reklama

Kto po in vitro?

Quinnie, jeśli to Wasza ostatnia próba to weź dwa zarodeczki, skoro sa zamrożone razem. Nie wiem czy kolejne zamrażanie jest dobre... Ja bym nie ryzykowala i podała dwa. Masz większe szanse wg mnie tym sposobem

Migotka, pomimo ze nie zgadzasz sie ze swoim lekarzem proszę słuchaj go , w końcu jest lekarzem , sukcesy na pewno jakieś ma mimo ze ivf traktuje jak biznes niestety. Pisałas juz ze raz tym sposobem sie udało, wiec i jest szansa ze teraz sie uda a koniec będzie szczęśliwy.

Uważam tez ze dobra klinika to tez profesjonalne laboratorium. Nam tłumaczono ze lab powinno byc zaraz obok gabinetu w którym robi sie transfer.
Dodatkowo obowiązkowe badania to kariotypy i histeroskopia, bez tego nie ma co zaczynać.

reklama
Dziewczyny księgowa mnie poinformowała, że od 2015 r. zmieniają się przepisy odnośnie urlopu macierzyńskiego z działalności gospodarczej, może się komuś przyda: www.vat.pl/aktualnosci-podatkowe/2205-koniec-luki-macierzynskiej-od-2015-roku-9939/ Niestety ZUS jeszcze nie zna szczegółów bo na pytanie czy dotyczy to tylko osób prowadzących krócej niż 12 miesięcy działalność a nie np 5 lat ale płacących składki 3 miesięca bo wcześniej pracowało się jeszcze na etacie nie potrafili odpowiedzieć

kasik swego czasu trochę się tym interesowałam i już w zeszłym roku głośno o tym było. Prawdę powiedziawszy myślałam, że to już obowiązuje... Z tego co wcześniej czytałam i teraz widzę w tym artykule też tak jest,, że jeżeli opłacasz najwyższą składkę 12 miesięcy przed porodem to dostaniesz najwyższe świadczenie jeżeli krócej niż 12 miesięcy to 60 % prognozowanego średniego wynagrodzenia i proporcjonalnie 1/12 podwyższonej składki za każdy miesiąc. Specem nie jestem i teoretyzuję, ale w takiej sytuacji jak opisujesz czyli 5 lat DG + etat a przez trzy miesiące tylko DG (zależy jaka zadeklarowana podstawa) to wezmą średnią z 9 miesięcy (etat) + 3 miesiące z DG (jeżeli zadeklarowało się najniższą podstawę to 60% średniego wynagrodzenia, jeżeli najwyższą to proporcjonalnie 1/12 za każdy miesiąc) Tak to ja rozumiem, ale nie siedzę w tym więc mogę się mylić. Teraz pewnie gromy na mnie polecą, ale prawdę powiedziawszy to poniekąd zgadzam się z tym. Sama słyszałam i czytałam na różnych forach jak kobiety zakładały fikcyjne działalności, żeby tylko kasę wyciągnąć :( a niektóre to nawet tylko dlatego w ciąże zachodziły :angry::angry: i niestety znam taki przypadek osobiście...

Mozaika a ilo dniowy miałas podany zarodek i kiedy masz zrobic bete dla lekarza ? A kiedy planujesz dla siebie ? Bo np jeżeli 5 dniowy to juz 6-7 dpt wyjdzie ci beta a sikacz ok 8 dpt ale to nie zawsze .

mavi ja jestem zdania, ze jak jest luka prawna to dlaczego z niej nie skorzystac? Nikogo nie okradamy, zusy placimy cale zycie a zazwyczaj leczymy sie prywatnie wiec jakos te pieniadze trzeba odzyskac. Nie dadze, zebym dozyla do emerytury.a jezeli nawet to umre wtedy z glodu bo na leki mi tylko starczy. Tam na gorze ministrowie maja takie pensje, ze nam sie to w glowie nie miesci a np odprawy ostatnio odchodzacych ministrow starczylyby nie jednej z nas do konca zycia ;)

Ostatnia edycja:
reklama
Quinnie mi lekarz powiedzial ze nie ma problemu z zamrozeniem ponownie zarodka.
Z kolei mam znajoma, leczy sie w tej samej klinice w uk, miala 18 embrionow zamrozonych, 2 proby sie nie udaly i jak z nia rozmaqialam po jakims czasie to ja pocieszalam ze jeszcze ma tyle zarodkow, zeby sie nie przejmowala. A ona mi powiedziala ze te 18 zarodkow jest tylko na 3 proby!!! Ze mrozili jej po 6. I jak potem rozmrazali to na pewno nie mrozili jeszcze raz.
Ja mam 4 osobno mrozone. Moze to zalezy od klasy ich. Nie mam pojecia. Takze zostalo jej 6 mrozaczkow na jedna probe...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry