• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Karmienie i pielęgnacja Maluszków

My kupiliśmy fride i jesteśmy zadowoleni.
Co do kąpieli to kupiliśmy taki płyn Witella on jest z oliwką i ponoć nie trzeba już dziecka po tym oliwiż ale Bartusiowi coś skórka z nóżek i rączek schodzi więc trochę natłuszczamy oliwką.
Czekamy na pielęgniarkę środowiskową ma przyjść w środę więc zapytam o tą skórkę.
A ja nabawiłam się chyba zapalenia piersi:wściekła/y: Straszny to ból, dotknąć się nie mogę a jak karmię małego to aż łzy same napływają mi do oczu:no:. Prawa pierś jest zaczerwieniona, boli, i do tego gorączka. Dziś muszę zarejestrować się do lekarza to zaoaczymy co mi poradzi.
I do tego wyszedł mi zajad:crazy:
Z drugą piersią jest ok. Nawet nie boli jak małego karmię:happy2:

reklama
Moja Lenka też się krztusi przy jedzeniu, bo za dużo mleka leci, czasem też ulewa ale widzę że już jest pulchniejsza więc to chyba nie jest duży problem z tym ulewaniem.

Na początku się w kąpieli darla ale teraz lubi jak się ją kąpie tylko nie cierpi się ubierać po kąpieli bo zaraz po wyjęciu z wody się strasznie drze i natychmiast chce cyca:tak:, ale musi niestety wytrzymać...:-D:-D

Natusia jak najczęściej odciągaj mleko z tej bolącej piersi noi wszyscy polecają okłady z kapusty, a lekarz raczej przepisze Ci antybiotyk, ale są takie przy ktorych spokojnie możesz dalej karmić dzieciątko;-)

mi pomógł na ból piersi ciepły okład i wtedy samo mleko ucieka z piersi.

Co do ulewania...to ja ciagle jestem mokra. Mała pije z jednej strony łapczywie a z drugiej strony cieknie jej z koncików ust. I czckawka mnie strasznie denerwuje.

Zawsze czekacie az sie odbije dziecku?

Czytałam że kazdorazowo dziecku powinno się odbic. Ale jak trzymam ją do odbijania to sie rozbudza...potem krzyczay a na końcu ma czkawkę wiec znowu cyc i kółko sie zamyka. Teraz ją kładę do spania. Czasem cos jej się uleje ale w wiekszości zasypia.

Chcialabym Ci pomoc z ta kapiela ale moja tez z regoly drze sie wnieboglosy.Zauwazylam ze jest troszke lepiej jak sie jej nie obudzi do kapieli, wtedy tak nie placze, ale to nie jest latwie bo takie maluszki z regoly caly czas spia:-)
Ale moze chociaz Cie pocieszylam ze twoje malenstwo nie jest wyjatkiem;-)

A propos kąpieli.
Moja teściowa poleca wkładanie dziecka do wanienki owiniętego w pieluszkę.
Podobno działa cuda na kąpielowe awanury :tak:
Przetestowane na 5 dzieci i 5 wnuków :tak:

reklama
Co do darcia w kapieli, to Macius drze sie tylko jak mu sie główkę polewa, tego jeszcze nie opanowaliśmy, za to zaraz jak sie go osuszy ręcznikiem, to się uspokaja. W ogóle grzeczne dziecko jest :tak:
Zawitkowski poleca wkładać dziecko do wanienki owiniete w pieluszkę tetrową, co robimy. Podbno nie jest to taki szok. I jeszcze dobrze jest jak w łapkach trzyma końce pieluszki, daje to poczucie bezpieczeństwa. Jak pisałam u nas to działa, gorzej z główką.
Ale masakra jest z karmieniem. Mam tak obolałe brodawki, że mam ochotę rzucić to wszystko i przejść na butle. Maciek jest stworzeniem nienażartym :no: je co 1,5 godz i zajmuje mu to godz. wiec nawet nie ma okazji ten moj biedny cyc odpoczac. A glowny problem lezy w tym, ze mały zle je chwyta i przynajmniej na poczatku gryzie dziaslami. A ja karmię i płaczę :-(
A jak z dietka dziewczyny? trzymacie? mi się ostatnio marzy czekolada, mam straszną ochotę zwłaszcza na pierniczki ;-) ale obiecałam sobie, że przez 1 mies bede trzymać diete, na wszelki wypadek, a poźniej powoli będę wprowadzać nowości. Mam nadzieję że to też pozytywnie wpłynie na moją wagę, bo jak na razie jej spadek bardzo mi sie podoba ;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry