .

Robiłam już stamtąd kilka rzeczy, wszystko zawsze wychodzi pierwsza klasa!

Do góry