reklama

Kwietniówki 2010!!!

reklama
oooooooooooojjjjj,zgaga...byle do mnie już nie wróciła;-) piłam podgrzane mleko na zgagę i kawałek chleba do tego...lepiej przebywać w pozycji siedzącej,podobno-leżenie płasko nie jest najlepszym pomysłem,gdy ma się zgagę.
nie mogłam zasnąć...siedziałam do 4 nad ranem...i teraz właśnie wstałam-nieprzytomna rzecz jasna;-) ugotuję sobie dużego brokuła na śniadanie:-):-):-) w nagrodę!!!;-)

A Wy od rana o zgadze... mam nadzieje, ze dopadnie mnie jak najpozniej... w poprzedniej ciazy to bylo w 7 mym miesiacu. A ponizej wklejam cos z netu o zwalczaniu:

"(...) Mleko, na przykład, zmywa kwas z przełyku z powrotem do żołądka i chwilowo łagodzi i neutralizuje jego działanie, ale samo w sobie stymuluje żołądek do zwiększenia produkcji kwasu. Godzinę po tym jak pacjent wypił mleko, aby ulżyć dolegliwościom, ból może powrócić.

Mięta neutralizuje kwaśne środowisko w przełyku, ale także zwiększa wydzielanie śliny, która pomaga spłukać kwasy na powrót do żołądka, ale przede wszystkim mięta osłabia zwieracz przełyku, mięsień, który chroni przełyk przed cofaniem się treści żołądkowej.

I kółko się zamyka.

Zgaga ma miejsce, kiedy kwaśna treść pokarmowa z żołądka cofa się do przełyku. Objawami są: palący ból za mostkiem bez związku z wykonywanym wysiłkiem, gorzkie uczucie w ustach.

Postępowanie zwykle obejmuje zmianę przyzwyczajeń żywieniowych i przyjmowanie leków obniżających kwaśność treści żołądkowej. Leczenie chirurgiczne bywa konieczne tylko w najpoważniejszych przypadkach.

Jedzenie które może pogorszyć objawy:

Czekolada – rozluźnia dolny zwieracz przełyku na granicy z żołądkiem.
Kawa i alkohol – zwiększają wydzielanie kwasu.
Cebula – rozluźnia zwieracz przełyku.
Tłuste jedzenie – zwiększa wydzielanie kwasu.
Napoje gazowane – bąbelki i zawarty w nich gaz dodatkowo rozdymają żołądek.
Soki cytrusowe i pomidorowy – są kwaśne i zwiększają kwaśność treści żołądkowej. "

Z poprzedniego razu pamiętam, że trzeba jesc mniej a czesciej i nie jesc przed snem. Ale przypadlosc i tak jest uciazliwa i w ciazy trudna do zwlaczenia, bo macica caly czas sie podnosi i w zoladku jest malo mca... :baffled:

reklama
A Wy od rana o zgadze... mam nadzieje, ze dopadnie mnie jak najpozniej... w poprzedniej ciazy to bylo w 7 mym miesiacu. A ponizej wklejam cos z netu o zwalczaniu:

"(...) Mleko, na przykład, zmywa kwas z przełyku z powrotem do żołądka i chwilowo łagodzi i neutralizuje jego działanie, ale samo w sobie stymuluje żołądek do zwiększenia produkcji kwasu. Godzinę po tym jak pacjent wypił mleko, aby ulżyć dolegliwościom, ból może powrócić.

Mięta neutralizuje kwaśne środowisko w przełyku, ale także zwiększa wydzielanie śliny, która pomaga spłukać kwasy na powrót do żołądka, ale przede wszystkim mięta osłabia zwieracz przełyku, mięsień, który chroni przełyk przed cofaniem się treści żołądkowej.

I kółko się zamyka.

Zgaga ma miejsce, kiedy kwaśna treść pokarmowa z żołądka cofa się do przełyku. Objawami są: palący ból za mostkiem bez związku z wykonywanym wysiłkiem, gorzkie uczucie w ustach.

Postępowanie zwykle obejmuje zmianę przyzwyczajeń żywieniowych i przyjmowanie leków obniżających kwaśność treści żołądkowej. Leczenie chirurgiczne bywa konieczne tylko w najpoważniejszych przypadkach.

Jedzenie które może pogorszyć objawy:

Czekolada – rozluźnia dolny zwieracz przełyku na granicy z żołądkiem.
Kawa i alkohol – zwiększają wydzielanie kwasu.
Cebula – rozluźnia zwieracz przełyku.
Tłuste jedzenie – zwiększa wydzielanie kwasu.
Napoje gazowane – bąbelki i zawarty w nich gaz dodatkowo rozdymają żołądek.
Soki cytrusowe i pomidorowy – są kwaśne i zwiększają kwaśność treści żołądkowej. "

Z poprzedniego razu pamiętam, że trzeba jesc mniej a czesciej i nie jesc przed snem. Ale przypadlosc i tak jest uciazliwa i w ciazy trudna do zwlaczenia, bo macica caly czas sie podnosi i w zoladku jest malo mca... :baffled:

kurcze i tak źle i tak nie dobrze...

a ja uwielbiam cebulę... soki cytrusowe i pomidorowy... w ogóle bez pomidorów to ja sobie życia nie wyobrażam... to już wybieram opcję często ale mniej... tymbardziej, że dla mnie najlepsze połaczenie cebuli to właśnie z pomidorami zalanymi kefirem,jogurtem albo śmietaną chudą. czyli pobudzone wyciszone i znowu pobudzone :-) żyć nie umierać... na szczęście póki co zgaga mnie nie męczy i mam nadzieję, że objawi się jak najpóźniej.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry