reklama

Kącik małego smakosza

mamaagusi,myśle,że nic nie będzie- to nie był jej pierwszy kontakt z glutenem,tolerowała go dobrze,więc powinno byc ok.Tak w ogóle to z tym glutenem jest tak,że pewnie jakies 95% dzieci dobrze go toleruje i tolerowałoby nawet bez środków ostrożności- chodzi o te nieszczęsne 5% zagrożonych celiakią.Ale jak poznać,które jest?Więc zaleca się uważać przy wszystkich.

reklama
myśle że jak już tak długo podajecie gluten i mała dobrze go znosiła to nic jej nie będzie ;-) a co do manny to właśnie u nas jest tak że córcia woli ją niż kaszki smakowe ze sklepu. Czasem dodaje do niej troche owocków ze słoiczka albo jabłko/banana i wciąga raz dwa :-)

Osobiście manna smakuje mi o wiele bardziej niż inne kaszki :-)

Mamaagusi małej na pewno nic nie będzie skoro dotychczas wszystko było ok. Gdyby była uczulona, już wcześniej zareagowałaby na gluten.

Do końca 3 roku życia dziecko powinno pić mm? Jeeeny, może jeszcze w ilościach takich, jak w niemowlęctwie? dziewczyny, jak to jest: my wszyscy byliśmy na mleku krowim, a teraz nasze portfele będą stale puste, bo dziecko ma pić mm do ukończenia 3 roku życia???
Olek zna już smak serka homogenizowanego, posmakował też śmietankę, twarożek, jada masło. I nie lubi mm.To co ja mam zrobić, zmuszać go?

Efa wszystko zależy od dziecka. Moja córka do 3r.ż nie mogła pić mleka krowiego, ponieważ dostawała po nim wysypki (po serku nic jej nie było). W związku z tym dawałam mm. Najgorsze w tym wszystkim było to, że nigdy nie wypiła go z butli/kubeczka. Po odstawieniu od piersi (1,5 roku) miałam niezły kłopot co zrobić. Zdecydowałam, że zmuszanie jej do picia mm jest bez sensu. Zamiast butli dawałam rano zupę mleczną a wieczorem kaszkę. Dwa razy dziennie dostawała mleczko w tej postaci a oprócz tego serki i jogurty na deser. Zresztą czyste mleko po raz pierwszy wypiła jak miała chyba 6 lat (do tej pory woli kakao albo picie przez słomki smakowe) :-)

Melduję, że dziś rozpoczęłam odstawianie. Za 3 tygodnie wracam do pracy, na pocztekk muszę wyeliminowac cycanie o 11, bo wtedy mogę i karmic i pracowac. Dziś nawet nie było źle :-)

emiliab, no to Franek miał dzisiaj smakołyki na obiad ehh dzieciaczki jeszcze nie wiedzą co dobre ;-) Ale mi smaka narobiłaś na spaghetti ... chyba jutro zrobie na obiad :-)

sugar, powodzenia w takim razie :tak:

u nas już 3 tydzień odstawiania i idzie całkiem nieźle, cycam już tylko rano (2 razy) żeby po nocy opróżnić piersi, a potem w ciągu dnia i przed snem jest mm (3 razy), po drodze próbuje przemycić jakiś obiadek albo deserek ale ostatnio moje dziecko wszystkim gardzi :dry:tylko banany mi podjada i chrupki kukurydziane wcina ze smakiem :-p

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry