reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

In vitro 2024 - refundacja

ale też przecież jak już ciąża jest to produkcję progesteronu przejmuje łożysko, więc to nie jest tak, że tylko ten sztuczny progesteron utrzymuje ciążę.
Nie wiem co masz na myśli, że jak już jest ciąża.
Łożysko zaczyna pracować z produkcją progesteronu po 8tc. Na cyklu sztucznym nic go nie wytwarza do tego czasu. Zwykle około 12tc powinno już pełnić tę funkcję wystarczająco wydajnie ale czasem bywa i tak, że jeszcze kilka tygodni progesteron jest podawany w lekach z powodu skurczy, twardnienia brzucha itp atrakcji.

Zwykle też nie odstawia się go z dnia na dzień tylko redukuje stopniowo dawki, żeby nie nastąpiło krwawienie z powodu gwałtownego spadku progesteronu.

reklama
Nie wiem co masz na myśli, że jak już jest ciąża.
Łożysko zaczyna pracować z produkcją progesteronu po 8tc. Na cyklu sztucznym nic go nie wytwarza do tego czasu. Zwykle około 12tc powinno już pełnić tę funkcję wystarczająco wydajnie ale czasem bywa i tak, że jeszcze kilka tygodni progesteron jest podawany w lekach z powodu skurczy, twardnienia brzucha itp atrakcji.

Zwykle też nie odstawia się go z dnia na dzień tylko redukuje stopniowo dawki, żeby nie nastąpiło krwawienie z powodu gwałtownego spadku progesteronu.
tak, ja wiem to wszystko, chodzi mi o to, że to nie do końca jest tak, że tylko ten sztuczny progesteron potem trzyma tą ciążę.

Ja mialam transfer świeży, więc w sumie nie wiem czy to naturalny czy sztuczny, bo byl 5 dni po punkcji.
Naturalny, bo była "owulacja" i ciałka żółte, które progesteron produkują do czasu przejęcia funkcji przez łożysko. Dlatego nie masz takich końskich dawek proga i dlatego z nich schodzisz trochę szybciej :-).

Dziewczyny jestem już po okresie (to plamienie które pisałam przekształciło się w okres) i mam ból podbrzusza i takie uczucie bólu macicy nie wiem jak to określić. Dziwię się bo nigdy po okresie nie mam jakiś dolegliwości. Czy to możliwe że po biochemie tak się robii?

reklama
Dziewczyny jestem już po okresie (to plamienie które pisałam przekształciło się w okres) i mam ból podbrzusza i takie uczucie bólu macicy nie wiem jak to określić. Dziwię się bo nigdy po okresie nie mam jakiś dolegliwości. Czy to możliwe że po biochemie tak się robii?
Nie umiem odpowiedzieć ale może umów się do lekarza na kontrolę tak na wszelki wypadek?

Do góry