reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kadrowe aspekty - L4, macierzynski, podania

ZALEGŁY URLOP WYPOCZYNKOWY
Następnie wypełniamy u pracodawcy wnioski urlopowe:
- w 2010 nabyłyśmy prawo na umowach o pracę do 20 lbu 26 dni urlopu wypoczynkowego - w zaleznosci od wymiaru urlopu
- zaległy urlop wypoczynkowy za 2009 rok
- z datą porodu nabędziemy prawa do 2 dodatkowych dni urlopu opieki nad dzieckiem (do wykorzystania albo przez tate albo matke dziecka)

Po zliczeniu w kadrach dni urlopu dowiadujemy się kiedy będziemy musiały wrócić do pracy!

reklama
Czy nie zostanę zwolniona?:
wiele kobiet boi się tego po tak długiej nieobecności, dla nich kodeks pracy wprowadził zmianę od zeszłego roku i powstał art. 186.7 KP.

Na dwa tygodnie przed planowanym powrotem do pracy należy złożyć podanie o zmniejszenie etatu (od 1/2 etatu do 11/12 - więc naprawde niewiele mniej (w skali tygodnia godzina/poltorej mniej) i jest sie przez rok chronionym przed zwolnieniem. Prawo weszlo w zycie z 2009 rokiem. Moga Cie jedynie zwolnic dyscyplinarnie, a na podanie o zmniejszenie etatu musza sie zgodzic.

Zgodnie z art. 1868 KP pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obniżenie wymiaru czasy pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy.

Rozwiązanie w tym czasie umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w wyjątkowych przypadkach tj. w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika (zwolnienie dyscyplinarne). Przy czym również w tej sytuacji, w przypadku złożenia przez pracownika wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy po dokonaniu czynności zmierzającej do rozwiązania umowy o pracę, umowa rozwiązuje się w terminie wynikającym z czynności.

Również po okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy- matce przysługują ważne uprawnienia. Co istotne pracownica nie musi korzystać z urlopu wychowawczego, aby być chronioną. Istotny jest, to aby przysługiwało jej prawo do urlopu wychowawczego. W takiej sytuacji może ona złożyć wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy do np. 11/12 pełnego wymiaru czasu pracy, aby podlegać ochronie. Warto oczywiście pamiętać, iż ochrona dotyczy również pracownika - ojca.

Kodeks Pracy
Art. 186.7
§1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
§2. Wniosek, o którym mowa w §1, składa się na dwa tygodnie przed rozpoczęciem wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy. Jeżeli wniosek został złożony bez zachowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z dniem upływu dwóch tygodni od dnia złożenia wniosku.
art. 186.8
§ 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obni­żenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przy­czyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pra­cownika.

o jak fajnie, ze jestes :D Hej! :) Ja mam takie pytanko, urodzilam w lipcu 2009 ;) umowe mialam do konca wrzesnia 2009, wiec do konca listopada macierzys\nski wyplacal mi ZUS. Do starej pracy wrocilam w styczniu 2010 i pracuje do teraz. W piatek podpisze nowa umowe, nie wiem na jaki okres, mam nadzieje, ze przynajmniej na rok :) Teraz pytanie :) Czy moj pracodawca musi mi podpisac urlop wychowawczy, czy to tylko jego dobra wola, ze tak sie wyraze? Jakie sa szanse, ze kolejna umowa bedzie wlasnie na rok?

No i dziewczyny pamietajcie rowniez przed powrotem do pracy zlozyc podanie z prosba o uznanie przerw na karmienie dziecka. Jest to godzina mnie w typowym 8 godzinnym trybie pracy. Pracodawca musi sie na nią zgodzić. Zazwyczaj kobiety te wychodza godzine wczesniej do domu.

moda1 - nie wiem ktora z rzedu masz umowe na czas okreslony. Obecnie weszla w zycie ustawa antykryzysowa i pracodawca moze podpisywac niezliczona ilosc umow na czas okreslony do konca 2011 roku :( i moga one byc nawet na miesiac. Skoro ZUS wyplacal Ci urlop macierzynski tzn. ze firma jest mala i pracodawca niekoniecznie moze wiedziec o swoim prawie do wystawiania takowych umow. Jesli mialas jedna umowe na czas okreslony, to pracodawca moze podpisac jeszcze jedna umowe na czas okreslony, 3 z kolei musi byc umowa na czas nieokreslony (umowa na okres probny nie wlicza sie). Jest duze prawdopobienstwo wiec, ze bedzie to kolejna roczna umowa.

wniosek o urlop wychowaczy musi byc uznany przez Pracodawce, jezeli z niego nie zrezygnowalas i wracajac nie zmniejszylas sobie etatu to musi go zatwierdzic.

Miluszka a czy tatusiowy tydzień może być równocześnie wykorzystany z moim? Tzn. w trakcie, a nawet na samym początku mojego mamusiowego urlopu? Mój Mąż dostaje urlop wypoczynkowy tydzien. Od chwili gdy zadzwonie że rodze:) Ale chcielibyśmy jeszcze dołożyć do tego jeszcze tydzień tatusiowego:) żebyśmy te pierwsze chwile chocby 2tyg. z Zuzią byli razem:)

Miluszka ja 2 lata temu sie przyjelam do pracy, pierwsza umowe mialam probna, druga na 3 miesiace, trzecia na rok. Umowa skonczyla mi sie wczesniej niz urlop macierzynski, dlatgeo dalej wyplacal mi ZUS :) wczesniej, do zakonczenia umowy wyplacal mi pracodawca :) Teraz mialam umowe na 3 miesiace, wiec mozliwe, ze kolejna tez mi dadza na 3 miesiace? Ilosc miesiecy zalezy od nich czy jest to jakos w prawie zapisane? Dziekuje za odpowiedz :) ciesze, sie, ze pracodawca musi mi podpisac urlop wychowawczy, bo bardzo jest mi teraz potrzebny :D

butterfly - tak, jak najbardziej mozna wykorzystywac go rownoczesnie, najczesciej tatusiowie biora go od porodu (im to tez ni liczny sie z puli ich wypoczynkowego)

mloda1 - no to sytuacja bardziej skomplikowana, tzn. ze pracodawca dobrze zna ustawe antykryzysowa, bo ta 3 umowa ktora masz teraz po powrocie do pracy o ile Twoje stanowisko sie nie zmienilo jest w zasadzie podstawa do umowy na czas nieokreslony, gdyby nie ustawa antykryzysowa. Pracodawca do 2011 moze zawrzec z Toba nieskonczenie wiele umow na krotkie okresy, wiec nie jestem w stanie powiedziec na co sie zdecyduje. Jesli chodzi o Twoj urlo wychowawczy to wniosek zloz kiedy podpiszesz umowe i nie bedzie on mogl byc dluzszy niz okres trwania umowy, wiec jesli dostaniesz umowe na rok, wniosek o wychowawczy rowniez na rok!
art 186 1 par 1 KP
1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego do dnia zakończenia tego urlopu. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.

Miluszka ja mam takie pytanie znajoma mi mówiła że jeśli moje zarobki nie przekrazają 500zł na osobę to dostane jak to ona nazwałą "drugie becikowe" ja mam na umowie niecałe 900zł

reklama
aszka79 - jest to zgodne z prawda, dodatkowe becikowe, jest to dodatek rodzinny z tytułu urodzenia dziecka, również w wysokości 1 tys. zł. jesli Twoj dochod netto nie przekracza 504 zł miesięcznie na osobę. Napisalas, ze masz 900 zl na umowie.
Dwa pytania:
- mowisz zapewne o kwocie brutto
- jaka jest to umowa (zlecenie, dzielo, okreslona/nieokreslona?)

Do góry