reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Karmienie maluszkow

magdalena - współczuje wamtych leków, my podajemy tylko antybiotyk i witaminy i mam dosc, a co dopiero tyle różnych tabletek

Dziewczyny czy jest na forum dzieciątko, które kładzie się do łóżka i zasypia?? jest jakaś mama szczęściara??

Mój na rączkach już śpi jak tylko położę do łóżeczka, odrazu się wybudza i jest prężenie i krzyk, biore na ręce i w dwie sekundy się uspokaja i oczka się zamykają

Ostatnia edycja:
reklama
a jak podajesz kwas foliowy i wit. B6, bo my mamy z tym największy problem:baffled:, podaje na łyżeczce z wodą ale michaś się krztusi i połowe z tego wypluwa:no: Próbowałam w butelce zmieszać z wodą czy herbatką to porażka, bo on mi nie pociągnie tego z butli tym bardziej że ten kwas foliowy się nie rozpuszcza i drażni w gardło prowokując naciąganie :sorry2: Żelazo(hemofer) i wit. C podaje na przemian po kropelce bo samo żelazo strasznie niedobre.

Ja niewiem kto wymyślił tabletki dla niemowląt:angry:, powinno być wszystko w kropelkach. Dla nas codziennie rano i wieczorem podanie tych leków to horror, mały aż się zanosi:no: I jeszcze na dodatek nie można cyca od razu dać na ukojenie:baffled:

A próbowałaś rozpuścić w płynie i podac strzykawka taką np jak jest w NUROFENIE dla dzieci?
Wkładasz wtedy ta strzykawkę do buzi kierując ją w strone policzka malucha i podajesz leki to sprawdzony sposób

magdalena - współczuje wamtych leków, my podajemy tylko antybiotyk i witaminy i mam dosc, a co dopiero tyle różnych tabletek

Dziewczyny czy jest na forum dzieciątko, które kładzie się do łóżka i zasypia?? jest jakaś mama szczęściara??

Mój na rączkach już śpi jak tylko położę do łóżeczka, odrazu się wybudza i jest prężenie i krzyk, biore na ręce i w dwie sekundy się uspokaja i oczka się zamykają

To ja jestem ta szczęściarą :-D:-D:-D:tak:;-)

To ja się nawet nie będę przyznawać że mój synek też zasypia w łóżeczku bezproblemowo po każdym karmieniu (no chyba że akurat ma okres czuwania). Nie chce bowiem zapeszyć :-D :-D

zgadzam się z tym, że to jakiś bezsens,żeby nie było tego w kroplach dla takich maluchów. Do tego przecinanie na pół tych mikro tabletek to nie lada sztuka.
akurat żelaza nie podajemy, bo poziom mieści się w normie. Pół tabletki kwasu foliowego i pół tabletki wit. B6 zgniatam na łyżeczce na proszek, dodaje krople wit. C i swoje mleczko. Podaje jak maluch jest głodny, przed karmieniem, więc na razie nie było problemu z połknieciem. Wg ulotek można to mieszać z pokarmem i podawać przed posiłkiem. Są specjalne buteleczki do podawania leków, ale nie stosowałam. Poza tym chyba nie dotyczą tabletek :/

jeśli chodzi o przecinanie tabletek to u mnie super sprawdzaja się nożyczki. Super przecinają na pół. Spróbuj:tak:
Natomiast mi w szpitalu lekarz powiedział że leki mam podawać między karmieniami, nie mieszać z mlekiem tylko z wodą bo wit b6 rozpuszcza się w wodzie. Więc musze wyczaić odpowiedni moment czyli odczekać po karmieniu troche, a po podaniu lekarstw nie karmić od razu. A na której ulotce przeczytałaś że można podawać z pokarmem?

Badaicka wypróbuje proponowany przez ciebie sposób, dzięki;-)

Ostatnia edycja:
reklama
jeśli chodzi o przecinanie tabletek to u mnie super sprawdzaja się nożyczki. Super przecinają na pół. Spróbuj:tak:
Natomiast mi w szpitalu lekarz powiedział że leki mam podawać między karmieniami, nie mieszać z mlekiem tylko z wodą bo wit b6 rozpuszcza się w wodzie. Więc musze wyczaić odpowiedni moment czyli odczekać po karmieniu troche, a po podaniu lekarstw nie karmić od razu. A na której ulotce przeczytałaś że można podawać z pokarmem?
hm, to ciekawe. O podawaniu z pokarmem mam zapis w ulotce z wit. C. Kwas foliowy ma zapis że najlepiej przyjmować w trakcie posiłku, a wit. B6 (pliva), że "obecność pokarmu nie wpływa na wchłanianie pirodoksyny z przewodu pokarmowego." Więc wywnioskowałam, że mogę mieszać z mlekiem, bo maluch lepiej przełknie..

Do góry