reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Jestem na świecie ;-) Porady i Rady....

mi powiedział wczoraj tylko tyle że ma opóźnione stawy biodrowe(to to samo??) zalecił szerokie pieluchowanie jeśli możesz napisz jak to robisz bo jakoś mi to chyba nie idzie mała i tak prostuje nóżki i ja głupieje.

reklama
...przez pierwszy tydzień musiałam wsadzać jej zwykłą tetrową pieluchę...a teraz przez te następne tygodnie już flanelową...a składam ją tak: biorę tą szerszą stronę pielucy i przykładam do rozłożonych zgiętych nóżek (tam gdzie są zgęcia kolanowe) tak zaznaczam na jaką szeokość ma być złozona pielucha...tak złożoną składam jeszcze po długości...i wsadzam w body...
...nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam...
...widzę ,że jesteś z Olsztyna...czy byłaś u pana dr na dworcowej???

Ostatnia edycja:
nie poszłam normalnie do dziecięcego.
wiesz ja kupiłam szersze pieluszki jednorazowe z biedronki one nie mają wcięć w kroku i na to jakoś próbowałam założyć tetrową ale nie wiem czy to dobrze bo wcale nie ma tak rozłożonych nóg jak pokazywał i wątpię żeby się tak szeroko udało ech...zaczęła przez to ulewać i ja już głupia jestem jak to robić do tego ona śpi na boku i nie jestem pewna czy z takim układem jak robie ma te szerokie pieluchowanie czy nie:/

...moja też nie ma idealnie rozłożonych nóg....ale na pewno jest szerzej...
ja byłam u dr na dworcowej w poradni preluksacyjnej bo dostałam skierowanie od rodzinnego...
aha, zalecił jeszcze dużo leżenia na brzuszku żeby nóżki były na żabkę i jak nosić pionowo to brzuszek w brzuszek i też nóżki szeroko rozkładać na żabkę (tak podkurczone)...

moja od urodzenia śpi minimum 3 godziny dziennie na brzuchu i widocznie to było za mało mam nadzieje że to coś da bo mnie nastraszyli ze jak za 6 tyg na kontroli postępu nie będzie to taka pielucha ortopedyczna:/ moja się strasznie prostuje jakby chciała być większa;p
a z jakiego osiedla jesteś jeśli można spytać?
a i wy musieliście tak wcześnie iść na wizytę?
mi w szpitalu zalecili na 6 tyg pójść do preluksacyjnej.

...ja jestem z Bartoszyc i tu kazali mi załatwić tę poradnię w ciągu pierwszego miesiąca...nie wiem dlaczego tak szybko...
...nam nic dr nie mówił o pielusze ortopedycznej...ale mój bratanek ją miał...bratowa zakładała mu ją na noc a w dzień pieluchowała flanelową
...

głupie pytanie ale czy ta pielucha jest wtedy tylko z przodu ta tetrowa czy pod pupę też??
kurcze nikt nie nic nie pokazał a ja zielona:(

Lena tez ma od urodzenia anemie, tylko w szpitalach mowili, ze krew jest ok, a nie byla jak sie okazalo. :wściekła/y: Nie ma tragedii, ale ja jestem juz tak wkurzona, bo jak mozna bylo nie zauwazyc anemi. I ja sie dziwie, ze ma slaby apetyt.
Bilubiryne z 17,1 zbili jej na lampach 10. Po 2 dniach bylo 14.Znow lampy i zbito do 10,5. Tydzien pozniej znow 14. Zbili do 6,8. A teraz znow urosla do 10. Co jej zbija fototerapia to rosnie:wściekła/y:
Krwinki białe (WBC) - 7 G/l Krwinki czerwone (RBC) - 3,1 T/l Hemoglobina 11 g/dl Hematokryt 32 %

Twoja corcia bierze zelazo, czy jeszcze cos?? A jak je dobrze czy slabo??

Co do bilirubiny to się nie wypowiem, bo my szybko z żółtaczką sobie poradziłyśmy, ale morfologię to jeszcze Lenka ma całkiem niezłą. Hania dla porównania ma WBC 4,85, RBC 3,11; HGB 9,3; HCT 26,4%. I to po 3 miesiącach podawania żelaza. W szpitalu dostawała jakieś końskie dawki. Teraz podajemy jej żelazo w postaci syropu Ferrum Lek 2x dziennie po 2 ml. Dostaje też 2 krpole dziennie witaminy E. No i od początku sierpnia dostaje jeszcze soczki dla niemowląt jabłkowy i marchewkowy (to zaleciła nam pani neonatolog, która prowadziła Hanię w szpitalu). No i teraz to już widzę postęp, bo małej wróciły rumieńce na twarz :-)

Jedzenie, to temat rzeka. Jak wyszła ze szpitala to był problem żeby ją zmusić do zjedzenia 20 ml mleka. Budziliśmy ją co dwie godziny na jedzenie, bo sama się nie budziła. Dziennie zjadała 240-280 ml mleka. Po jakichś 2,3 tygodniach zaczęła jeść 300-400 ml na dobę. Po mniej więcej półtorej miesiąca zaczęła w końcu jeść jak trzeba i przybierać średnio po 30g dziennie. Teraz zjada około 700ml mleka na dobę, do tego jeszcze soczki.

reklama
dzis odebralam wyniki i cholerna bilirubina spadla minimalnie:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:GGTP tak samo, niech to szlak dlatego maly mial te zaparcia itd, i dopiero teraz wyszlo ze jest konflikt serologiczny i daltego tak powoli schodzi, na dodatek w nocy maly dostal pierwszy raz kolke mam juz jakies lekarstwa .... do tego w kupce pojawil sie sluz i dostalismy jakies leki na poprawienie flory bakteryjnej, jednak pediatra stwierdzil ze skoro morfologia jest super i maly przybiera prawidlowo nie ma sie czym przejmowac, no ale czeka nas jeszcze pobieranie krwi we wrzesniu amyslalam ze juz bedzie ostatnie niestety

Do góry