reklama

Kącik małego smakosza

reklama
Ale na jakim mleku? a le o co chodzi? :-)Ja nie chcialam kupować mleczno ryzowego kleiku,żeby bylo latwiej trawione, bo mala na cycku, to zebym widziala reakcje na kleik, a to nie wiadomo co/.... o! a mam jej sie wydoić do tego kleiku ryżowego:szok:?

Ja tak robiłam. Odciągałam mleko, podgrzewałam i zamiast jednego karmienia z piersią podawałam moje mleczko z kaszką. Teraz już nie chce mi się bawić, więc podaję mleczno-ryżową. Zresztą młody i tak czasami dostaje flaszkę z mm.

Muszę się pochwalić, bo mój młody od wczoraj je obiadki. Wczoraj zjadł ziemniaczka (nie ze słoiczka). Dzisiaj odłożyłam 1/3 słoiczkowego ziemniaka z marchewką i dodałam pół zwykłego ziemniaka, zagęszczając tym samym papkę. Wyszedł tego prawie cały słoik i Wojtek wszystko zjadł. Sukces! Niespełna godzinkę później dopchał całym słoikiem jabłka i poszedł spać :-)

Ostatnia edycja:
Co do recept na Nutramigen nie mam najmniejszego problemu. Przy każdej wizycie dostaję 10 puszek, bo niby więcej nie może doktorka wystawić. Ale jak młody skończy pół roku będziemy próbować normalnego mleczka. Ze względów finansowych pomyślę o zwykłym bebiko. Ewentualnie NAN do którego nie mam przekonania albo Gerber, co możecie powiedzieć o tych mleczkach?

Dziewczyny, a te brokuły z jakiej firmy?I czy oprócz dyni i ziemniaka nie ma w nich czegoś jeszcze (seler,marchew)?

Brokuły są z Gerbera, Dynia z ziemniakami z Hippa i nie ma w nich żadnych dodatkowych składników - tylko to co w nazwie :-)
Ja wczoraj znalazłam Brokuły w Realu, tam w ogóle jest ogromny dział i chyba wszystkie możliwe słoiczki dla dzieci były. Bez marchewki jest są też ziemniaki ze szpinakiem z Bobovity (też je dostałam w Realu).

Vii - ja miałam ten sam problem co Ty. Nie miałam na początku pokarmu,a potem mały nie chciał ssać,więc on od początku butelkowy. Przez pierwsze 2 miesiące odciągałam sobie mleko i karmiłam go z butelki tym odciągniętym i sporadycznie dokarmiałąm mm. Ale miał taką alergię, że potem trzeba było przejsć na Nutramigen. Mały nie choruje jakoś, raz tylko był leciutko przeziębiony i dostał syropek i to wszystko. Nie przejmuj się tym co ludzie gadają - nie ich sprawa! Twój dzieciaczek jeszcze maleńki jest więc nie wiem czy są herbatki dla takich maleństw. Ja dopajam herbatką z Hippa ułatwiająca trawienie - ona jest po 1. miesiącu. Tylko ją mocno rozcieńczam. Najlepiej dopajać samą wodą, jeśli dziecko nie chce pić to można tą wodę dosładzać lekko glukozą (kupuje się proszek w aptece). No i jeśli to też mu nie podejdzie to wtedy trzeba kombinować z herbatkami. Ale woda najlepsza bo na pewno nie uczuli i nie zaszkodzi i dziecko do słodkiego nie będzie się przyzwyczajać.
Zalecane jest żeby dziecko wypijało dziennie przynajmniej tyle wody/herbatki ile pije na raz mleka, czyli jak pije na 1 posiłek 90 ml mleka to tyle powinno być dopojone na dobę. Ale u mnie mały tyle nie pije,on w ogóle wcześniej prawie wcale nie chciał pić. Teraz dopiero jak obiadek je i on jest gęściejszy to zacząłchętniej pic,ale tylkow czasie obiadku. Wprowadzać nowe rzeczy można po skończeniu 4 miesięcy, ale niektórzy wcześniej zaczynają i też jest ok - to zależy od dziecka.

Dziewczyny - a mój Przemek bardzo lubi Dynię z ziemniakiem :-D Mnie też odrzuciło jak powąchałam - ale widać mój niuniek ma inny gust :-)

Mona
- Nutramigen można kupować w aptece bez recepty,tylko na receptę jest 50% taniej. Więc to chodzi z receptą o to żeby było taniej a nie żeby w ogóle było.
Ja od alergolog dostaje recepty na 10 puszek, od pediatry na 8 puszek. Czasem dostawałam po 2 recepty na raz.

Odnośnie Nutramigenu 1 - na puszce jest napisane że jest pełnowartościowym posiłkiem dla dzieci do ukończenia 5 miesiaca przy wyłącznym żywieniu tym mlekiem. Czyli jak dla mnie to chodzi o to,że jak dziecko ukończy 5 miesięcy to albo powinno zmienic mleko na 2 albo powinno się takiemu dziecku rozszerzac diete i dalej podawać mleko 1, bo samo mleko 1 może mieć już za mało wartości dla dziecko po 5 miesiącu.

Ostatnia edycja:
Dla mojego ziemniak + marchewka było za rzadkie albo bez smaku (trudno stwierdzić), bo pluł tym niesamowicie. Zagęściłam dzisiaj zwykłym, rozgniecionym ziemniakiem i po raz pierwszy zjadł ze smakiem.

reklama
Pawel dzis znow plul zupka marchwiowa-ryzowa. Nie mu nie smakuje. Tylko mleko, ewentualnie kaszki i kleiki :-(
Poczekam pare dni i znow sprobuje.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry