reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

kiedy się zakłada kartę ciąży

Mój były gin nie założył mi karty. Bardzo często miałam kolejne wizyty i kasował... Przestało mi się to podobać i kilka innych rzeczy więc zmieniłam lekarza. Mam nadzieję, że dobrze zrobiłam. Czas pokaże. Jak na razie jestem zadowolona.

:shocked2:bardzo dobrze zrobiłaś. Z tego co mi wiadomo, to żeby ubiegać się o becikowe (póki co) to należy mieć kartę ciąży od 10 tyg. ciąży. Taki ponoć warunek, ze się było pod opieką lekarza od conajmniej 10 tygodnia. a ciekawe jaki w tym interes miał, że kasował.

reklama
mi załozył lekarz karte w 11 tygodniu...na drzwiach do gabinetu było pisemko,że jesli ktoś chce sie ubiegac o becikowe to musi miec udokumentowane wizyty juz od 10 tygodnia.taki przepis wszedł.Wiec zapytałam lekarza i powiedział,że nie mam panikowac,bo karta zalozona jest w 11 tygodniu,a w dokumentach jak byk pierwsza wzyta i zdjecie pęcherzyka ciązowego juz dużo wczesniej wiec spokojnie:-)

Drogie forumowiczki

jestem w 6 tc. doradźcie proszę bo wczoraj byłam u gina i nie dość, że powiedziała mi że karty ciąży mi nie założy na wizycie (nie miałam jeszcze pierwszego usg tylko robiłam badania krwi/moczu/przeciwciala) bo nie ma na to czasu i mam sie zglosic do pielegniarki przy okazji pobierania krwi za 2 tygodnie wtedy pielegniarka mi zalozy. to dodatkowo jak zapytałam o zaświadczenie o ciąży żeby je zanieść do pracy to cytuję "Żaden szanujący lekarz takiego nie wystawi przed 3 miesiącem" czy to prawda? co mam o tym myśleć. O l4 też nie było mowy bo "ciąża to nie choroba" mimo, że wymiotuję, jest mi słabo, mam zawroty głowy i jestem tak senna, że o 11 zasypiam przy biurku.

Dodatkowo jestem informatykiem i siedzę min. 8 godzin przy biurku przy komputerze - czy to może zaszkodzić?

Dodam, że to moja pierwsza ciąża o którą staraliśmy się 1,5 roku. Trochę się boją czy to odpowiednia gin, czy jej stwierdzenia są normalne a może ja niepotrzebnie panikuję? Póki co wszystko mnie martwi
Poradźcie drogie panie proszę....

zmienilabym lekarza na Twoim miejscu
wolalabym by ktos mi prowadzil ciaze, kto rozumie, ze dlugo sie o nia staralam

nie wypowiem sie na temat prawa, bo nie mieszkam w pl, natomiast jak poszlam raz na wizyte w 9 tygodniu to gin bez wahania chciala mi karte ciazy zalozyc

a co do komputerow, wiesz, ze emituja fale elektromagnetyczne, zawsze chyba mozna powiedziec lekarzowi, ze jest sie informatykiem i duzo czasu spedza sie pracujac z komputerami i sie boisz o ich wplyw na dziecko
pozdrawiam

ja o ile się nie mylę kartę ciąży miałam założoną od razu przy pierwszej wizycie czyli jakos 5 tydzień....

popieram przedmówczynię odnośnie zmiany lekarza, moim zdaniem człowiek troszkę niepoważny.... co do zwolnienia to przeziębiłam się chyba jakos niecały miesiąc później i lekarka pytała czy ma juz wpisac kod ciąży, bo nie wiedziała czy zaniosłam juz do pracy zaświadczenie.

Niby tak jest, że nie wystawiaja do 3 miesiaca ale zmien szybko lekarza bo jak juz teraz masz problemy to poniej dopiero bedziesz miałą cyrki ze zwolnieniem:)

Dziękuję Wam kochane za rady, czyli moje odczucia nie były mylne...
20-go mam USG pierwsze u innej Pani doktor, którą koleżanki polecały jako super gina i może jej zapytam czy poprowadzi moją ciążę...

fajnie, dage, ze masz juz usg u innej

pamietaj, ze lekarz prowadzacy musi byc taki, ktory odpowie na wszystkie Twoje pytania i watpliwosci, przy ktorym czujesz sie dobrze idac na na kazda wizyte i ktory zawsze bedzie Ci pomagac nawet jak poza wizyta bedziesz dzwonic

spokojnej ciazy;-)

dage zmień lekarza!!!!mi założyła kartę zaraz na 1 wizycie,czyli 5tyg ciąży i odrazu miałam pierwsze USG ,by stwierdzić ciąże,aha i dziś mówili w TV ,ze chcą wprowadzić nowe zasady ubiegania się o becikowe, tj. ,że lekarz prowadzący nie będzie mógł wypisać na byle jakim świstku tak jak było dotychczas zaświadczenia ,ze prowadził ciąże TWOJĄ przed 10tyg ,takie zaświadczenie będzie dostepne na stronie MINISTERSTWA ZDROWIA i że trzeba mieć minimum 3 razy USG zrobione.

reklama
dage,nie daj sobie wmowic,ze ciaza to nie choroba!!!!Owszem,nie choroba,ale poczatki sa straszne!!!Ja tez w 6 tyg.bylam u gina ktory mial usg,widzialam pecherzyk a powiedzila mi dokladnie to co Tobie!!!!!Dwa dni pozniej dwukrotnie zemdlalam w pracy,a pozniej raz w domu...zwolnienie u innej pani doktor(prywatnie dostalam od reki),porobilam badania i niestety musialam caly miesiac lezec ze wzgledu na totalne oslabienie i te omdlenia...

dodam,ze pierwsza ciaze przechodzilam ksiazkowo,zadnych mdlosci,rzygow,nic!!!!Fantastyczne samopoczucie i wulkan energii-teraz zupelnie inaczej!!!!

powodzenia i dobrze z e poszlas gdzie indziej!!!!!!

Do góry