• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Kto po in vitro?

Quinnie, jeśli to Wasza ostatnia próba to weź dwa zarodeczki, skoro sa zamrożone razem. Nie wiem czy kolejne zamrażanie jest dobre... Ja bym nie ryzykowala i podała dwa. Masz większe szanse wg mnie tym sposobem

Migotka, pomimo ze nie zgadzasz sie ze swoim lekarzem proszę słuchaj go , w końcu jest lekarzem , sukcesy na pewno jakieś ma mimo ze ivf traktuje jak biznes niestety. Pisałas juz ze raz tym sposobem sie udało, wiec i jest szansa ze teraz sie uda a koniec będzie szczęśliwy.

Uważam tez ze dobra klinika to tez profesjonalne laboratorium. Nam tłumaczono ze lab powinno byc zaraz obok gabinetu w którym robi sie transfer.
Dodatkowo obowiązkowe badania to kariotypy i histeroskopia, bez tego nie ma co zaczynać.

reklama
Dziewczyny księgowa mnie poinformowała, że od 2015 r. zmieniają się przepisy odnośnie urlopu macierzyńskiego z działalności gospodarczej, może się komuś przyda: www.vat.pl/aktualnosci-podatkowe/2205-koniec-luki-macierzynskiej-od-2015-roku-9939/ Niestety ZUS jeszcze nie zna szczegółów bo na pytanie czy dotyczy to tylko osób prowadzących krócej niż 12 miesięcy działalność a nie np 5 lat ale płacących składki 3 miesięca bo wcześniej pracowało się jeszcze na etacie nie potrafili odpowiedzieć

kasik swego czasu trochę się tym interesowałam i już w zeszłym roku głośno o tym było. Prawdę powiedziawszy myślałam, że to już obowiązuje... Z tego co wcześniej czytałam i teraz widzę w tym artykule też tak jest,, że jeżeli opłacasz najwyższą składkę 12 miesięcy przed porodem to dostaniesz najwyższe świadczenie jeżeli krócej niż 12 miesięcy to 60 % prognozowanego średniego wynagrodzenia i proporcjonalnie 1/12 podwyższonej składki za każdy miesiąc. Specem nie jestem i teoretyzuję, ale w takiej sytuacji jak opisujesz czyli 5 lat DG + etat a przez trzy miesiące tylko DG (zależy jaka zadeklarowana podstawa) to wezmą średnią z 9 miesięcy (etat) + 3 miesiące z DG (jeżeli zadeklarowało się najniższą podstawę to 60% średniego wynagrodzenia, jeżeli najwyższą to proporcjonalnie 1/12 za każdy miesiąc) Tak to ja rozumiem, ale nie siedzę w tym więc mogę się mylić. Teraz pewnie gromy na mnie polecą, ale prawdę powiedziawszy to poniekąd zgadzam się z tym. Sama słyszałam i czytałam na różnych forach jak kobiety zakładały fikcyjne działalności, żeby tylko kasę wyciągnąć :( a niektóre to nawet tylko dlatego w ciąże zachodziły :angry::angry: i niestety znam taki przypadek osobiście...

Mozaika a ilo dniowy miałas podany zarodek i kiedy masz zrobic bete dla lekarza ? A kiedy planujesz dla siebie ? Bo np jeżeli 5 dniowy to juz 6-7 dpt wyjdzie ci beta a sikacz ok 8 dpt ale to nie zawsze .

mavi ja jestem zdania, ze jak jest luka prawna to dlaczego z niej nie skorzystac? Nikogo nie okradamy, zusy placimy cale zycie a zazwyczaj leczymy sie prywatnie wiec jakos te pieniadze trzeba odzyskac. Nie dadze, zebym dozyla do emerytury.a jezeli nawet to umre wtedy z glodu bo na leki mi tylko starczy. Tam na gorze ministrowie maja takie pensje, ze nam sie to w glowie nie miesci a np odprawy ostatnio odchodzacych ministrow starczylyby nie jednej z nas do konca zycia ;)

Ostatnia edycja:
reklama
Quinnie mi lekarz powiedzial ze nie ma problemu z zamrozeniem ponownie zarodka.
Z kolei mam znajoma, leczy sie w tej samej klinice w uk, miala 18 embrionow zamrozonych, 2 proby sie nie udaly i jak z nia rozmaqialam po jakims czasie to ja pocieszalam ze jeszcze ma tyle zarodkow, zeby sie nie przejmowala. A ona mi powiedziala ze te 18 zarodkow jest tylko na 3 proby!!! Ze mrozili jej po 6. I jak potem rozmrazali to na pewno nie mrozili jeszcze raz.
Ja mam 4 osobno mrozone. Moze to zalezy od klasy ich. Nie mam pojecia. Takze zostalo jej 6 mrozaczkow na jedna probe...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry