M
Mateuszkowa
Gość
Jola omg co za "przygoda"
może mu zimno było i nie chciał?
dobrze, że to nie kot bo kicich sików byś nie doczyściła śmierdziałoby tak, że hoho
dzisiaj czytałam w gazecie, o sposobach na rozstania z dzieckiem
przepisuje co lepsze:
1. okazywanie czułości dziecku wtedy czuje się bezpieczne
2. nie chodzić za dzieckiem krok w krok tylko pozwolic mu poznawać otoczenie , np., na placu zabaw zachęcaj do samodzielnej zabawy w piaskownicy
3. staraj się nie mówić " uważaj, zostaw, nie ruszaj " bo w ten sposób mimowiolnie uczysz dziecko, że bezpiecznie jest tylko u mamy
4. zabawy ze znikaniem - ale nie wiem czy Maia nie jest za duża?
5. nie możesz być zdenerwowana kiedy zostawiasz malucha, bo on to wyczuwa
6. nie wychodżcie w biegu , tylko ze spokojem
7. wymyśl stały rytuał np. " papa całusów 102 ! " i zawsze sie tak żegnajcie, jesli odejdziesz do drzwi, pomachaj, poslij buziaka ale nigdy się nie wracaj !!!!!!
8. nie przedłużaj momentu pożegnania
9. nigdy nie wychodź ukradkiem, kiedy maluch zorientuje się, że "uciekłaś" poczuje sie oszukany, to zachwieje jego poczuciem bezpieczeństwa a wtedy rozstania stną sie trudniejsze
jeśli dziecko długo placze po rozstaniu to oznaka lękliwości
jeśli jest obrażone na mame po poworocie jej to znaczy, że ma zaburzone poczucie bezpieczeństwa,
jeśli płacze na widok opiekunki - albo przedszkola - nie zawsze oznacza to cos złego, pewnie przeczuwa, że zaraz wyjdziesz
aha trampolina przyszła a ja w takich łachamanach drzwi otworzyłam bo właśnie odkurzałam a pan kurier był niczego sobie

dzisiaj czytałam w gazecie, o sposobach na rozstania z dzieckiem
przepisuje co lepsze:
1. okazywanie czułości dziecku wtedy czuje się bezpieczne
2. nie chodzić za dzieckiem krok w krok tylko pozwolic mu poznawać otoczenie , np., na placu zabaw zachęcaj do samodzielnej zabawy w piaskownicy
3. staraj się nie mówić " uważaj, zostaw, nie ruszaj " bo w ten sposób mimowiolnie uczysz dziecko, że bezpiecznie jest tylko u mamy
4. zabawy ze znikaniem - ale nie wiem czy Maia nie jest za duża?

5. nie możesz być zdenerwowana kiedy zostawiasz malucha, bo on to wyczuwa
6. nie wychodżcie w biegu , tylko ze spokojem
7. wymyśl stały rytuał np. " papa całusów 102 ! " i zawsze sie tak żegnajcie, jesli odejdziesz do drzwi, pomachaj, poslij buziaka ale nigdy się nie wracaj !!!!!!
8. nie przedłużaj momentu pożegnania
9. nigdy nie wychodź ukradkiem, kiedy maluch zorientuje się, że "uciekłaś" poczuje sie oszukany, to zachwieje jego poczuciem bezpieczeństwa a wtedy rozstania stną sie trudniejsze
jeśli dziecko długo placze po rozstaniu to oznaka lękliwości
jeśli jest obrażone na mame po poworocie jej to znaczy, że ma zaburzone poczucie bezpieczeństwa,
jeśli płacze na widok opiekunki - albo przedszkola - nie zawsze oznacza to cos złego, pewnie przeczuwa, że zaraz wyjdziesz
aha trampolina przyszła a ja w takich łachamanach drzwi otworzyłam bo właśnie odkurzałam a pan kurier był niczego sobie